Quantcast
Channel: Călătorii, gânduri, vise
Viewing all 68 articles
Browse latest View live

De prin Ținutul Pădurenilor - de la momârlani la toloboni

$
0
0
   Am învățat din experiențele mele călătoristice că atunci când îți apare o piedică în cale, cu siguranță vei avea parte de răsplată după ce o vei fi trecut-o. Stabilisem să plecăm nici foarte cu roua în picioare, dar nici după ce soarele ar fi ajuns de cinci coți pe cer. Adică pe la 9, așa. Însă, cablul de ambreiaj ne explică cum el nu vrea și (i) se rupe. Ceva nervi, cuvinte grele (nu de la mine :) ) și după vreo trei ore de meșterit reușim să plecăm la drum.


       Încotro? Luăm iară calea Petrilei, cu gândul la momârlani, însă pe alt drum. Dacă până acum am tot ajuns cu trenul, de data aceasta domnul Busulescu (VW T1, cu un an mai mare decât mama) ne poartă pe autostrada spre Pitești cu floarea soarelui tratată (care ne minte frumos cu galbenul ei pal), Valea Oltului, apoi face stânga la Brezoi, către Voineasa, Obârșia Lotrului și mai departe până la Jieț.


        Ce îmi (mai) place la mașinuța asta e că și din ea simți mirosul ploii (ca și pe motocicletă), dar ai avantajul că rămâi uscat. Abia la acest drum observ colții de lup ce anunță că am intrat în județul Argeș (fără legătură cu fotografia de mai jos din Petroșani, de la biserica de lângă stadion).


 Ajungem pe seară în Momârlandia și Silvia cu Igor ne sunt iar gazde.


       De dimineață mergem către Câmpul lui Neag. Îmi rămăseseră mie niște amintiri cu drumul către Valea Cernei, prin Retezat, iar căsuța de la Muzeul Satului din București (cu ocol întărit) cerea să îi căutăm surorile pe teren.


 Avem noroc de vreme frumoasă și de un drum liber... cât se poate de liber.


      Oprim la Câmpul lui Neag după ce am salutat deja oile ce se odihneau la limita asfaltului cu drumul forestier.


       Doi bătrâni (Floarea și Valer) ne trimit fix la căsuța-țintă.
 "O luați la dreapta, pe apă, când vedeți o casă cu steag".
 
 Ultimele flori de soc ne atrag nasurile în polenul lor. 


          Găsim căsuța, dar ne întristează soarta ei.


              Aparține unui neamț care încearcă să o aranjeze după ce au stricat-o alții.


         Doamnele care aveau grijă de căsuță ne primesc cu bucurie și ne povestesc una-alta. Avem succes și cu ia mea care se lasă pozată de dumnealor.


           E duminica și 22 iunie. Peste două zile sunt Sânzienele. Se știe că deja umblă să își culeagă leacurile din flori.


          Trei frați pătați... de fapt mulți frați pătați au și ei aportul lor de culoare sub soarele lui Cireșar.


        Adrian insistă să o luăm pe tot felul de drumuri mai puțin umblate și curajul ne e răsplătit cu o altă căsuță.


      Ascunsă după mesteceni și la umbră de nuci, o casă momârlănească stă părăsită, cu ușa deschisă.


 Mobilierul vechi cere să fie salvat. Amintirile locurilor cine, oare, le mai știe?


       Două potcoave mai poartă pe un perete o speranță de noroc.
 

        Singurii apărători ai curții au rămas urzicile.


      Toate obiectele din gospodărie se odihnesc, unele cu gura în jos, parcă nelăsând loc spiritelor necurate să se adăpostească în ele.


       Două coase stau înfipte în grindă.


        De un peisaj rar ai parte între clipirile de pe "balcon".


      Dar căsuța are și vecini la care ajungi după ce mai treci câteva pajiști cu flori.


Aceasta este încuiată și respectăm granița.


        Nu s-a lăsat văzută sau auzită nicio Sânziană, iar noi suntem salvați.


 Marți plecăm către punctul terminus Poienița Voinii,în Ținutul Pădurenilor. Drumul îl facem lejer, cu popas prin Țara Hategului.


 Cotim spre Sălașul de Sus și îmi amintesc că ultima oară i-am pășit pragul lui Mihai cu motocicleta mea.


 Cetatea Mălăiești a beneficiat de niște fonduri europene (prea europene) și s-a cam ales praful de farmecul de altă dată, acum cârpit cu beton.


 O altă casă veche a rămas fără bătrânul proprietar.


 Drumul către Retezat - Cârnic  - Pietrele mă pune în postura de șofer. Și îmi place!


 După un mic dejun cât se poate de "de la munte", i-o prezint lui Adrian pe Lolaia, o cascadă gălăgioasă.


 Ne încărcăm cu minunile naturii și ne întoarcem pe drumul către Pădureni.


 Cu coada ochiului văd că poarta bisericii Sântămărie Orlea este deschisă. De atâtea ori am trecut pe aici și acum e prima oară când se întâmplă asta. Semne bune ziua are! :)


 De ceva vreme de biserică are grijă domnul Nicolae Giredea. E român ortodox și încărcat cu o mulțime de istorii.


Dumnealui ne-a vorbit despre frescele "3D", dar si despre mormântul unui copil de han tătar aflat în curtea bisericii.

 Nu e drum prin Țara Hațegului fără oprire la biserica din Densuș.


 Poposim și la Mânăstirea Prislop. Nicicând nu am întâlnit așa mulțime de oameni și de flori la mormântul părintelui Arsenie Boca.


      Misterul crește după ce trecem de Hunedoara. Pătrundem printr-o ploaie zgomotoasă, apoi o ceață deasă se ridică în vale. E pustiu, e liniște, e bine. Până la Poienița Voinii avem vreo 30 de km și seara încă nu a biruit lumina zilei.


 Adrian înfruntă ploaia și caută gazda în sat - nu există semnal la telefon (ura!) decât în cimitir sau pe alt deal. Eu aștept cuminte în mașină și mă amuz de curiozitatea ochilor de după perdeaua ferestrei în fața căreia am oprit.


 "Pădurenii Hunedoarei sunt numiți locuitorii satelor așezate pe versantul estic al Munților Poiana Ruscă, între Valea Cernei și Valea Mureșului. Zona locuită de aceștia, înconjurată de păduri, cunoscută sub numele de Ținutul Pădurenilor, este situată în nord-vestul Municipiului Hunedoara, nu departe de vestigiile celor două capitale antice: Sarmizegetusa Regia, fosta reședință a regilor daci (...) și Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala provinciei romane Dacia Felix." (Rusalin Ișfănoni - Pădurenii Hunedoarei)
 
 Romulus Vuia  (care a preferat să studieze Pădurenii decât să meargă într-o expediție în Noua Caledonie) numește în 1945 aceste locuri, după îndelungi reîntoarceri în teritoriu, "o minune etnografică: Regiunea Pădurenilor".


 E dimineața de Sânziene și casa Muntenilor (familia primitoare de care am fost primiți) e plină de vecine. Toate sunt vesele și culeg de pe marginea drumului flori de Sânziene pentru a face cununi pe care le vor trimite fetelor la oraș.


 Unul din scopul călătoriei noastre este să găsim bătrânii care mai au povești (spuse sau nespuse). Un prim dialog peste ani îl avem cu nana Armina (75 de ani, văduvă de mai bine de 43). O ploaie rapidă și hotărâtă ne bagă de pe prispă  în casă.


  "Ferească Dumnezeu și șerpii!" ne spune atunci când îi ascultăm povestea vieții.


 Amintirile sunt răscolite de Adrian care întreabă, printre altele, despre descântece, naștere, Sânziene și, mai ales, Cântecul Bradului.


  Cu nostalgie, răscolește și în dulap minunile născute din mâinile ei.
 
 "Din pânză de cânipă ne îmbrăcam."Și ne vorbește despre topile, găboate, fiori, câlți, urzeliși de cum se spălau rufele în pârlău cu cenușă. Și despre toloboni (ciorapi groși, din postav, realizați din țesătură de lână dată la piuă) întâlniți numai prin partea aceasta a țării. Ca atare, denumirea a fost preluată peiorativ și asociată muncitorilor pădureni angajați la mina Ghelari și la Combinatul din Hunedoara de către colegii lor.


 De la arhitectura locală, cu casele acoperite cu paie, ne duce mai departe la cules.
   "Hăl care găta de secerat împletea cununa (de grâu). O ducea acasă, o punea la icoană și primăvara semăna sămânța din ea."


 Eu o mai descos despre cum obțineau femeile culorile pentru materiale. Sunt dezamăgită când aud că roșul era de la negustori (chimic adică) și că era mare fală să ai un roșu aprins.


 Lui Adrian îi pică ochii pe un război de țesut (de lemn) din curte. Aflăm că soarta lui este focul și îl salvăm, sfârșind la mine în sufragerie (deocamdată).


 Urăm drumuri (cu noi) cu bine domnului Busulescu și îi atașez o cunună de Sânziene pe ștergătorul drept.


  "Pădurenii sunt speciali întru totul, dar un prim element care îi face mai deosebiți decât alții este portul popular specific acestei zone etnofolclorice. Unici sunt în primul rând prin felul în care femeile își gătesc capul cu ceapsă și cârpă lungă și cum poartă podoabele în jurul taliei, nu așa cum în alte zone se poartă la gât sau la mâini. De când se știu, pădurencele au purtat podoabe în jurul taliei, și nu doar brâu simplu, ci împodobit cu chei, inele și câte și mai câte. În total sunt vreo șapte feluri de podoabe în jurul taliei, care cântăresc un kilogram. Important este și aspectul că toate aceste podoabe erau făcute de meșteri populari și nu cumpărate de la târg. În vechime purtatul podoabelor la brâu avea o valență magică și anume să protejeze pântecele de rău, dar cu timpul podoabele au luat valențe pur decorative. Un alt aspect care face portul unic este și felul în care se face țesătura, nu la război căci aici se practica țeserea brâului în bâte, care este cel mai vechi mod de a face o țesătură", citesc în cartea d-lui Rusalin Isfănoni.


 Nana Maria Preda vine încărcată cu tot felul de cămeși. Ochii noștri nu înțeleg cum ochii ei au nimerit punctele cămeșii atât de dese.


 Îmi dăruiește o brăcire (cingătoare femeiască țesută în război din lână, divers colorată, de două  sau trei cuprinse), iar eu nu știu ce să spun și ce să fac.  Îi pare rău că nu este unul de fată tânără (cu roșu), ci unul de femeie bătrână (cu mov). Oricum îmi uitasem cureaua acasă și a venit numai bine și util darul dumneaei.


 Am venit să facem treabă și o luăm din loc, către Bunila.


  Clăni de fân aveau să ne spioneze pașii din curți ori de pe dealuri.


 Dacă în trecut era obiceiul ca porcii să fie duși la pădure (la jiroviște), la ghinde și la jir, atentând la hrana mistreților, acum se produce fenomenul invers - mistreții vizitează uneori grădinile oamenilor la crumpeni (cartofi) ori la alte de-ale colților.


 Numeroase cruci de lemn se sprijină în garduri, pe case sau pe lângă ele. 


  Ținutul își merită numele cu prisosință.  Într-un document din secolul XVII se menționa că nu poți ajunge pe aceste locuri fără a traversa o pădure și ca atare a apărut denumirea. Despre ei, pădurenii spun că:

 "Pădureanu-i pădurean // Nic-e prost, // Nic-e viclean, // Numa' ca vulpea de-un an!"

 Unul din simbolurile de fală, dar și grijă al pădurenilor a fost calul. Când un pădureanîmbătrânea și simțea că îl lasă puterile, cel mai mult suferea pentru faptul că nu își va mai putea îngriji caii.  Azi, gazda noastră are tractor, dar nu îi lipsește calul din grajd, iar in cameră domină fotografia cu nepotul pe cal.


 Până la Bunila lălăim cam o oră pe drum, cu popas de admirat și vitele (mărhăile) la păscut și ascultat duetul tălăngilor cu mugetele lăptăreselor.

  
   În Bunila ne întâmpină o ploaie măruntă. Singurii localnici pe care îi întâlnim ne trimit la Leonora Bobora căci ea ar mai ști Cântecul Bradului.



 Dar înainte de asta, le admirăm din toate părțile șura cu acoperiș de paie. 


 Comuna Bunila e alcătuită din cinci sate: Bunila, Alun, Poienița Voinii, Vadu Dobrii și Cernișoara - Lelese.


 "Și dracu' fuge când vede drumul asta!", zice Marioara Bobora. Eu cred, totuși, că fuge de atâtea cruci.


 Un stâlp ascuns lângă un gard mă uimește cu antropomorfismul lui.
 

Nu am aflat de unde vine numele de Bunila.


 Până la nana Leonora, trecem și prin cimitir (progadie).


  Numeroși brazi însoțesc adesea crucile răposaților. 


 Nana Leonora ne va cânta Cântecul Bradului, acele versuri de jale ce plâng soarta mortului și a bradului deopotrivă.


 Puține sunt monumentele unde "locatarii" din fotografie sunt îmbrăcați în portul popular.


 Atentă la pârleaz, ratez veverița (pădureană) admirată de Adrian. 


 Aproape fiecare casă își poartă crucea ei.


 Pe temelia de piatră (ori de marmură) se sprijină lemnul în cruce, vopsit și ornamentat, cu rol apotropaic.


Drumul dintre case mai mult se ghicește - iarba este mare cât gardul.


 Familia Bobora este întreagă acasă: Leonora, soțul Gheorghe și Larisa, o puștoaică de liceu, acum în vacanță.


Mai întâi vorbim cu domnul care ne povestește despre munca în mină, despre funicularul care cândva era renumit pentru lungimea lui și despre vâlvă - frica minei. În timpul acesta, din cealaltă încăpere se aude Leonora repetând în surdină Cântecul Bradului


"Cetină de bradu',
Ce te-ai d'oblecitu', (a prinde de veste)
Din codru'-ai pornitu',
-Eu n-aș fi pornitu',
Dar eu am avutu'
Un frate juratu'
Și-el și-o mânatu'
Doi voinici din satu',
Cu două topoare
Jos să mă doboare..."


Bradul este adus în cântecul a 7, 9 sau 11 femei (număr fără soț), femei care "știu cuvincele".  Dar înmormântarea avea și momente mai vesele în care participanții se jucau: Purecul, Hai la vlădic, Mija, Ineluș-învârtecuș...


 Nu putem să nu ne amuzam când, întrebată fiind despre Sântoaderi, ne spune că în '77 aceștia erau în aceeași vreme cu cutremurul. Ea țesea și deodată s-a mișcat pământul. A luat asta ca pe un semn și a lăsat războiul deoparte pentru moment. :)

 Admir salba de bănuți de la gâtul soacrei sale dintr-o veche fotografie. Îmi pare rău că e doar un portret și doar intuiesc cheile pe chici de la brâu.


 Larisa ne duce către cea mai frumoasă surpriză și sursa celor mai multe gânduri de după această călătorie: o casă veche. Profită de drum ca să ia și două bidoane cu apă de la izvorul pe care nu l-am fi găsit fără ajutorul ei. Mi-ar fi plăcut să fie un știubei (izvor captat  într-un trunchi de lemn scobit), dar nu era decât un bazin.


 O casă veche de cel puțin o sută de ani stă ascunsă după ierburile îndrăznețe.


 Vecinii de peste drum (familia Voicu) sunt prin preajmă și ne ajută cu o coasă, făcând cărare până la târnaț.


 Casă e din lemn, acoperită cu țiglă, probabil cândva cu prăștilă (șindrilă). Adrian se încăpățânează să creadă că mai înainte de asta a avut acoperiș de paie.


O urmă dintr-o perdea a pierdut lupta cu lumina soarelui.


 Din perete ne privesc trei personaje îmbrăcate în pădureni și ne veghează chipul Maicii Domnului de pe o hârtie fără vârstă (poate o xilogravură?). 


 Cuptorița - casa cuptorului de odinioară - este căsuța din stânga. Lasă-mă să visez că voi coace, cândva, plăcintele pădurenești în interiorul ei!


 Cheotorii în rotund este una dintre cele mai vechi tehnici de îmbinare a bârnelor la construcția locuințelor din lemn.


 Nepoata este un copil norocos că își poate petrece vacanța cu bunicii într-un loc parcă din altă lume. Păpușa ei poartă (cum altfel?) un costum de pădureancă.


Nana Aurica Voicu ne arată și ea o cămeșă cu adevărat pădurenească, cusută cu mult roșu. Este modelul Roata mare.


 Nu mai ieșim la drum și facem cărare prin spatele curții. "Noaptea ies să speriu misteții că vin la grădină.", ne spune, în timp ce ne ghidează, Nicolae Voicu.


 Și ne mai spune câteva denumiri pentru clanele de fân, dar nu le reținem și nici nu scot pixul să notez.


Dacă dimineață eram odihniți și am urcat, acum picioarele o iau la vale și înotam prin iarba înaltă.


 Vitele mai au ceva de înfulecat până se întorc în sat.


 Nori negri amenință orizontul, dar fără izbândă udă.


 Satul respiră liniștea de seară.


 Se știe că atunci când nu culegem folclor, culegem altceva, cum ar fi soc, cimbrișor sau trei frați pătați. Va veni vremea când într-un ceai  de iarnă vor sta zilele verii.


 Miercuri dimineață facem cunoștință cu niște vietnamezi - sunt godacii de o lună ce se îngrămădesc la o oală cu lapte.


 Căsuța nu ne dă pace, aflăm cine e proprietarul și mergem să vorbim cu el.


Nu ne grăbim așa de tare încât să nu culegem câteva frăguțe pe drumul spre Bunila.


 Un dialog "bogat"îl avem cu Herbanii, în timp ce ne potolim setea cu un sirop de brad.


Rețeta o notez și o voi aplica la primăvară.


 Păienjenii par singurii locatari ai casei.


 O cămașă a rămas spânzurată de tavan.


 Până la Alun nu ne întâlnim cu nimeni în cale.


 Cândva, satul avea o sută de case. Azi abia dacă mai are 60 și una singură locuită permanent. Când și când mai vin foștii locatari, acum mutați  la Deva ori la Hunedoara, la fânețe ori la grădini. 


Ajungem după o oră cu capul în soare și cu picioarele pe un drum de marmură.


 Fosta carieră și-a împrăștiat în jur albul marmurei prețioase odată.


O căutăm pe nana Maria Gheorghesc, acum singurul locuitor permanent al satului.


 Până la ea oprim la o altă căsuță, nelocuită de vreo zece ani. 


 Este încuiată, dar ne strecurăm curiozitatea pe fereastră.


 Este o frumoasă îmbinare de lemn cu marmură.


 În fosta școala aveam să aflăm că ciobanul și-a băgat turma de oi.


 De nana Maria întrebăm pe singurii doi oameni pe care îi găsim pe drum, ridicând un zid. Unul este chiar fiul ei și ne duce până la poarta bătrânei.


 O găsim în curtea casei. Tocmai a fost sunată că au intrat vitele și au spart pe deal clanele de fân.


 Și aici ploaia ne gonește în casă și zgomotul ei îngână poveștile .


 Ne spune despre mana vacilor, despre jocuri de priveghi, pomeni, descântec (care nu se plăteau), despre surori jurate cu doi pupi copți și dați în vârf de bâtă peste mort, despre Sântoader, despre Sânziene și de cum se duceau fetele și copiii după bolbote (iarba vântului) cu care afumau vacile când fătau (nu era valabil și pentru oi), despre naștere (și ea a născut singură ca nana Armina, fără moașă)... și câte și mai câte, preț de mai bine de o oră de când ploaia nu prididește.


 Cu mândrie ne arată și ea cămeșle de bătrână, cusute cu negru și cu mov.


S-a dus vremea pe când avea de lucru cu cânepa până o transforma în minunile admirate la horele din sat. Acum două zile a împlinit 80 de ani și așteaptă...


Ploaia ne amăgește și se oprește cât să plecăm.


 Nu intrăm la biserica de marmură - 1939 (unicat, cel puțin în țară). Mai mulți ne-au spus despre lipsa de ospitalitate a celor două femei care locuiesc aici (măicuțe, dar nu prea căci și pe preot l-au făcut să plece).


 Cu atâta marmură în jur gândul mă duce la Toscana.


 Plimbarea de la Alun la Poienița Voinii ne aduce acasă uzi până la piele și cu bocancii meniți să stea două zile pe sobă.


 Joia o petrecem în sat, la Poieniță. Adrian a scanat câteva fotografi vechi adunate din sat și acum le comentăm cu cei care își mai amintesc de alte vremuri.


 Dumitru Preda are 90 de ani și o minte brici. Trăiește și baba, dar e paralizată în pat de șapte ani. Sunt căsătoriți de 71 de ani.

 Fostul postaș din Poieniță, care în trecut ducea veștile cu calul, ne vorbește despre cum a avut noroc să înceapă școala la 10 ani, despre armata de la Orșova, despre legionari, despre război și, bineînțeles, despre politică. Este admirator al lui Iliescu și nu înțelege schimbările din partide din zilele noastre. "Cine o zis păr lung și minte scurtă, al o fost bărbat, să mă scuze domnișoara.", spune referindu-se la Ceaușeasca și la Udrea.  "Sărăcia și bogăția nu-i cu contract, decât hoția! Binele niciodată nu-i rău! Să bagi deștu-n miere și să nu guști, nu poți!"
 

 Am auzit în zilele acestea de mai multe cazuri de cancer, inclusiv la copii mici. Ne confirmă că în secolul XX "cancerul și pe lemne o apucat", că acum toți "sunt drogați de băutură și de găini". El a crescut cu chisăliță de prune și cu mămăligă - "de aia am trăit și de aia am îmbătrânit".

"Dragul mieu, cu minele or scăpat majoritatea că  îi ducea pe front!". Și ne mai spune despre oi - cum se măsura laptele (niciodată duminică), cum erau însemnate la urechi, cum stâna se schimba la 10-12 zile în funcție de terenul celui ce le avea în grijă ...


 Nora lui - Maria Preda - cu care vorbim în fiecare zi, ne invită sus. Ne arată și ea alte cămeși, catrințe, opregi și pricoiți. Surpriza este că ne dăruiește câte una din fiecare. Nu avem cuvinte! Săru'mana!


 Rămânem în sat și o căutăm pe Victoria Rădoane - mai vrem o versiune a Cântecului braduluiși altele de demult.


 Din păcate Muzeul Drăgan Muntean (casa memorială) nu este deschis și nu ne prindem la cine e cheia. Dar mai venim noi pe aici!


 Doi bătrâni zâmbesc cu nostalgie peste vreme/gard.


 Urcăm și pe scara de lemn, în spirală, până la cimitir și biserica de pe deal.


 Biserica din Poienița Voinii nu e așa de veche - nu are nici o sută de ani.


Acasă îmi fac lecțiile și notez că: un snop se face din 6-8 mănunchiuri de paie; o ploscă (14 snopi) se face în ziua când se seceră, apoi, după trei săptămâni, se așează snopii pe un par vertical de lemn cu spicul la interior, în clane (32 de snopi); ruda se face pe orizontală. (așa mi-a spus dl. Ișfănoni)


 Și tot dumnealui ne-a vorbit despre jocurile/dansurile pădurenești: Brâul, Ardeleana, Joc de Doi și Spic de Grâu.


 Încerc să ghicesc cum s-au inspirat din natură și admir dansul ei.


 Un petec de zăpada apare ca o confuzie în peisajul de vară - sunt umerii Retezatului.


 Un trunchi de mesteacăn nu a fost sortit să fie Armindeni, dar suportă pe umerii săi fânul verii.


 Troița - ruga privește către biserică. Biserica o privește și ea, între dialogul lor urzindu-se protecția satului.


 Victoria Rădoane are 69 de ani și ne cântă cea mai frumoasă variantă a Cântecului bradului. Pe perete are la loc de cinste, printre icoane, diplomele obținute de-a lungul vremii pentru talentul său. Ultima oară a cântat bradului la înmormântarea lui Drăgan Muntean.


 Ne spune și ea despre jocuri de priveghi, strigoni, cununa grâului (ne și cântă), surori jurate, bolbotele (plantele) cu care trebuia să se spele fetele pe cap de Sântoader ca să aibe coada ca a vacii, despre nunțile care țineau trei zile, despre botez și de cum trebuia legat un inel la fașa din lână ca să apere copilul de rele și de boli, de cum se omenea moașa (se ospăta de trei ori până se împlineau șase săptămâni de la naștere) și primea și o cămașă, o cătrință și un opreg.


 Adrian s-a interesat de acasă de evenimente în zonă și joi pe seară avem concert la Castelul Huniazilor.


 Este un frumos proiect care încă nu s-a încheiat pe acest an, cu concerte de muzică clasică în conace sau clădiri de patrimoniu.




  Până vineri dimineață bocancii nu s-au uscat. Doamna Muntean îmi ofertă o pereche de cizme și bine am făcut că am ascultat-o.


 Azi mergem la Vălari, dar mai întâi trebuie să trecem vranița (poartă lată cât lungimea drumului întâlnită la intrarea în satele pădurenești de culme, pusă pentru a nu trece animalele lăsate la pășunat).


Apoi ne facem drum prin ierburile până la brâu și mai departe prin pădure.



Ca să ajungi de la Poienița Voinii la Vălari, mai întâi treci prin cătunul Droblea.


 Și trecem prin curtea Paraschivei (Civa) care se bucură că mai ajunge pe aici picior de om. Dar mai ales glas de om!


 O altă casă veche, cu urzoni  // urzitori în peretele exterior stă să cadă.


 Câțiva căței mititei își fac datoria și ne latră hotărâți.


 Nana Civa (Paraschiva) este un model de viață în singurătate. A fost căsătorita de două ori, dar fără noroc.


 Își duce traiul singură. Mai greu e iarna când e zăpada mare.


 Vecina ei, plecată după pâine în sat, are o șură cu acoperiș de paie.


 Șura nu mai este folosită și ne îngrijorăm că va ajunge pradă focului ce se va lupta cu frigul din iarnă.


 Încă nu am înțeles cum stau paiele călcate pe post de acoperiș și nu cad...


 Câteva cuie de lemn ajută și ele la susținere.


 Ne abatem puțin din drum și urcăm până la o altă casă, mai la deal. Nu e nicio mișcare și "tunăm" la vale.


 Coborâm în Valari și prima oprire o facem la vechea biserică (să tot aibe vreo 300 de ani).


 Din presă aflu că nu s-au mai ținut slujbe aici din 1936. Îmi pare rău că nu am citit înainte pentru a verifica informația.

Ar fi vrută la Muzeul Astra din Sibiu, dar localnicii nu o dau.


 Ușă e încuiată.


 Pesemne că e ceva vreme de când a bătut ultima oară halăngul  (clopotul).


 Totuși, există o speranța. Biserică este inclusă în proiectul celor 60 de biserici de lemn ce urmează a fi salvate.
 

- COD, HD – II- M A – 03472, DATARE SFÂRŞIT SECOL AL XVIII-LEA,
- ACOPERIŞ SPART, STARE DE CONSERVARE PRECARĂ
- MONUMENT ESTE ATIPIC ÎN PEISAJUL ARHITECTURII DE LEMN DIN SUDUL TRANSILVANIEI PRIN SILUETĂ ŞI PROPORŢII
- ELEMENTELE DE DECORAŢIE SUNT FORMATE DIN ANCADRAMENTE ALE UŞILOR SI FERESTRELOR
- SATUL VALARI SE AFLĂ ÎNTR-O ZONĂ CU GRAD RIDICAT DE SĂRĂCIE
-SUNT ACTIVE ATELIERE DE FIERĂRIE SI DULGHERIE
-BISERICA SE AFLĂ ÎN PROPRIETATEA PAROHIEI
-DIMENSIUNILE BISERICII SUNT DE 7,5/4,2M

(sursa: http://60-project.blogspot.ro/)



 Dacă am ajuns prea târziu ca să o întâlnim  pe nana Eva, absolut  întâmplător (sau nu) aflăm că Civa (Paraschiva) din cătunși Victoria pe care o întâlnim pe drum sunt două din fiicele ei. Și am întâlnit-o și pe a treia fiică, la apă, care s-a bucurat că venim cu vești de bine de la sora din cătun.
 "De unde ați tunat?" (ați coborât) ne-a întrebat ea.  


 Întrebăm de Cântecul Bradului și suntem orientați spre Susana Radoane, soacra Victoriei. "Hai, babo!" e strigată să vină să vorbească cu noi.  Nu se supără de cum e chemată și tot dialogul îl presară cu zâmbete și nostalgii.  Pe 01 ianuarie a împlinit 91 de ani.
 "Ie!" spune e fiecare dată când afirmă ceva. Pe lângă numeroase lucruri deja dezbătute cu ceilalți bătrâni și confirmate și de ea, ne mai spune despre ce se punea în prima scaldă a copilului (inel, mărgele, apa sfințită, bani), despre Sântoaderi (seara caii dădeau cu potcoavele în sus), despre cânepă și topile, despre opinci, strigoi, descântece. Atunci când se lua mana vacii, după descântec vaca "se ducea glonț" la ușa celei care i-a luat laptele.


 Ne mai detaliază și inventarul pus în copârșeu, adesea diferit pentru femeie și pentru bărbat, de cele mai multe ori cu scopul ca "mortul să nu aibe treabă cu cei care rămân". Pe drum, cele bătrâne presărau mac, cu același rost, să nu se strigoiască mortul.


 Cât vorbim, fiul ei ne toarnă câte un țoi de cireșată de cireșe amare de pădure. Nu se poate să intri în curtea unui pădurean și să nu te omenească!


 Dintr-o fotografie veche ne privesc două pădurence.


 Casa de lângă nu mai are locuitori.


 Plecăm de la Valari spre Poienița pe drumul către Lelese.


 Îmi dau seama de cât de pustiu este în jur după câte zmeură este în tufișuri.


 Nu întâlnim pe drum decât o vacă și doi cai.


 Dimineață vom pleca în zori, dar mai avem timp de ultimele discuții cu nana Armina.


 Se desparte de cămașa soacrei ei. Să tot aibe spre suta de ani.


 Și mă bucură cu o brăcire roșie, de fată tânără.


 Războiul își face loc în mașină și plecăm către casă, urzind poveștile culese în minte și în suflet.


Ne abatem și pe la Cetatea Cârnic (Alba).


Din turn privim satul  în culori.


Iar pe drum ne dedăm la ultimele plăcinte pădurenești, coapte dimineața pe la 6.

"În pădurenime nu poţi să spui că ai fost dacă nu ai gustat măcar o plăcintă pădurenească şi nu ai băut un pahar de vinars. Eu consider că cel mai important brand turistic al pădurenilor sunt plăcintele pădureneşti coapte în tigaie de fontă şi cu brânză nesărată, gustoase cum numai o pădureancă poate să le facă. După o zi de lucru la câmp, pădurencele întind masă mare unde servesc sarmalele pădureneşti sau varză fiartă pe os de porc. Şi ca să se dreagă, tot omul mănâncă o zeamă groasă de cartofi cu brânză de oaie frământată. Eu sunt conins că turismul în ţinutul Pădurenilor se poate baza şi numai pe aceste bucate", explică etnologul, Rusalin Işfănoni.


 Simt că la pădureni inimile, ușile și amintirile nu au zăvor.

 Mulțumim celui care ne-a facilitat descinderea în Ținutul Pădurenilor - domnului Rusalin Işfănoni - pentru sfaturi, pentru carte, pentru tot. Mulțumim și familiei Muntean pentru ospitalitatea pădurenească din zilele în care ne-au primit în casa și la masa dumnealor.

Sibiu și Ținutul Pădurenilor

$
0
0
 Octombrie rămâne luna de miere a toamnei, încălzind ochii și sufletul  prin culori de vreme blândă. 


 Locul de suflet al toamnei, pe care îl mângâie prin căldura amăgitoare a soarelui cu dinți, ar fi pădurea. 


 Toamna vine și cu numeroase evenimente, între care unul dintre cele mai notorii este Festivalul de Film Documentar ASTRA de la Sibiu.



 De la prima ediție din 1993, când era un festival de film etnografic/antropologic, ASTRA și-a mărit "interesul"și către documentarul creativ, devenind un eveniment de referință pentru profesioniști, pentru zona academica și pentru publicul cinefil. (http://www.astrafilm.ro/)  



 Timp de o săptămână am fost privilegiată să particip ca voluntar în cadrul acestui eveniment.



 Pe lângă faptul că în fiecare dimineață întâmpinam zeci de copii care se bucurau de filmele pentru vârsta lor, am avut prilejul de a întâlni oameni pe care mi i-am făcut prieteni.



 Deși am fost în Sibiu de zeci de ori, o săptămâna în oraș mi-a dezvăluit locuri încă necunoscute.



 Revenind la ASTRA, este primul an în care evenimentul s-a desfășurat în cinci locuri/locații în același timp: Sala Thalia (Filarmonica din Sibiu), Studioul Astra (Muzeul de Etnografie din Piața Mică), Biblioteca ASTRA, Teatrul Gong și Librăria Habitus.



 De la Sibiu, iau drumul pădurilor frumoase din Ținutul Pădurenilor.




Drumul nu e lung, dar e prielnic un popas la Deva.




 Mă așteptam la mai multe de la cetate, dar nu este decât un trenuleț cu cremalieră care te duce sus să vezi priveliștea industrială a Devei și zidurile cetății îmbrăcate în schele. Atât.




 Împreună cu Adrian, las șoselele în urmă și pătrund în liniștea pădurenească a Hunedoarei.




Descindem mai întâi la Muncelul Mic.



 Din păcate, biserica Sf. Parascheva, deși o biserică de secol XVII, nu este recunoscută ca monument istoric.



Arhitectura în formă dreptunghiulară simplă, fără apsidă, îi atestă vechimea de început de secol XVII.




 Multe case, ca în multe alte sate, sunt părăsite.




 Urmele vieții de odinioară nu s-au șters, însă.




 Lemnul pare a-și trăi ultimele clipe în arhitectura satului.




 Încă o dată, toamna îmi dovedește că are talent în a-și alege nuanțele.




O vacă se asortează și ea cu pășunea.




 În cele mai frumoase raze ale serii, descoperim o căsuță pe sufletul nostru




 Acoperișul de paie este afectat, dar încă destul de stabil pe fruntea casei.




 Adrian aruncă o ocheadă pe fereastră și nu îi vine a crede ce vede: un meștergrindă.




Ce cadru de poveste!




 Iar meșterul, cum spunea dl. Ișfănoni, " a fost disponibil"în a orna pereții cu diferite motive




 Aflăm mai târziu că alături era și o șură care a ars cu puțină vreme în urmă.




 Până acum câțiva ani, casa era locuită de o bătrână. Acum, însă, e folosită ca depozit de lână.




 Iarba înaltă și poziția în capăt de cătun au ferit casa de oaspeți nepoftiți.




Stejari bătrâni îi sunt paznici.




 Deși mai sunt 2-3 case prin jur, nu dăm de țipenie de om.




 Mă simt ca în Tinerețe fără bătrânețe, ca și cum am revenit pe un tărâm nelocuit de vreme îndelungată.




Lemn, piatră, toamnă, soare, umbre... Viață!




 Și, totuși,ce meșteri erau odată!




Strugurii au rămas neculeși... și nu îi bănuiesc că ar fi acri, cățărați cât mai sus.




Câteva suri cu acoperiș de paie se pare că își trăiesc ultimii ani...




 Multe stau într-o rână, ca un bătrân sprijinindu-și anii în baston.




Dar unde sunt pădurenii?




Lăsăm mașina într-o ogradă părăsită, în care își dorm somnul și câteva cruci (Adrian nu mi le-a arătat decât dimineață, de teamă să nu schimbăm locul pentru înnoptare. Nu l-am fi schimbat).




 Reveniți în sat, găsim și oamenii.




 Fânul se mută de pe pajiști în curțile gospodarilor, pentru iarnă.




Hăi! Hăi! Măi, hăi!




 O bătrână își strigă vacile. Din vorbă în vorbă, aflăm că este chiar proprietara căsuței de/din poveste.




Noaptea e cu mii de stele și mai puține mure coapte în jur.



 Bătrâna vine în zori pentru a ne deschide ușa casei.




Meștergrindă ne declară vârsta celeilalte bătrâne: 1882 e anul încrustat .




 Și pe lângă an sunt și flori pe grindă.




 Mă cocoț în pod și acolo dau de brabura (?) afumată.




Adrian are siguranța protejării casei și de simbolurile  încrustate de pe lemne.




Cert este că bătrâna a făcut față lupului ce i-a bătut la poartă cu câteva ierni în urmă (ne arată semnele de pe mână de unde a mușcat-o când i-a dat cu bâta în cap).




 Ne tot mirăm cum o astfel de casă a supraviețuit.




 Bătrâna ne spune istorii cu zâmbetul pe chip.




 Opincile de altă dată sunt înlocuiți cu teniși.



 Apoi, doamna ne invită și în bătătura din sat .



Are provizii de iarnă.




 Roțile se îndreaptă apoi spre Runcu Mic.




 Biserica de lemn de aici este o altă bijuterie unde se pare că numai Dumnezeu a rămas.




Căutăm case cu acoperiș de paie.




 Nu mai găsim decât câteva șuri.




 În Boia Barzii, ultima casă cu acoperiș de paie a fost sparta în primăvară. O altă nouă i-a luat locul, dar în "arhitectură modernă".




Roadele toamnei stau agățate de grindă...




...sau grămadă în grădină.




 Nu am găsit nicio biserică deschisă.



 Dar pe toate este afișat numărul de telefon unde poți suna ca să vină cineva să îți deschidă.




Îmi pare că în Ținutul Padurenilor am întâlnit mai multe cruci decât oameni...




 Și, totuși, atâta viață e în jur!




 Un măgăruș de bucură de vizita noastră




 Un localnic ne invită să îi vedem turma de capre în curte.




 Admirăm mai mult șura cu acoperiș de paie și ne spune că ar știi și el să repare, la nevoie.




 Adrian duce tratative cu un bătrân meșter care știe rostul acoperișurilor de paie...




...dar nevasta lui știe mai bine decât el că nu mai poate.



 Ținutul Pădurenilor e o împărăție a fânului.




 Dar numai bătrâni am întâlnit la coasă.




 Culorile pădurilor se adâncesc pe zi ce trece.




 Apusul păstrează nuanțele toamnei lui octombrie.




 La apus, o întâlnire neprevăzută are loc între oi și vaci.




Soarele apune după fiecare glugă în parte.




 Și  după fiecare deal.




 Următoarea destinație este satul Bătrâna.



 Bătrâna e o comună cu patru sate care acum un an însumau 124 de locuitori.




Nici aici nu găsim nicio casă cu acoperiș de paie, dar găsim câteva suri.



 Și acoperișurile sunt destul de bine păstrate.



Ca să ajungem la biserica din Bătrâna, trecem printr-o curte părăsită.




 Și aici pare că viața s-a mutat din multe case sub pământ.




Familiile cu copii se mută din sat  când aceștia ajung la vârstă școlară - în sat nu e școală.




 Din păcate, uneori ajungem cam târziu în teren...




 Tocmai a fost spartă o veche căsuță. Nu am găsit pe meștergrindă.




 Bănuim că nici această șură nu va mai rezistă mult până să fie lemne de foc (dacă nu o fi și avut până acum soarta aceasta).



 Trecem deal după deal, sat după sat... Vorba cântecului!




 O moară părăsită și-a-ncetat menirea.




 S-or fi făcut ceva farmece la ea?




Mergem mai departe în alte pustietăți: Feregi, Piatra, Fața Roșie.




 Adesea, și drumul dispare și șerpuiește ca o potecă pitită în iarba înaltă.




 Fiecare casă are partea ei de pădure.




... Și niciun stăpân.



 Potecile se pierd și ele și lasă loc covoarelor de frunze.




 Găsim, în cele din urmă, un localnic.




 E foarte primitor și ne spune ceva povești.




 Ba ne face și untur de șuri cu paie.




 Ne deschide și fiecare colț al godpodăriei, iar cuptorul roz-mov e vedetă.



 Nu vă spun ce poster stătea pe ușă - ne aflăm în campanie electorală (cam strica peisajul).




 Un câine latră vesel la aflarea noastră.




 Timpul șade rege la intrarea în casă.




 E toamnă, dar lemnele sunt deja în sobă.



 O întâlnire uimitoare este cea a unei căpșune... în toamnă, la pădureni.




 Gospodăriile cu acoperiș de paie le-am găsit mai numeroase în localitățile cu mai puțini locuitori.




Toate aveau peste 50 de ani.



 Și mai găsim și un coteț/cocină cu acoperiș de paie.




 O sperietoare e înțolită cu o cămașă de pădurean, dar în cap are o oală, nu o pălărie .




 Pentru bătrâni, toamnă înseamnă și mers la fân.




 Un camion a avut grijă să dărâme firul de internet (da, de internet!), cu tot cu stâlpii pe care era de curând înălțat.




 Dar șoferul are trusa de scule la dispoziție și stâlpii ni se dau din drum.




 Brândușele se bucură și ele de soarele toamnei.




 Drumul de retragere este cu multă adrenalină.




 În drumul către Cluj, trecem să înnoptăm la poalele Pietrei Secuiului, la Remetea.




Frigul deja aduce a iarnă



Doar suntem la munte.



 O vizită în Muzeul Satului din Clujîncheie plimbarea prin vestul țării.




 În drum spre casă, trecem prin Sighișoara de care îmi era cam dor.




Cam asta a fost ultima plimbare din toamna lui 2014.





Ținutul Pădurenilor este de poveste  în toamnă, dar și  Pădurenii din vară au lasat amintiri frumoase.

Din șa, România e (mai) frumoasă! (1) - Valea Siriului

$
0
0
Ce se întâmplă când îți taie o veveriță calea? Ai o zi perfectă! Să fie oare veverița reversul pisicii negre?


Câmpia întreagă poartă galben. Fie că e de rapiță, fie că e de păpădie, acum galbenul e la modă.

O întreagă faună își ciulește urechile și își cască ochii în drum: șorecari și alte răpitoare la pândă în vârf de stâlp sau în zbor, o creastă de pupăză nestatornică, rățuște ce dau din labe pe tot felul de petece de baltă, o vulpe (sau un câine cu o coadă foaaaaaarte stufoasă), un iepure.


Un accident între două mașini a cauzat o lungă coadă de așteptare și o mică paradă moto la redeschiderea traficului. (Timișul de Jos)


Nu orice castel de pe indicator (mai) e castel.


Ideile bune vin din mers. Cotitul spre Vama Buzăului se lasă cu vizită la zimbrăria Valea Zimbrilor. Printre zimbri, Moș Crăciun a uitat, pesemne, un pui de ren care acum s-a făcut mare, dar se crede tot copil... sau zimbru.


Cimitirul din capătul din amonte al Vămii Buzăului pare că moare ușor-ușor și el. Data viitoare vom trece și pe la punctul de gr
ăniceri.


Urlătoarele mai degrabă șoptesc prin hărmălaia grataragiilor.


Păstrăvii sunt zen și nu își dau seama când sunt prinși cu mâinile pofticioșilor.


Cucul se dă în spectacol de răsună văile.



Câinii veghează mai degrabă somnul baciului decât escapada oilor. 



Am mers pe Drumul fructelor, dar imediat după acest indicator am văzut trei butoaie pentru/cu varză (murată).


Casa mea-i o floare-aleasă / Termopanul să trăiască. /Că-i de lemn, că-i de chirpici / Termopanu-i vine brici. (și românca s-a născut poet)


Sf. Gheorghe a tuns oile, iar cele care au scăpat până azi, au fost prinse și chelite fără voie.


Am întrebat dacă mai torc femeile lâna. Și mi s-a răspuns hotărât: "Sigur că da: bătrânele!” 



"Dar dvs.?” (dvs. fiind o tânără). "Eu nu știu (toarce).” 



Un liliac (din acela fără aripi) mă izbește cu mirosul lui și îl bănuiesc pe Macedonski că a cam încurcat nopțile.




Bătrânii adună în genunchi iarbă din fața casei și zâmbesc mersului nostru.





Buzău + motocicletă = ploaie (80%). Dar mirosul proaspăt de ploaie mi se strecoară sub cască, mă amețește și o iert.



Din șa, România e mai frumoasă!
‪#‎ptdomnulmotociclist‬

Leonard Cohen - o seara intre prieteni

$
0
0

Pe Leonard Cohen l-am descoperit cam in aceeasi vreme in care am inteles ca inima poate avea anumite vibratii care iti inunda existenta, ca urmare a unui anumit sentiment: iubirea.

Tin minte si acum ca aveam vreo 14 ani si mi-a atras atentia coperta unei casete de pe una din tarabele din Piata Romana - New skin for the old ceremony. Curiozitatea m-a facut sa o cumpar si sa o ascult de zeci sau poate chiar de sute de ori. Era ceva nou! Ceva ce nu stiam de unde vine! Amestecul de viori, banjouri, chitare, clape de orga mangaiate cu pasiune si, mai ales, acea voce care mi s-au captusit de atunci pe suflet, sunt particule de divinitate, balsame pentru zile cu ganduri.

Tot pe vremea aceea imi faceam educatia muzicala cu Rocada Mare, emisiunea care incepea marti seara, pe la ora 22, pe Radio Tinerama, a Motului Pittis. De acolo am aflat mai multe despre acest artist. Comparat adesea cu James Joyce, ani de zile a ales calea calugarilor Zen. Avand numele budist Jikan (Cel linistit), Leonard a incercat calea aceasta in locul vietii tumultoase de pana atunci.

Ca si acum patru ani, concertul... sau mai bine zis seara intre prieteni, incepe la ora exacta: 20.00. Modest in toate detaliile, Leonard isi respecta de la inceput publicul, nelasandu-se asteptat. Suntem invitati la dans pana la sfarsitul dragostei, Dance me to the end of love deschizand inimile ca si in 2008. Apoi, The Future imi aduce aminte ca an revazut de zeci de ori Natural Born Killers.

Poeziile muzicale ne mangaie pe rand sufletele:  Like a bird, Everybody knows, Who by the fire, In my secret life, dar si melodii de pe ultimul album, de anul acesta, Old ideas.

Instrumentele comunica in dialoguri vibrante: o harpa se lasa unduita, o muzicuta zbarnaie in acord, o balalaica este strunita pasional, un contrabas se impune, un solo de chitara precede Who by the fire, iar vioara este regina serii, atinsa de arcusul unui moldovean, Alex Bublitchi.

La Cohen am simtit mai patrunzator decat la orice alt concert sensul cuvantului FRIENDS, adesea repetat intre melodii.

Umil, cu palaria la piept, ingenunchiind in fata publicului, Leonard a parasit scena zburdand ca un adolescent. Cu picioarele reci, dar cu inimile calde, publicul nu l-a lasat sa plece decat dupa alte trei melodii la bis. Save the last dance for me a fost una din aurprizele spectacolului, dupa ce ni s-a oferit Take this waltz.

Muzica si versurile lui Cohen vor fi mereu acompaniamente pentru inimi frante sau pentru iubiri implinite. Cu el iubesti sau inveti sa accepti ceea ce primesti, cu seninanate, cu impacare, cu liniste.

Leonard Cohen: If I knew where the songs came from, I'd go there more often.

Pe apa dulce - in Delta Dunarii, la Crisan

$
0
0
De ani de zile incerc sa imi conving tatal sa ma insoteasca intr-o calatorie, oriunde, convinsa fiind ca ma voi imbogati de cunostinte in cateva zile ca si cand as citi un raft de carti. Ca si bunicul, tata e un om modest care stie mult mai multe decat arata si care imparte din cunostintele lui si celor din jur. Sa nu mai pun la socoteala incarcatura sentimentala a unei astfel de calatorii! Spunandu-i ca trebuie sa gasesc pe cineva sa ma insoteasca la Crisan, dupa ce m-am bucurat castigand un concurs de fotografie, auzind ca e un loc cu multa apa, el, fost marinar, accepta din prima.


Preferam sa calatorim cu trenul decat cu un autocar nesigur pe drum si sa ne bucuram in tihna de peisaj.
Ne minunam de multimea de eoliene. Ma intreb daca cu astfel de mori de vant s-ar fi putut lupta Don Quijote...


La Cogealac, o cioara mica se infige in peisaj. Tata imi spune ca i se mai zice si guspita, cum a aflat din Doua loturi. Intoarsa in Bucuresti, am aflat ca se joaca in premiera la Teatrul National in aceasta stagiune. Sunt curioasa daca in piesa este folosit termenul. :)


Printre altele, mai conversam pe drumul lung (de sase ore in loc de cinci, si la dus si la intors) despre cum au furat niste "meseriasi" tezaurul dintr-o piramida egipteana acum cateva mii de ani cu ajutorul unei parghii cu care au ridicat plafonul, despre testoasa lui George Calinescu care a trait 150 de ani (testoasa) si care a fost amintita si in "Scrinul negru", despre vrute si nevrute.


Mi-am luat sa citesc pe drum o carte de profil: Zile de pescuit de Radu Anton Roman. E un pic mai greu de citit caci are tot felul de termeni pescaresti, dar tata, fost marinar, ma ajuta sa ii mai dezleg din mister.


Un deal golas si lung imi aduce aminte de sarpele Micului Print care a inghitit un elefant.


In Tulcea avem cam doua ore pana pleaca Pasagerul. De ani de zile se stie ca vinerea, la ora 13.30 pleaca doua nave: una spre Sfantul Gheorghe si una spre Sulina. Sulina este destinatia in care imi propun in fiecare an sa ajung si iata ca acum am ajuns mai aproape de ea. :) Poate la anul ajung si acolo.


Plopii parca ar sta pe varfuri pe malul mancat de Dunare.


Un cal negru priveste nostalgic la apa Dunarii.


Barci isi asteapta pe tarm tangajul sau ruliul.


O cireada prefera fluviul decat plaja. Or fi vite de apa?


Ce pereche frumoasa face toamna impreuna cu delta!


Caii liberi isi odihnesc trapul prin hatisuri.


Intotdeauna m-au fascinat toponimele dobrogene, ducandu-ma cu gandul la o lume de legenda: Gorgova, Somova, Ceatachioi, Periprava... Periprava, cel putin, nu are o legenda tocmai vesela, amintindu-ne de lagarul comunist. Ceva informatii gasiti despre inchisoarea de la Periprava si aici. O poveste interesanta puteti citi si aici.


La fiecare "statie" vaporul se leaga pe dana la baba.


Este un weekend insorit si in trei ore ajungem si la Crisan.


Vantul bate din pupa si vaporul este mai punctual decat trenul.


Crisan este ultima oprire inainte de Sulina, dupa Ilgani, Partizani, Maliuc si Gorgorova.


La 4 p.m. debarcam.


Fiecare casa are in fata ei un ponton.


Se pare ca cel putin 80% din cateii din Crisan sunt dupa acelasi model (poate au acelasi tata).


Ne intrebam care dintre aceste coaste ale barcii este de drac.


“Cea mai spectaculoasa si neobisnuita lume romaneasca, o insula, nici apa nici pamant.
Sate lacustre isolate, dependente ingrozitor de natura, de pescuit, un labirint de lacuri, canale, dealuri, plauri, stufarisuri, mustind de viata salbatica. O lume extraordinar de frumoasa si generoasa vara, dar iarna dusmanoasa si aproape inaccesibila.
Lumea pescarilor, cu gateli unice, in acelasi timp primitive si complicate, ce ne pot aparea noua, continentalilor, anapoda.
In cei doi-trei ani petrecuti acolo, in casele de stuf ale haholilor – tarani si pescari deopotriva – si lipovenilor – aproape exclusiv pescari, invatati cu turistii si satui de ei – am mancat numai peste. Rar branza sau oua, cate o oala de lisite sau o halca de mistret. Dar totul tiparit pe o uriasa si neasteptat de suculenta cantitate de legume, deopotriva acide si dulci, cum numai in Delta gasesti.
Relicve ale vit(z)elor foarte vechi, am gasit in “balta” si doua vinuri cu origini (probabil) antice: Somoveanca si Negu de Sarichioi.”
Radu Anton Roman


Crucile, pavazele somnului de veci, sunt mai verzi sau albastre ca insasi viata din Delta.


Stuful acopera (acoperisurile) sau  pazeste (gardurile) viatii deltaicilor.


"Noaptea, cand pleaca barbatii Deltei la pescuit, nu cara cu ei decat ceva paine, o ceapa-doua, sare, otet si ciusca. Prea rar o sa mai uite lipoveanul  prin fundul sacului un cartof. Dar va sti, in inima plaurului, sa construiasca, ca un arhitect cu inspiratie divina, cea mai gustoasa ciorba de peste din cate exista si iese din apa dulce (se aseamana cu celebra Bouillabesse du Midi)." - Radu Anton Roman


Stiam si imi doream sa fac in Delta un destin al pestelui.


In cele trei zile mi-am construit energiile din bors de peste (impropriu zis bors caci aici nu se acreste ciorba) dulce, mai degraba supa de peste - cum l-am si auzit pe pruncul de 4 ani ca ii cerea mamei, plachie, saramura, chiftele de peste.


Amurgul este bland,  dar in Delta parca este superlativul blandetii.


In est, la Sulina, apusul vine cu 40 de minute mai devreme decat la Bazias (pe asta o stiu din facultate, pentru cine contesta valoarea ei).


Dimineata la Crisan este cu roua si cu ceata joasa care acopera ca o patura campurile.


Azi avem de dat la vasle... sau mai bine zis la rama.


Alex ne va ghida timp de doua ore prin spatele casei, pe canalele dintre bratele Sulina si Sfantul Gheorghe, plutind paralel cu acestea.


Vom imbarca intr-o canotca, o combinatie intre lotca si canoe, inventie a lui Ivan Patzaichin, cel care a castigat la Olimpiada dupa ce i s-a rupt pagaia si a vaslit cu bratul.


Prin centrul de eco-turism - Rowmania - de la Crisan poti vedea Romania din canotca.


Pentru cei mici poti cumpara si o introducere, prin intermediul unor benzi desenate, despre viata lui Ivan Patzaichin.


Pasarile si-au cam luat zborul catre tarile mai calde.


Dar nuferii aveam inca deschisa puritatea peste undele fluviului.


Nu stiu cand au trecut cele doua ore.


Cand pe stanga, cand pe dreapta, pagaia ne-a ajutat sa inaintam.


A fost inevitabil sa nu mai nimerim din cand in cand intr-un mal sau in celalalt.


Nu caut nod in papura pe langa care trec.


Cand si cand deranjam odihna cate unei broaste.


Racul, broasca şi o ştiucă
Într-o zi s-au apucat
De pe mal în iaz s-aducă
Un sac cu grâu încărcat.
Şi la el toţi se înhamă:
Trag, întind, dar iau de samă
Că sacul stă neclintit,
Căci se trăgea neunit.
Racul înapoi se da,
Broasca tot în sus sălta,
Ştiuca foarte se izbea
Şi nimic nu isprăvea.
Nu ştiu cine-i vinovat;
Însă, pe cât am aflat,
Sacul în iaz nu s-au tras,
Ci tot pe loc au rămas.

Aşa-i şi la omenire,
Când în obşte nu-i unire:
Nici o treabă nu se face
Cu izbândă şi cu pace.

(Alecu Donici, "Racul, broasca şi ştiuca")

Trecand peste navoade, ma gandesc la toata fauna piscicola a Deltei.


Mai abordam elemente ca: murada (marginea vaporului unde se ascund soriceii :)), flotoaresorbsaula cu para la capat, spre deosebire de mar care semnalizeaza noaptea, barbetavolta (iei o volta cand legi nava la mal), lest - greutare - bun de lest.


Mi-ar fi placut sa ma surprinda un pelican din stufarisuri.



Nu avem nevoie de ghionder pentru avant..




O broasca ne priveste ciudat de pe rama.



Personal, nu o poftesc in farfurie.


Dar alte minuni as pofti: o malasolca sau un storceag (tipuri de ciorba de peste), un sarmuzac (usturoi cu ulei), o scordolea cum am mancat acum cativa ani la Parches.


Niste flori galbene (pe care inca nu am aflat cum le cheama) se intind pe apa ca pe o campie.


Ajungem uscati la mal.


In apa nu am vazut niciun sarpe, desi ne-am fi asteptat.


Pe mal doi serpi ne-au taiat calea, neasteptat. Bineinteles ca m-am speriat cand l-am vazut la juma'de metru in fata, dar eram cu tata si mi-a trecut repede. :)



Dupa ciorba si crapul alaturi de caras de cu seara, ne intrebam ce s-a mai prins azi in halau.



Azi primim plachie la pranz si saramura pe seara. Gata! Tc! :)


Matele sunt satule de peste... sau nu.


Ma bucur ca nu mai sunt tantati sa imi lase amintiri cu mancarimi!


Este amiaza si soarele e bland.


Un vinci iesit la pensie sta pe mal ca obiect de muzeu. Numai el stie de cate ori a coborat si a ridicat ancora.


Imi creez povesti citind varsta acestei case.


Gherghine inalte coloreaza orizontul vazut de pe mal.


Din comuna Crisan mai fac parte satele Caraorman si Mila 23.


Satul Crisan se intinde cam pe 8 km lungime, o limba de pamant inconjurata de ape.


Iata ca pana la urma am vazut si pelicani!


Seara, pescarii se intorc cu plasele pline, dar ma intreb ce fac cu pestele pana pleaca... sau il gatesc pentru a doua zi cand merg iar la pescuit.


Un pic dupa ora 8 am isi face loc prin ceata Pasagerul. Este deja incarcat cu cei care au plecat la 7 din Sulina.


Usor-usor ceata se risipeste si soarele mangaie iar.


Imi iau la revedere de la Delta si pe curand de la Dunare si raman cu o calatorie din care ma intorc mai bogata (ca din fiecare, de altfel).


Inainte de Tulcea ne Sulina isi uneste apele cu Sf. Gheorghe.


Pe un drum de ape latit, ajungem si la Tulcea dupa aproape 4 ore.


“Cine n-a vazut, vara sau in miez de iarna, pescarii Deltei inchindandu-se sticloantei de tarie ca unei lumini sacrale, datatoare de incredere si caldura, de fericire si ragaz, cine nu i-a vazut divinizand spirtul sanitar, mai presus decat banii, decat vorbele bune, decat dragostea omeneasca, acela nu a inteles ce inseamna bautura in balta.
Cine n-a vazut, duminica spre luni, la miezul noptii, pescarii infectati de alcool, impleticindu-se spre barci, abia tarandu-se dupa ce au baut ziua intreaga si noaptea jumatate, ca sa devina, odata ajunsi la rame, niste fiare cu fortele intregi si simturile ascutite si lucide, acela nu stie inca destul despre faptura omeneasca.
Cine nu i-a vazut orbi de beti pe mal, urcand anevoie in lotci, dar plecand spre mare sau pe ghiol perfect treji, nu intelege ce legatura complicata este intre pescarii Deltei si bautura” – In Delta cu Jacques-Yves Cousteau - Radu Anton Roman



Intotdeauna muzica i-a unit pe oameni, i-a impaciuit - daca imi este permis sa ma exprim asa -  indiferent de etnie, religie ori alte diferente sociale. Cand domnul de mai sus a scos armonica si a inceput sa ii dea glas, de jur imprejur s-a facut liniste si zambetele au invadat fetele si sufletele pasagerilor. Un melanj de cantece rusesti, romanesti, machedonesti ori din alte radacini etnice a unduit linistea celor de pe punte.


Nu am vazut, insa, niciun hahol (ucrainieni rasi la sange) sau cel putin nu am recunoscut).


Ne mai raman doua ore de Tulcea. La niste beri, tragem concluziile, iar eu sper la o noua calatorie, cel putin anuala, cu tata.


Din anumite etape de viata mi-au ramas niste indemnuri: "Sa stam stramb si sa judecam drept (dl. profesor de romana din generala - dl. Stanciu), "Fa-ti de cap pana la cap, dar cu cap!" (dna. diriginta din liceu - dna Kober) si...


"Sa pui inainte neprevazutul! - tata. Apropo de momentele in care imi pierd mintile si incep sa fac planuri.

Bucovina - Tara Fagilor in doliu cald de toamna

$
0
0
Afland ca voi merge in Bucovina, in mijlocul toamnei, ma imaginam ca intr-o poveste. Dau cortina la o parte inca din tren. Conchind si acum ca Eminescu, Creanga si Sadoveanu au avut de unde se inspira.


Ajung la Suceava dupa noua ani de cand am pasit prima oara in umbra cetatii ei. Pe drumul spre Cernobil, prin 2007, am ocolit-o discret.


Sunt privilegiata ca pot pasi pragul Muzeului Satului Bucovinean in ultimile suflari ale zilei. Soarele la apus mangaie sindrilele si obloanele casutelor mutate in muzeu din situ.



Parca ma astept sa iasa bungherii pe ulitele satului.  Bungherii (denumirea vine de la regionalismul pentru nasturi, bumbi) din Bucovina sunt "mascatii" costumati in uniforme militare asemanatoare generalilor austrieci.


Visez candva la un Craciun in Bucovina!


Urmasi ai dacilor liberi, importante triburi ce le-au dat de furca romanilor si care au lasat numeroase tezaure monetare -  costobocii si carpi, bucovinenii nu se dezmint nici azi. Seninatatea de pe chipurile locuitorilor obcinelor dezvaluie o intelepciune aparte.


O veche casa de olar sau o moara ce a macinat campuri de cereale si a adapostit povesti rustice sunt ramasite ale unei vieti la care unii jinduim si acum, in defavoarea "civilizatiei".


Sa nu te sperii daca intr-una din case vei auzi o jelanie. Muzeul din Suceava este singurul muzeul al satului din Romania care a avut ideea de a exemplifica ritualurile crestine (de botez, de nunta si de inmormantare) prin manechini si inregistrari.


Ma trec cativa fiori cand aud bocitoarele si vad priveghetoarea cum arde intr-un colt. Cate bordeie atatea obiceie... Eu am aflat de aceasta lumanare in forma de spirala (priveghetoare) la moartea bunicilor mei, la Chiselet. La inmormantarile familiei de la oras nu o pomenisem.


Imi place mirosul de lemn: uscat, proaspat, ud si chiar si ars. Ma duce cu gandul la un cuptor cu paine calda sau la un  semineu in fata caruia m-as tolani lenesa.


La cativa kilometri de Suceava, la Scheia, se afla Conacul Domnesc, fosta casa boiereasca armeneasca apartinand familiei Aritonovici in secolele trecute.


Armenii au fost destul de numerosi si insemnati in zona Sucevei, punand temelia si unei manastiri - Manastirea Hagigadar - care anul acesta a adunat pelerini la cei 500 de ani de la intemeiere.


In curtea conacului o sa poti admira un copac gingko biloba, un fag rosu  (Fagus sylvatica) si un arbore care face lalele (Liriodendron Tulipifera). Un copac asemanator am aflat ca s-ar afla si in curtea baronului de Pogany din Hunedoara. Trebuie verificat, dar mai la primavara! :)


Judetul cu cea mai mare densitate de manastiri musatine are si in orasul resedinta o manastire renumita, cea a Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Opt dintre manastirile din Bucovina sunt in patrimoniul UNESCO.

O cladire deosebita, de patrimoniu si imbibata cu istorie, este si Hanul Domnesc. Fost casa de vanatoare pe timpul dominatiei habsburgice, ea l-a gazduit pe insusi Imparatul Franz Joseph. Astazi, cladirea adaposteste Muzeul Etnografic.


Parasesc satul de la marginea Sucevei cand abia mai deslusesc galbenul fagilor.

Cetatea Sucevei este in amenajare. Schele, care probabil ca i-ar fi facut invidiosi pe turcii lui Stefan, stau cocotate pe zidurile sale naruite.


Schimb vaile Bucovinei una dupa alta: Suha, Doroteia, Dobra...


Majoritatea curtilor sunt pazite de cate unul sau doi ciobanesti romanesti de Bucovina care latra hotarat si dau din coada a bucurie.


Regasesc Voronetul cu al sau blue mood.


Terminata in 1488, ctitorie a musatinului Stefan cel Mare, biserica manastirii are hramul Sf. Gheorghe.


Maica Elena ne povesteste intre altele despre Sf.Gheorghe care a fost un tribun in ierarhia romana in timpul imparatului Diocletian. El era "frumos ca lumina si cu o inima ca soarele". In 304 este decapitat la Roma.


Stefan cel Mare este adesea infatisat pe cal alb, cu steagul cu stema pe care apar capul de bour si icoana Sf. Gheorghe.


Pe partea nordica este redat Acatistul Sf. Ierarh Nicolae.


Manastirea Voronet este socotita "Capela Sixtina a Orientului" pentru marea fresca de pe fatada de vest, numita "Judecata de apoi".


Sf. Ioan cel Nou de la Suceava este de fapt din Trapezunt. Este ingropat initial la Cetatea Alba (cea din Crimeea), insa ramasitele sale sunt aduse in Moldova de catre Alexandru cel Bun, bunicul lui Stefan cel Mare.


Pe peretii manastirii sunt infatisati si Aristotel, Socrate, Platon, Pitagora deoarece cu totii l-au intuit pe Marele Anonim.


Aproape 200 de ani Manastirea Voronet nu a avut viata monahala, de la ocuparea de catre Imperiul Austro-Ungar din 1785 pana in 1991. Ca manastiri de obste, locuite si cu viata monahala, au ramas in aceasta perioada in Bucovina doar Sucevita, Putna si Dragomirna.


Acum vietuiesc la Manastirea Voronet 800 de maicute.


Copacii maturi nu se pleaca in fata toamnei, ci isi tin ramurile drepte, asemeni fruntii omului la varsta senectutii.


Un trandafir ar vrea sa ne insele in privinta anotimpului.


Din 1981 se desfasoara la Voronet anual un festival de film documentar, diaporamă şi fotografie: Toamna la Voronet.


Aflu ca pensiunea la care iau pranzul are ceva legaturi cu Florin Piersic (proprietarul ar fi un var de-al domniei sale si se numeste tot Piersic).


Nu o sa va povestesc acum despre ciorba in paine pe post de blid, hribi, afinata, poale in brau ori alte minuni neaose.


Imi plac detaliile Bucovinei: in lemn, in piatra, in copaci, chiar si in cer!


Sunt de acord ca portocaliul craitelor se potriveste cu soarele de octombrie!


Merele incarca ramurile liveziilor cu dulceturi olfactive si peneluri vizuale.


Niste stupi isi asteapta zumzetul de primavara. Si au de asteptat!


Dealurile le fac pofta pasilor, insa nu prea am vreme acum de colindat hai-hui. Cate un nor se poate revolta oricand.


Pe seara, un bucium nu suna cu jale, ci cu chemare la o calatorie folclorica prin zonele tarii.


Trei flacai si trei mandre schimba pe rand costumele regionale si lautarii ne plimba sonor prin toata Romania, adusa artistic in urbea Frasin. As fi zis sat, dar am aflat ca de anul trecut este ridicat la rang de oras.


Invitatia la o stana (turistica) imi face pofta de bulz si vin fiert. Da, si palinca e gustata ca sa faca pofta si mai mare!


Dimineata o incep cu o plimbare prin Parcul Arinis din Gura Humorului.


Toamna sta aliniata pe alei si imi insoteste fiecare pas, fiecare inspiratie, fiecare clipire, fiecare gand.


Imi imaginez partia in iarna si mi se pare, parca, un pic cam inclinata pentru nivelul meu de schior incepator. Aflu ca tunurile de zapada se vor pune in functiune in curand, o data ce temperaturile sunt negative, si isi vor face treaba pana la Martisor.


Nu ma pot stapani si imi pun un ham, aventurandu-ma pe traseul cel mai usor din Escalada Parc, asta pentru ca nu aveam timp de unul mai lung :). Aflu ca Parcul de Aventura din Brasov este conceput de aceeasi echipa si imi doresc o zi de aventura prin copacii sai. Au trecut ceva ani de la ultima tiroliana pe care am "zburat".


Mai trec o vale si ajung la Vama, unde se unesc Moldova cu Moldovita.


Pădurile ocupă 70% din suprafaţa comunei, procent cu care se înscrie între regiunile cu cele mai întinse domenii forestiere din ţară.  Ma intreb in ce an a fost facuta aceasta statistica.



Ma fascineaza florile lampion (physalis sau papalau). Unele fructe sunt acrisoare si revigorante, insa mi se confirma ca nu toate soiurile sunt comestibile.


Un caine, probabil urmas al Moldai, ignora discret o pisica ce isi odihneste labutele pe un gard.


O bunica rade sincer, ca un copil.


Un alt catel ii sare zglobiu printre pasi.


Timpul este adesea crud cu lemnul.


Un acoperis de sindrila nu ii mai face fata ploii.


Dovlecii se cam lafaie pe garduri.


O vita de vie se impune in ramurile unui mar.

Fumul a inceput sa iasa pe hornuri, anuntand iarna. Noaptea este deja (foarte) frig.


Un catel isi sacrifica odihna si ma latra in pozitie de drepti cand trec straina pe langa curtea-i in paza.


Un cal ma priveste si el curios. E chiar un hutul?


Nu gust chiar toti strugurii, dar ma gandesc ca daca nu sunt prea sus, cu siguranta nu sunt acri.


In Vama poposesc si la Muzeul Oului.


Gasesc aici de la oua de crocodil, de rata si gaina nu mai zic, de strut si pana la oua din Japonia.


In muzeul era si o pensiune, insa aflu ca a fost inchisa de cand au inceput sa dispara ouale... si nu vorbesc acum ca ar fi iesit pui din ele.


In curtea muzeului, o mat(z)a se tot gudura pe langa mine.


Vechea gara imi face pofta de sesiune fotografica.


Si ma joc un pic cu aparatul. :)


Toamna se destrabaleaza in voie prin toti copacii.


Pe cei doi Orsivschi, ce au grija de muzeul in lipsa doamnei Letitia care a infiintat muzeul, mi-ar fi placut sa ii am ca bunici.


O alta pisica pozeaza in toamna.


Tartacutele si florile lampion impodobesc un pervaz tomnatic.


Mocanita Hutulca te plimba de la Moldovita la Sucevita, vreo 10 kilometri intr-o ora (iuteala maxima e de 15 km/ora). Detalii privind traseul gasiti la www.cfi.ro.


Carbunii produc flacari de dragon si ne luam zborul pe sina cu encartament ingust.


Aflu ca in ultimii ani calea ferata ar fi apartinut lui Omar Hayssam, impreuna cu fabrica de lemn.


Acesta a cam distrus tot pe acolo, ba chiar a desfiintat sinele de cale ferata.


Un austriac, insurat cu o romanca si cu pasiune pentru trenuri, a reconstruit sina si a pus in functiune mocanita.


Copiii isi opresc jocul la trecerea trenuletului. Curiosi, ei urmaresc jucaria asta mare.


Si aici seara se grabeste de dupa dealuri.


Valea Moldovitei imi pare ca este punctul culminant al partii de Bucovina colindata de mine acum.


Valea Moldovitei strabate cam 800 de metri diferenta de nivel, de la 1380 m la 600.


Ultimile suflari ale zilei incearca sa se agate in varfuri de conifere.


Suntem pe taramul hutulilor.


Despre hutuli (oameni) se spune ca "sunt iuti la manie, scumpi la vorba si fericiti cu singuratatea".


Marcel de Serres, contrazicand faima lor de hoti si talhari de vite, afirma in 1814 despre acest popor al muntelui: „Hutulii locuiesc in Muntii Galitiei, nu urmeaza nicio religie, dar se deosebesc prin bunavointa si dragostea lor de pace; toate incercarile facute pana astazi de a-i civiliza n-au dat roade.“
sursa: National Geographic



Ca tot citeam zilele trecute despre fenomenul Philadelphia, iata ca se spune ca hutulii se ocupau cu teleportarea, intre altele: Deşi canoanele bisericeşti interzic cu străşnicie magia neagră, huţulii au fost mereu depozitarii unor mari mistere legate de vrăjitorie, fiind cunoscuţi ca foarte buni cunoscători ai acestor practici. Poate că modul lor de viaţă legat de singurătatea munţilor şi de atmosfera tenebroasă a codrilor copleşiţi de ceţuri le-a sporit renumele de vrăjitori. Poveşti şi amintiri ale bătrânilor huţuli aduc în atenţie frecvent evenimente legate de practici oculte, întâmplări greu de crezut, dar mărturisite cu atâta convingere încât pot pune pe gânduri pe oricine. De magia neagră a huţulilor se leagă poveştile cu demoni, cu duhuri ale pădurilor, dar şi practici cum ar fi influenţarea destinului, legarea sau dezlegarea unor blesteme, anihilarea duşmanilor, luarea manei de la vite, sporirea sau distrugerea avutului, teleportarea oamenilor.
Sursa: Casa cu meri



Adevarul e ca si eu ma simt un pic teleportata in trecut cu sute de ani prin aceste locuri. ;)


Un batranel isi opreste si el efortul, luandu-si odihna din clipele in care trece pe langa el mocanita.


(Am uitat sa mentionez ca tot tragand cu ochiul aparatului in stanga si in dreapta, domnul care avea in observare vagonul ma atentioneaza ca intr-un kilometru sa nu scot capul prin partea stanga ca vine un perete. Niste oameni cu spirit constructiv au construit la fix 20 de cm de calea ferata un zid. Asa ca: Atentie!)


Dragonul asta scoate dare groase de fum. Crepusculul se innegreste si mai accentuat.


Fanul este adesea organziat sub forma de gireada (gramada sub forma de prisma).


Trec pe langa Rasca si ma intreb daca inseamna ceva toponimul. Alfu ca este o unealta pescareasca si ma gandesc ca s-ar fi potrivit mai bine in calatoria din delta sa intalnesc un astfel de toponim.


Ma mai documentez si aflu ca in aceasta comuna se afla o manastire a lui Petru Rares la care a fost trimis in surghiun Mihail Kogalniceanu pentru sase luni de catre domnul Mihail Sturdza.


Manute de copii se leagana in vant dupa puiul de tren.


Si caii ne privesc prin coama lunga.


Si cum sa nu fie poetul poet cand vede asa minuni?

Mihai Eminescu - La Bucovina

N-oi uita vreodata, dulce Bucovina,
Geniu-ti romantic, muntii în lumina,
Vaile în flori,
Râuri resaltânde printre stânce nante,
Apele lucinde-n dalbe diamante
Peste câmpii-n zori.

Ale sortii mele plângeri si surâse,
Îngânate-n cânturi, îngânate-n vise
Tainic si usor,
Toate-mi trec prin gându-mi, trec pe dinainte,
Inima mi-o fura si cu dulci cuvinte
Îmi soptesc de dor.

Numai lânga sânu-ti geniile rele,
Care îmi descânta firul vietii mele,
Parca dormita;
Ma lasara-n pace, ca sa cânt în lume,
Sa-mi visez o soarta mândra de-al meu nume
Si de steaua mea.

Când pe bolta bruna tremura Selene,
Cu un pas melodic, cu un pas alene
Lin în calea sa,
Eol pe-a sa arpa blând rasunatoare
Cânt-a noptii dulce, mistica cântare,
Cânt din Valhala.

Atunci ca si silful, ce n-adoarme-n pace,
Inima îmi bate, bate, si nu tace,
Tremura usor,
În fantazii mândre ea îsi face cale,
Peste munti cu codri, peste deal si vale
Mâna al ei dor.

Mâna doru-i tainic colo, înspre tine,
Ochiul îmi sclipeste, genele-mi sunt pline,
Inima mi-i grea;
Astfel totdeauna, când gândesc la tine,
Sufletul mi-apasa nouri de suspine,
Bucovina mea!


Eu cred ca oricare din voi poate fi un pui de poet cu muza Bucovina!


Imi tot creez povesti cu hutuli, care ar fi dacii slavizati.


Oare hutulii, amerindieni europeni, se inteleg cu haholii?


Mi se pare ca mergem cam cu aceeasi viteza cu care curge apa.

Albia e drum mai lesne pentru un cal alb.


Iarba asta verde ar vrea sa complexeze ruginiul frunzelor?


Oare cand va veni vremea ca manzul breaza sa primeasca lectia de viata a mamei? :)


Cobor cu parere de rau ca drumul a fost scurt in vagonul mocanitei.

Aproape pe intuneric ajung la Sucevita, prin pasul Ciumarna. Musai trebuie sa revin pe aici pe lumina, poate pe noua mea motocicleta (sunt serpentine intortocheate, care te mai si fura cu peisajul de iti vine sa opresti dupa fiecare stanga sau dreapta!


Ultima zi prin Bucovina incepe tot cu soare si cu mere parguite


Manastirea Sucevita este ctitoria lui Ieremia Movila, nepotul lui Petru Rares, dupa mama. Domnia sa va inlocui dinastia Musatinilor cu cea a Movilestilor.



Zidurile de fortificatie ale manastirii Sucevita au 7 metri inaltime si 3 metri grosime. O legenda spune ca o femeie a carat timp de trei zeci de ani piatra pentru constructia zidurilor pentru a i se ierta pacatele.


Sucevita este renumita pentru culoarea verde ale frescelor exterioare. Ioan Zugravul si fratele sau Sofronoie sunt cei initiati la scoala de pictura bisericeasca a lui Petru Rares si care impodobesc zidurile bisericii.

Doua iconostase - unul in pronaos si unul intre naos si altar sunt bijuteriile sculptate in lemn de tisa din biserica.


Ieremia si Simion Movila sunt ingropati in biserica manastirii, mormintele fiind acoperite cu lespezi din marmura de Ruschita.


Gh. Magopat este artistul popular care a (re)facut celebra localitatea Marginea pentru ceramica neagra.


Luni, sori si stele ies din mainile olarilor.


Nu ma abtin sa ii intreb si pe ei de cate ori merg ulcioarele lor la apa, asa cum am facut-o anul trecut in Sibiu.


Evident, un val de rasete izbucnesc ca raspuns.


Am eu mai demult o dorinta de a ma mozoli pe maini cu lutul asta minunat si acum nu imi scapa ocazia.


Olarii s-au modernizat si ei si roata a devenit electrica (adica au reinventat roata?).


La Cacica se afla o renumita catedrala catolica, in fata careia este un bust al Papei Ioan Paul al II-lea. De Sf Marie, pe 15 august, o multime de catolici fac pelerinaj aici.


Cacica este renumita pentru o salina care niciodata nu a fost ocna (nu s-a lucrat cu ocnasi, ci doar cu specialisti). Denumirea vine din poloneza, insemnand rat(z)a (mac-mac-mac). Aceasta pentru ca zona era una mlastinoasa.

 In trecut salina era folosita si ca depozit de branza, aceasta tragandu-si cata sare avea nevoie.
Sarea de la Cacica se scoate sub forma de saramura. Sunt cam trei kilometri de conducte. La suprafata se pune un strat de motorina si ca tare cand vei iesi din salina vei mirosi a combustibil. In acest masiv sarea are o puritate de 84%. In trecut se scotea si sub forma de drob, prin dinamitare.


In Cacica sunt multi pereti din lemn de brad, asta pentru ca in caz de cutremur sau ceva calamitare lemnul de brad paraie si te anunta sa iesi repede afara. Asta daca nu vezi inainte sobolanii ca alearga speriati, dar cred ca sunt slabe sanse aici.

Pentru mai multe date privind Cacica puteti consulta monografia lui Mugur Andronic - Un sat din Bucovina numit Cacica. Acest domn a avut initiativa de a deschide in mina in 2011 un muzeul al sarii.


Salina Cacica era un metoc al Manastirii Humor, exploatata din 1791, din timpul ocupatiei austro-ungare

Daca ajungi la Cacica pentru prima oara s-ar putea sa fi derutat in a gasi salina deoarece indicatoarele sunt doua, in directii opuse: unul catre salina - fiind vorba de cea industriala, din care se extrage, si unul catre mina, aceasta fiind cea turistica. Eu as fi luat indicatorul de salina si nicidecum pe cel de mina, daca nu as fi avut un indrumator.


Plecand de la Cacica spre Suceava, intalnim un alai de inmormantare. Ma surprinde... sau nu multimea participantior, a steagurilor si a colacilor purtati alaturi de cel adormit. Mi-ar fi placut (impropriu zis, totusi) sa pot participa si eu la ceremonial, din curiozitatea obiceiului.


Poate voi reveni in zona pentru un ceremonial mai vesel, de nunta.


Azi, industria din Suceva se limiteaza, la lactate, carne, bere (Bermas este berea locala). Stiam de cativa ani ca laptele de la Dorna nu e din tzatza de vaca, la fel ca si Danone, de cand fabrica a fost cumparata si vacile localnicilor au murit pe capete (sau pe coarne), ne mai fiind nevoie de laptele lor.



Of! Imi las si aici o parte din suflet si visez deja Bucovina in iarna, in primavara... in eterninate!

Descant de vis

$
0
0



Descant de vis

Viata-n vest, cu iz de teama,
Catre est viseaza-n taina
La ce-ar fi si nu va fi
La ce n-ar fi si va fi.

Gaoace de vis topit,
Pierdut molcom sau gasit,
Aflat sau dizolvat,
Atins ca si mangaiat,
Apasat, tactil, bruscat,
Uns in suflet,
Dus din cuget,
Aiurat si adorat,
De ura pe veci secat,
Se crapa pe loc, sfarame,
Visul sa zboare in lume.

Puncte transformate-n dungi,
La colt de cerc sa n-ajungi.
Teama teamei de s-ar scurge,
Visu-n fapta ar decurge.

De nu te-ai gandi la noima,
Nu-i bai de visezi o moima.
Ochi deschisi, inima larga
Visul este, nu tagada.

Idei de cadouri cu aventuri

$
0
0

Nu am facut asta niciodata pana acum (adica un pic de reclama), dar de data asta nu pot sa imi tin gura (adica degetele departe de tastatura). Stiu ca unii dintre voi inca mai obisnuiti sa faceti cadouri. Uneori aveti idei, alteori doriti sa fie ceva original si sa nu va repetati surprizele. Va propun ceva ce mi-ar placea mie sa primesc cadou (de fapt am si primit:)): o aventura pe care sa mi-o aleg singura. Cu siguranta ca si voua v-ar placea, altfel nu v-ati pierde vremea accesand blogul meu. Propunerea este sa alegeti un pachet cadou de la Originalo si sa lasati voi cadorisitul sa va surprinda cu alegera facuta, mai ales ca unele vouchere sunt pentru doua persoane, deci puteti avea aventrua impreuna. :)

Enjoy!

Hong Kong - experienta secunda

$
0
0
      Iata-ma si a doua oara in China, tot la Hong Kong. Nici nu ajung bine ca am parte de casatorii la tot pasul. Nu m-am interesat sa aflu semnificatia feng-shui a ultimilor zile din 2012, dar probabil ca au facut-o altii.


      Desi prima zi ma intampina cu ploaie, o data cu primul rasarit soarele nu se mai ascunde dupa nori.


      Doar vantul imi misca pasii in ritm rapid pe dealul (sau muntele cum ii zic ei) Victoria. E un loc verde care mie imi place mult si unul din putinele in care am dorit sa revin.


      Nu am sa repet informatiile din prima calatorie, ci o sa va povestesc mai mult impresiile la a doua traire.


      Am regasit de data aceasta mai multa liniste si asta cu siguranta nu a venit din lipsa surprizei. 


      In Hong Kong e o aglomeratie de nu iti dai seama ce e asta , dar totul este, insa, foarte ordonat.


      Oriunde este un echilibru, chiar si intre blocurile gri si triste si bauhinia (orhideea de pe steagul Hong Kong-ului) care se inalta indranzet si ciclam printre ele.


      Pescarii din Aberdeen erau la datorie...


      ... sau la plase. Tot aia!


M-a amuzat cum isi incearca unii  norocul: aruncand cu bani pe gat pestelui auriu (sau doar galben).


   Imi plac parcurile (mici, dar sunt) pe care le descopar pe marginea trotuarelor, din doua in doua blocuri


   Nu stiu daca au avut antecedente sau de ce a fost nevoie sa scrie ca exista pericolul sa te ineci intr-o baltuta care abia iti trece de glezne si in care nu ai voie nici macar sa inoti, in caz ca stii!


      O alta interzicere afisata la intrarea in parc este ca nu ai voie sa joci mahjong. Dar cine tine seama? Chinezii joaca acest joc national cu o pasiune asemantoare cu cea a batraneilor sahisti din Cismigiu.

      Se spune ca jocul a fost inventat de insusi Confucius cu vreo 500 de ani I.Chr. Asa o fi sau i-au fost atribuite radacinile fiind, poate, cel mai cunoscut chinez?


     Fusul orar imi da peste cap tot echilibrul pus la punct cu ore de yoga, dar o plimbare dis-de-dimineata imi reaseaza calmul.


      Bunicutele erau deja la exercitiile de tai chi. Nu pot sa nu ma opresc cateva clipe si sa nu le privesc cu admiratie.


Nu e nici ora 8 am si o multime de alergatori isi fac jogging-ul matinal.


Pe aleea starurilor ma amuz de cat de copii sunt "turistii". Pentru cateva secunde le place sa fie actori, regizori...


Un grup de doamne se pozeaza mandre cu insusi Bruce Lee.


     Mi-a ramas o neimplinire din calatoria de acum doi ani: nu am ajuns sa respir in Insula Lamma.


     Mai intai trec in insula cu vaporasul si nu cu metroul prin tunelul de sub mare. Apoi, cu alt vaporas navighez timp de o ora pana pe cea mai verde insula ce tine de Hong Kong.


      Primul lucru pe care il fac dupa ce cobor pe insula este sa intru intr-o posta si sa contribui la colectia de timbre a lui Dev. I-am promis inca de la plecare ca ii voi aduce cateva timbre semnate Hong Kong. Mai mult, vor fi semnate Lamma Island. I-am luat un stol de pasari care probabil in zbor nu s-au intalnit cum s-au intalnit pe pagina cu timbre.


          Imi plac bicicletele frumos parcate (sau ancorate) pe mal, pe o roata. Cum ar fi sa parchezi asa din mers?


      Nu poftesc la fiintele acvatice care inca inoata.


      Aleg o ruta mai lunga (cam singura, de altfel :) ) intre cele doua sate ale insulei. Mai intai trec printr-un nor de fum nascut din ofrande. Este 31 decembrie si nu stiu daca ziua aceasta are vreo semnificatie pentru cei pentru care mai importanrt este Anul Nou Chinezesc si nu cel occidental.


            Cum sunt mai friguroasa de fel, marea nu m-a convins sa ii incerc temperatura cu talpile.


      Citisem si ceva despre niste rechini, dar cred ca erau timizi caci nu si-au facut aparitia.


      Ce nu apare in niciun ghid este centrala de pe fundal care mai ia din farmec insulei.


      Drumul dintre cele doua sate urca si coboara, serpuieste sau se indreapta uneori, numai sa nu ostenesti. Iar daca, totusi, iti iese sufletul de efort, atunci poti sa pregeti cateva minute la pavilionul chinezesc.


      Urmaresc indeaproape un cuplu de nemti care are un ghid chinez. Se inteleg in germana si se pare ca micutul bastinas o vorbeste destul de corect, cum reiese din reactiile celor doi.


      Natura imi zambeste. Si eu ii zambesc ei. :)


      Am de ales la o rascruce si o iau pe drumul mai putin defrisat. Ajung la o plaja unde nu mai e nimeni: Universul de nisip si mare imi apartine. Cateva scoici insirate la picioarele mele se muta in rucsac. Sper ca nu am stricat prea mult in modul asta echilibrul locului.


      Am parte de o zi minunata. Cand ma dezbrac, cand ma imbrac la loc (nu de tot). Vantul invinge uneori gradele (destul de) pozitive.


      Gradinile localnicilor sunt atent ingrijite.


      Bananierii le vegheaza discret.


      O dantelarie de crengi imi opreste iara pasii. Nu m-am impiedicat, ci doar m-am mirat. :)


      In mai putin de doua ore ajung de la Yung Shue Wan la Sok Kwu Wan.


      Cateva canoe de pe mal imi aduc aminte de aventura de la Crisan.

     
      Incerc sa ma incarc cat pot cu spiritul insulei si dupa ce mai casc gura (nu si buzunarul) prin magazinele de suveniruri, ma imbarc catre inapoi.


      Evit partea cea mai turistica a insulei Hong Kong si revin cu totul pe continent. Pentru zilele urmatoare aleg cate un capat de metrou si experimentez cartierele in toata naturaletea lor.


              Revin cu drag la manastirea budista Nan Ling, cea de care m-am indragostit in calatoria trecuta.


      Copacii sunt ingrijiti frunza cu frunza si nu m-as mira sa li se spuna si povesti.


           Lotusii sunt deschisi cu credinta.


         O alta zi mi-o incep cu oprire la ultima statie de metrou roz: Tuen Mun.


      Citisem ca in zona ar fi trei manastiri, insa eu nu am gasit decat una. Distantele mari dintre ele, care ar fi trebuit parcurse pe sosele fara trotuare sau cu autobuze cu tot felul de combinatii de cifre, m-au facut sa ma multumesc doar cu Ching Chung Koon Monastery.


     Este unul dintre cele mai importante temple taoiste din Hong Kong, poate un fel de Curtea de Arges de pe la noi.


      "Pe altarul principal sunt depuse spadele magice pe care Liu (unul din cei opt eroi nemuritori din taoism) le-a folosit pentru a ucide demonii: o maturica de gonit mustele pe care o folosea pentru a alunga ghinionul si un vas cu ierburi pentru a-i tamadui pe cei bolnavi."
National Geographic


      Majoritatea manastirilor ofera masa de pranz (contra cost sau cu donatii) cu meniuri vegetariene.


      Spirale de fum innoureaza spatiul. Spiretele rele sunt alungate. Ma intreb unde?


     Rosu este una din culorile mele prferate si mabucur sa o vad adesea. Acasa caut semnificatia culorii in taosim: "Yang - Auspicious symbol, associated with passion, warmth, life, good fortune, wards off evil, worn by brides".
   

      "Telul ultim al adeptilor (daoismului) era dobandirea imortalitatii fizice. Ideograma pentru cuvantul <> (xian), figurand un om si un munte, sufereaza un eremit; dar formele cele mai stravechi sugerau un om care dansa, fluturandu-si manecile, ca o pasare." (M,ircea Eliade - Istoria credintelor si ideilor religioase).


      M-as plimba cu metroul-tren ore intregi (ceea ce am si facut). Adesea, toti pasagerii sunt cufundati in telefoane si rar ii vad detasati, contemplativi.


      La orice colt de stada este amenajat un mic colt de ars betisoare, iar uneroi chiar mici altare, asemanatoare, probabil, troitelor din ortodoxie.


      Ca sa ajung la "una dintre cele mai rafinate sali antice ale Hong Kong-ului" - Sheung Shui - am luat metroul pana la ultima statie la care as fi avut acces fara viza de China.

      Nu inteleg de ce ii spune antica deoarece a fost construita de clanul Liu in 1751. Trebuie studiat!


      Nu prea e nimic de zis vazand detaliile din jur.
 

     Nu zic nimic pentru ca nu ar fi la nivelul acuratatii simplitatii elevate spre absolut (ai inteles ceva?)...


      Imi e greu sa imi imaginez omuletii de acum sute de ani aratand ca personajul de pe fresca.


    Si acesta a fost un loc unde nu am intalnit pe nimeni. Poarta, insa, este deschisa si esti binevenit oricand sa ii treci pragul (sau mai bine zis sa il sari la cat este de inalt).


      Culorile de pe pereti imi mangaie privirea. Povesti se nasc in mintea mea (o sa vi le povestesc cu alta ocazie).


      Ultimele clipe din Hong Kong mi le petrec in combinatia de european britanic si chinezesc hong kong.


      Dupa numeroasele temple cunoscute, intru in cele din urma si in catedrala intemeiata de britanici. Parca nu e tot de acolo.


      Iata si secretul curateniei de pe trotuare.


      Contrastul de pe stradutele orasului, adesea alaturate, nu este ceva neobisnuit in cosmopolitismul locului.


      Cand spuneam ca de data aceasta nu am mai vazut barcuta cu vele in forma de aripi de liliac, una imi trece pe sub nas.


      Nu am timp sa vizitez Muzeul de Arta...

     
      Parcarile sunt adesea subterane, dar la suprafata sunt heliporturile (logic).


        Imi iau la revedere (sper ca nu adio) de la Hong Kong de la inaltime, in culori taoiste.


      De o mie de ori daca mergi intr-un loc, niciodata nu o sa gasesti nimic la fel. Hong Kong-ul m-a surprins si de data aceasta, vazand lumea dincolo de colosii de beton, patrunzand prin cotloane si privind adesea in interior.

Berlin - intre gri si culoare cu mesaj

$
0
0
      Ajunsa la Berlin, ma loveste un val de libertate. Si nu vad asta neaparat in sticlele de bautura pe care trecatorii le poarta relaxati in stanga sau in dreapta, ci in artistul avantgardist ce canta la niste tevi (tuburi) pe post de tulnice. E ora 11 p.m. si orasul este mai animat decat o plaja in miez de vara.


      Berlinull-am simtit ca pe un exces de exprimare, cu mesaje subversive sau clare la orice colt de intersectie, pe orice petec gri de bloc, in orice zid sau urma de (fosta) ingradire.


     Hostelul pe care l-am ales ca gazda este pozitionat intr-o zona tinereasca, aproape de sala de concerte (polivalenta) O2. Mi-ar fi placut un concert Rammstein - acum imi este foarte clar ca au avut de unde se inspira. Nu mi-ar fi displacut nici Scorpions.

      Pentru a ne asigura un somn linistit in tumultul hostelului, iau cu Irina o gura nemteasca de Jagermeister (un medicament local :) ) si linistea ne este asigurata.



      Incercam sa imi culeg din amintire informatii despre vizite celebre la Berlin si mi-a venit in minte Eminescu (1871-1874), nestiind ca experienta acestui oras i-a cauzat ceva depresii.


      Pe langa numeroasele cursuri de filosofie pe care le urmeaza aici la facultatea care azi se numeste Alexander von Humboldt (alt personaj pe care il admir si despre care voi povesti mai tarziu) imi atrage atentia in mod special cel numit Obiceiurile şi moravurile egiptenilor, al  prof. Lepssius.


      În această perioadă, Eminescu închiriază de la nişte bătrâni o cameră în suburbia liniştită a Charlottenburgului, pe strada Orangenstrasse nr.6, de unde circula până în oraş cu tramvaiul cu cai. Despre această perioadă din viaţa de student, Eminescu va consemna, mai târziu: ,,Când eram încă la Universitate aveam o ciudată petrecere. Îmblam ziua pe uliţi, stând numai pe ici, pe colo la câte-un anticar şi răscolindu-i vechiturile; luam din cărţile lui tot ce-mi părea mai bizar şi mai fantastic şi, venind acasă, citeam şi transcriam într-un caiet numit fragmentarium toate pasagele câte-mi plăceau. Locuiam într-un sat aproape de oraşul universitar, împrejurul locuinţei mele foarte liniştite, căci printr-un hazard locuiau în acea casă numai moşnegi bătrâni. Acolo, noaptea, după ce astupam soba, citeam şi traduceam spre propria mea plăcere ceea ce am spus mai sus”.




       În timpul studiilor la Berlin, Mihai Eminescu publica în ,,Convorbiri literare” nuvela Sărmanul Dionis şi poeziile Înger şi demonşi Floare albastră.

      Duminica dam o fuga tremuranda pana la Potsdam.


      Acasa aflu de drumul poetului spre acest colt al Germaniei care are acelasi statut pe care il are Windsor in Marea Britanie.


     De la Berlin este tren direct (aproape din poarta hostelului, din gara de pe Warschauer Straße) - S7 - si intr-o ora ajungem, trecand pe langa paduri prin care nemtii isi fac joggingul singuratic si pe langa casute ca in Hansel si Gretel.


      Cu Potsdam-ul incepem sa ne insiram miile de pasi prin Berlin si imprejurimi. Dardaim de frig, mai ales eu care am considerat ca nu am nevoie de manusi, dar ne bucuram de descoperirile din jur.


      Refuzam discret toate propunerile de tururi cu double-decker si ne lasam purtate de harta si de intuitie. Irina face cinste cu un covrig cu seminte de dovleac.


      Si aici mesajele artistic etalate ma opresc din pas in pas si ma incita sa le copiez in aparatul foto.

 
       In drumul spre gradinile palatului Sanssouci (Fara griji sau un fel de Mi se rupe) admiram expozitia de grafitti-uri, care mai de care mai expresive.


      Expresivitatea artistica a celor 208 de metri in culori ma duce cu gandul la Pompidou. De altfel, intregul Berlin mi se pare un Centrul Pompidu in care toti isi exprima artistic gandurile.


         E aproape pustiu, asta si deoarece este duminica dimineata.


      Centrul este pietonal si ne orientam dupa indicatoare catre gradinile palatului.


      Magazine colorate cu tot felul de acareturi, ceaiuri si bomboane ne incetinesc avantul.


      Niste fetite mascate trag cu arcul prin copaci. Cu coada ochiului il caut pe Robin Hood.


      Parcul este destul de intins si alegem sa patrundem mai mult prin colturile sale decat prin palat.


      Intraea in parc este libera.


            Si cand te gandesti ca in aceste locuri linistite s-a decis soarta omenirii dupa cel de-al 2-lea Razboi Mondial...


      Stalin, Chirchil si Truman si-au dat mana in Schloss Cecilienhof. 


      Majoritatea statuilor sunt adapostite in casute de lemn. O veverita zglobie sare din creanga in creanga.


     Parasim curtea fostilor principi de Hohenzollern.


     Un flaut canta in fata unei mori ce a supravietuit anilor.


      O trupa vesela de muzicanti - nu din Bremen - isi face incalzirea cu un acordeon, plus doua instrumente mai ciudate.


      Multe constructii din Potsdam si din Berlin imi aduc aminte de Moara lui Assan.


      Irina incearca sa ma convinga ca statisticile spun ca vara in norul Germaniei vine pe 20 august si tine sapte zile. Poate si de aici vine nevoia nemtilor de culoare.


      Timp de doua zile ne pierdem si regasim colturi de lume in Insula Muzeelor.


      La fel de complesita, vazand minunile arhitecturale si, mai ales, subliminale ale culturii universale am mai fost in Metropolitan Museum of Art din New York, in Muzeul de Egiptologie din Cairo, la Knossos-ul cretan, ori la Volubilis-ul marocan (roman).


      Muzeul Pergamon imi da fiori si imi pune in miscare conexiunile dintre faramele de istorii si legende citite despre Antichitate.
      Patrunzi in muzeu si intr-o secunda te intorci in urma cu mii de ani. In fata altarului din Pergamon astepti sa iti apara de dupa o coloana vreun Heracle ratacit.


      Nu prea poti pune in cuvinte sentimentele pe care le ai cand treci pe sub miile de ani din Poarta Zeitei Ishtar adusa tocmai din vechiul Babilon. Pentru cateva secunde pasesti pe langa leii contemporani cu Nabucudonosor al II- lea. Corul sclavilor din opera lui Verdi imi rasuna in memorie. Albastrul ceramicii reale si muzica din amintiri ma rup de toti din jur si ma intorc in veacurile din inceputuri..


      Muzeul adaposteste dovezi din vietile hititilor, ale vechilor greci precum si ale multor orase disparute cu secole in urma (Ninive, Baalbek, Milet, etc). Urcand la etaj, ne mai apropiem de vremurile noastre, dar nu foarte mult. Aici ii gasim pe arabi cu multe din elementele esentiale ale existentei lor. De la umaiazi si pana la filosofii Evului Mediu (sa ne amintim ca filosofii greci au fost readusi in constiinta in timpul Renasterii de catre arabi) intalnim tot felul de obiecte din fildes, alabastru, arabescuri, lapislazulii, sidef, lemn de alun, ceramica. Zigurate, nica, minaret, kashba, mucava, calif, medesa sunt cuvinte pe care le intalnesc adesea pe etichetelor obiectelor expuse.

(Daca aveti vreme si interes, va recomand urmatorul articol: Batalia de la Tours).


      Dupa cateva ore in care am adunat detaliile din muzee, le cautam pe cele din exterior.


      Mergem pe Under den Linden (Pe sub tei - oare si aici avea Eminescu unul?) catre Poarta Brandenburg.


      Mergem pe jos mai departe spre Potsdamer Platz.


     Memorialul evreilor imi starneste emotii. Blocuri de piatra de diferite inaltimi ce sugereaza morminte aduc aminte de milioanele de crime. Un inginer si un arhitect american au creat Memorialul Holocaustului pe 19.000 mp.


      2711 morminte stau marturie trecutului nedrept al evreilor.


      Un copac cu martisoare (bulgaresti) asteapta primavara pe care o vesteste.

      Bucati din fostul zid impodobesc acum colorate orasul.


      Poate ati auzit de panoramele lui Asisi. Are o panorama si cu zidul Berlinului.


      Checkpoint Charlie era locul unde iti trebuia multa imaginatie si noroc sa treci dinspre est-ul comunist in vest-ul liber in vremea Razboiului Rece.


      Un baiat si trei fete stau pe mal. Nu le-o fi frig?


     Domul - protestant - este cea mai mare biserica // catedrala din Berlin.


     In Muzeul Neues revand Poarta Baptisteriului din Florenta a lui Ghiberti. Portretul lui Nefertiti, insa, ma tine in loc cu ganduri, sentimente si admiratie absolute. Poate doar o mangaiere in piatra a lui Brancusi sa ma mai fi facut sa mai fi simtit asa ceva! O priveam si ma asteptam sa clipeasca!


      Tot aici mi se confirma ideea ca extraterestrii au ajutat la ridicarea piramidelor. ;)


      La Alte Nationalgalerie il reintalnesc in cateva tablouri pe Gustave Courbet, cel de a carui expresivitate artistica m-am indragostit la Muzeul D'Orsay din Paris.


      Tresar si in fata unor sculpturi ale lui Rodin. Il caut si pe Brancusi, dar nu il gasesc.


      Si nasc o noua pasiune pentru Caspar David Friedrich. Tablourile sale imi amintesc de gothicul pe care il iubeam acum vreo 15 ani (si pe care il iubesc si acum, dar cu alte intelesuri).


      Vin mai aproape de zilele noastre si fac la sugestia lui Florin o vizita Muzeului Motocicletelor Comuniste.
 

      Intre modele predomina MZ-urile, dar nu il regasesc nici motocicleta pe care am incalecat intaia data (la orele lui Strajescu, prin 2002, pe un MZ din '69) si nici pe cel pe care mi-am luat permisul (de 250, fabricat iun Turcia).

      Muzeul este micut, dar nostalgic.


      La plecare imi cumpar insigna moto pe care am pierdut-o anul trecut, primita cadou (nu chiar pe aia, ci una geamana).


      Pauza de masa o iau pe Oranienburg Strasse  la Aufsturz (absolut intamplator, fara lista de acasa) si ma rasfat cu un ragout de pui (delicios!) si o bere de abatie bavareza vis-a-vis de Noua Sinagoga. Minunata combinatie de culturi si civilizatii pe masa mea si alaturi de ea!
 In acest cartier a locuit la inceputul studiilor in Berlin si Eminescu.


       O fata frumoasa se ascunde timid sub un pod.


      Revin la Altes Museum si aici ma intalnesc cu vechii greci, apoi cu etruscii - aceasta enigma a culturii europene- si cu romanii. Aici, ma opreste in loc un citat din sectiunea erotica a muzeului: poetul Ovidiu a conchis ca "Pentru a fii iubit, mai intai trebuie sa fii iubibil // sa il ai pe vino-ncoace!". Mi-a placut!


     Pe seara, la o bere cu autoservire la The Pub - intre Alexanderplatz si Hackescher Markt -  cu Irina, Veronica si Horatiu, mi se recomanda cartea Moabit a lui Sven Hassel. O caut. Daca o are cineva si doreste sa mi-o imprumute, i-as fi foarte recunoscatoare (nu indoi coturile si nu fac insemnari pe paginile cartii). La schimb, va incit sa cititi:
Curtea Martiala

   
      Joi dimineata pornim spre vest, spre Spandau.


      Irina vizitase deja Citadela si mi-o recomandase cu insistenta. Danke, Irenne!


      Doua lebede plutesc pe lacul din fata portii. Nu le-or fi inghetat picioarele/labele?


     Acest colt de Berlin imi aminteste de Praga.


Situata pe confluenta vailor Havel si Spree - ceea ce ii ofera conditii pentru diferite specii de pasari ce aduc aminte de Delta Dunarii, fortareata este considerata cea mai bine conservata dintre cele Renascentiste din Nordul Europei.


Printre mamiferele perindate pe aici sunt si cateva zeci de mii de lilieci ce si-au gasit "cuibul " prin turnurile cetatuii.


         Am spus ca imi aduce aminte de Praga, dar cred ca Florenta este mai aproape, ca apect.


      Si nu o sa exagerez daca spun ca imi aduce aminte si de Mogosoaia. :)


Turnul Iulius este unul dintre "cei mai batrani cetateni din Berlin". Traieste din secolul XII-XIII. In trecut, cine facea vreo fara-de-lege era amenintat cu Iulius.


      Vara, tot felul de festivaluri culturale sunt gazduite intre zidurile fortaretei, ca in Sighisoara. :)


      Pentru mine a fost un loc de care m-am bucurat, intr-un fel, ca l-am explorat singura, cum mi-a declarat si Irina cu o zi inainte. Pagini de istorie sunt de descoperit in orice colt sau caramida.


      In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, Germania era mare producatoare de arme, una dintre fabrici gasindu-se la Spandau. Acum, cateva tunuri fabricate aici, dar si capurate din razboi, sunt etalate in Muzeul Arsenalului din incinta fortaretei.


      Asa cum cetati din Transilvania (Aiud, Fagaras) au fost transformate in inchisori, pentru o vreme aceeasi soarta a avut-o si Spandau. Cativa criminali de razboi nazisti si-au sfarsit vietile intre aceste ziduri.


      Pentru mai multe informatii, va recomand o carte -Tales from Spandau.


In Spandau se afla cel mai vechi cimitir evreiesc (1244 - 1474).


           In 1919, prin Tratatul de la Versailles - fabricile de armanent din Germania sunt transformate in fabrici de masini, motociclete...


      Conditiile aceastea au ambitionat, insa, succesul fabricilor cum a fost BMW-ul.


      Imi tot vine in minte Marlene Dietrich cu a ei Lili Marlene.


     Cantecul are o poveste interesanta.


      Peste doua sute de filme s-au filmat dupa al doilea razboi mondial la Spandau, cand locul a devenit un fel de Bufea al cinemtografiei germane, insusi Winetou fiind turnat aici.


Ultima vizta in Berlin o fac la Charlottenburg.


Berlinul trebuia adaptat noului său rol de capitală imperială, ceea ce a făcut să fie transformat într-un vast şantier. În anii 1871-1872, Berlinul se dezvoltă vertiginos, numărul locuitorilor se măreşte, astfel că, în perioada 1871-1905, el a crescut de la 80 de mii la peste două milioane de locuitori, iar ascensiunea economică a crescut, în scurt timp, ceea ce l-a făcut pe Mark Twain să-l numească al doilea Chicago.

În acest oraş zgomotos, aflat în plină transformare, Mihai Eminescu poate admira Poarta Brandenburg pe sub care trecuse şi Napoleon Bonaparte cu şase decenii în urmă, Columna Victoriei, faimoasa Siegessaule începută încă din 1865 şi terminată în 1873, Castelul Stadtschlob, Galeriile de Pictură (Alte Gemaldegalerie) şi Castelul Charlottenburg, unde se mergea cu tramvaiul cu cai, introdus încă din 1865.
. În timpul verii i s-a dat sarcina de a cerceta oficial, pentru statul român, documentele din Königsberg

Muzeul Egiptean din Berlin), ca şi de implicaţiile imaginii reginei-moarte, aşa cum se oferă aceasta în Mausoleul din parcul Castelului Charlottenburg, adăpostind sarcofagul reginei Luise, soţia lui Friedrich Wilhelm III, moartă în foarea vârstei, la 34 de ani, în prima decadă a secolului al XIX-lea. Castelul din Charlottenburg era în imediata vecinătate a celei de a doua adrese a lui Eminescu din Berlin, situată pe strada Portocalelor numărul 6, loc în care poetul scria la povestea Faraonului Tla. „Regele-văduv, regina-iubită, mireasa moartă, femeia-copilă , mausoleul lângă Castel, apa, barca şi insula, moartea-somn, moarta - (ca şi)vie, frumoasa de marmoră etc. etc. Nu are această istorie corespondenţe cu universul imaginar eminescian?“ (p. 253). Subintitulată „fapte, enigme, ipoteze“, lucrarea Ilinei Gregori răspunde acestei întrebări prin însuşi subtitlul ei.


      Palatul poarta numele dupa Sophie Charlotte, sotia electorului de Branderburg, Frederick al III-lea, primul rege al Prusiei in 1701.


      Este primul  castel baroc din Nordul Europei (1694).

      Palatul Berlin era cel mai frumos palat din oras pana in timpul razboiului, dar nu i-a supravietuit. Si Charlottenburg  fost distrus de razboi, ceea ce vedem azi fiind o remarcabila reconditionare.


      Regina Louise - regina consoarta a regelui Frederik William al III-lea, subiectul a a numeroase sculpturi si picturi ale vremii, este inmormantata in mausoeul din gradina palatului.



      Cea mai dulce descoperire a Berlinului a fost Ciocolateria Fassbender & Rauscht.

   
Un lichior de ciocolata cu portocale a fost binevenit langa... e cam banal sa o numesc "prajitura"... o chestie deicioasa de ciocolata neagra cu arome secrete.


      Dupa desert, luam si felul intai. Avem ambitie (si pofta) si stam aproape o ora jumatate la coada la Mustafa -  The Best Gemuse Kebap, adica la maternitatea kebap-ului. A meritat! As mai sta inca doua ore pentru minunea aia de legume cu tot felul de arome cum nici la Istanbul nu am gasit!


      Cu o revenire la Charlie Checkpoint imi iau la revedere de la Berlin.


      Imi e greu sa imi imaginez tristetea pe care acest oras a trait-o, desi culorile din jur nu sunt decat un racnet al cenzurilor din trecut.


      Citesc despre oameni care si-au riscat viata, unii necastigatori, pentru a trece DINCOLO. Acest DINCOLO pentru unii a fost peste granita dintre Germanii, pentru altii a fost peste granita dintre viata si moarte.


      Astept cu nerabdare concertul lui Roger Watters in zidul caruia va racni, va plange, va tresari, se va mangaia... va trai Berlinul cu toate detaliile lui.


      Unit, intreg, Berlinul e mai viu. Doua destine au devenit unul.


      O cortina alba se lasa peste oras la plecare. Duminica dimineata, zapada imi scartaie drumul catre aeroport sub talpile obosite.


      Alunec usor spre inainte, la fel ca Berlinul renascut de zeci de ori.


Alte orase care mi-au ramas in suflet si in minte:

Paris

Istanbul

Florenta

Barcelona

Praga

Dubrovnik

Brasov - soare cu nori si bile colorate

$
0
0
      Desi ajung in gara mai devreme cu jumatate de ora (intotdeauna prevazatoare :D), cu greu reusesc sa imi gasesc un loc in trenul R (un fost personal) catre Brasov. Sunt uimita sa vad ca ma costa cat ma costa nas(h)ul de pe vremuri: 40 de lei dus-intors, dar fara loc rezervat,
 

      Un caine dintr-o gara mica latra la tren. Ma gandesc ca este un caine avansat care a depasit stadiul de bicicleta, motocicleta, masina...

      Peisajele de iarna de pe Valea Prahovei nu ma indispun prea tare, iar cand vad cele trei caprioare ce se plimbau prin liziera dintre Azuga si Predeal, chiar zambesc curioasa.


       Cazarea este boema, la Despani. Ghioceii imi smulg si ei niste zambete, iar nucile de pe masa imi starnesc pofte din copilarie.


     Desi am fost in Brasov de zeci de ori, intotdeauna sunt detalii care ma opresc din drum, asa cum este si ornamentul de mai sus (si care nu stiu ce reprezinta - daca tu stii, mi-ar placea sa ma luminezi).

   
        Din pacate, desi aproape mi-am dat duhul pana la capatul scarilor, gasesc Cetatea inchisa, asa cum va ramane pana la 15 aprilie.


           Cativa nori apara cetatea si ne coboara la vale.


       Ne plimbam pe un soare cald, desi ne era promisa o ploaie torentiala pentru sambata si ne spunem brasoave. :P


      Cu gandul la kurtos ajungem in Piata Sfatului.


      In Piata Sfatului este serbata Ziua Jandarmeriei.


       Momentul intonarii imnului este unul emotionant, dar nu chiar pentru toata lumea.


     Ma mir de fastul uniformelor din trecut si ma intreb cat de comode erau in actiuni.


       Apoi ma gandesc ca actiunile de acum nu sunt ca cele din trecut.


      Intre cei prezenti era si Mos Craciun, linistit ca a terminat cu iarna.


      Biserica Neagra e la fel de sobra. Daca cu o seara inainte m-am bucurat de supa crema de ciuperci de la Bella Musica si am fost dezamagita de un somloi, acum sunt rasfatata cu o mascota nemaipomenita, cu multa coaja de portocala, de la Vatra Ardealului (cea mai buna cofetarie din Brasov - garantez).


      O plimbare spre Piata Mica - mai putin vizitata de turisti - cu pasii insirati prin Schei, ne opreste la Prima Scoala Romaneasca si la Biserica Sf. Nicolae Schei.


      Duminica avem program special. Va povesteam mai demult ca am primit un cadou Original(o). Dupa ce m-am sucit de cateva ori de la zbor deasupra Pietrei Neamt, urmand sa am rabdare pana cand voi ajunge iara prin Ceahlau, la niste ore de scrima prin Bucuresti, aleg in cele din urma sa caut ceva pentru weekendul acesta la Brasov.


      Imi doream o aventura pe care sa nu o mai fi facut si tare greu am gasit ceva neincercat. Dar am gasit! Am ales propunerea de tir cu pusca cu aer comprimat a celor de la Paintball Aventure. Desi m-am dus initial la adresa de pe site (care nu mai este valabila - va recomand sa il sunati pe Radu sa verificati pe unde il gasiti cu aventurile pregatite), in cele din urma ajungem la locul faptei... sau faptelor caci au fost mai multe.


       Pentru inceput ni se prezinta o pusca de vreo 7 kg (destul de greu de armat pentru mine, dar nu imposibil) si o tinta in copac. Niste "gloante" din plastic biodegradabil au trebuit sa nimereasca cu o viteza de 120 km/ora cifrele de pe cartonasul de pe creanga . Nu prea m-au ajutat orele din copilarie de tras cu prastia in nucile din pom.


      Dupa ce m-am spetit cat m-am spetit, inlocuiesc pusca cu aer comprimat cu cea cu bile colorate. Mi-a placut la nebunie! Desi mai fusesem la paintball prin 2007, parca nu mi-a placut la fel de mult! De colorat nu am colorat decat ramurile copacului si de nimerit a trebuit sa nimeresc (si am nimerit, chiar de mai multe ori) o doza de bere (goala). :)


      Cu arcul am reusit sa imi invinetesc iar antebratul. Desi aveam cea mai mare experienta la aceasta "arma", de pe vremea uceniciei de la Arad, tot nu s-a lipit de mine indemanarea asta.


            Si nu pot sa nu ma intreb cum indienii nimereau bizonii din miscare (si ei si bizonii in miscare).


            Concluzia e ca foamea ii ajuta sa nimereasca.


      O ciocanitoare e pusa pe treaba si ciocane cat noi schimbam armele (de jucarie). Radu nu a vrut sa dea mai tare cd-ul cu Sabaton - poate credea ca vom rata si mai mult tinta.


         Poate stiti ca Romania a avut candva si un campion olimpic la tir - Ioan Sarbu.


      Vizita in Brasov se incheie cu o supa de rosii la Ceasul Rau. Intr-un sfert de ora imi duc rucsacul la gara si il urc in tren. Deja imi e dor de Brasov, stii, da?

Odessa - dragoste la a doua intalnire

$
0
0
      La Odessa am mai fost - poate ca unii dintre voi stiti - atunci cand m-am intors de la Cernobil. Nu stiu de ce, dar din acea calatorie Odessa mi-a ramas in minte ca un oras sters, poate si pentru ca eram total nedocumentata in privinta ei si nici prea multa vreme de descoperit orasul nu am avut. Cea mai vie amintire ramasa era cea legata de ospatarita care, atunci cand meniul nu era decat in limba rusa, ne-a "mimat" pieptul de pui.


      Drumul pana la Odessa nu este asa de lung (cam 540 km din Bucuresti), insa primii 70 de km de dupa granita (Galati-Reni) ii faci in multe ore.




      Ma amuza numele unui restaurant din Galati: Tapul Carpatin. E ca si cum as manca la Sinaia la Stiuca danubiana.



      Urmam in mare urmatorul traseu: (Vama Giurgiulesti) Galati - Reni - Ismail - Kamianka - Kholmsike - Tatarbunar - Mykhailivka - Zorya - Sarata - Mykolaivka - Novorosiis'ka - Mayaky - Myrne - Avanhard - Odessa (corect scris si cu un singur s).

      In vama moldoveneasca suntem atentionati ca "ne lipseste o fila din pasaport" - una de 50 de euro. Conchid ca Frate-frate, dar vama e pe bani.


       Un prim aspect interesant care imi atrage atentia este calea ferata cu dublu encartament.
    
       Trecem pe rand Siretul, Prutul si Nistrul.
    
       La vreo 15 km de Odessa de afla si (Baile) Kuialnik - bai de namol in limanul Nistrului, unde a venit si Eminescu, prilej cu care Odessa a ramas singurul loc de unde poetul a vazut marea.



      Ca de fiecare data, privesc cu ochii mari in surprindere de pasari rare. Vad fazani, bufnite, ulii si numeroase berze, intoarse care de pe unde. Imi imaginez si macii infloriti, chiar daca nici soarele nu apare peste verdele proaspat de pe campuri.
      Nu oprim la Vlacov, canda Venetia Estului.



      Acoperisurile de azbociment predomina peisajul de aprilie plouat, adesea inveselit de cate-o turla aurita de biserica.




      Malul stang al Chiliei imi aduce aminte de malul ei drept si de vara de la Parches.

      La 5 km de Ismail este o intersectie de unde, indiferent ca o iei la stanga sau la dreapta, ajungi la Odessa.


      Odessa este fostul Hagi Bei (1255) de pe timpul tatarilor. Ruine din acea vreme se mai vad in Parcul Shevcenco. Odessa este sora Constantei (cum altfel?).

   
      Ecaterina cea Mare aduce Rusia la Marea Neagra prin (re)nasterea Odessei. In armata se inroleaza nobili francezi si spanioli in luptele dintre turci si rusi (1792 - 1794). Edictul de infiintare mentioneaza numele Odesei dupa vechea cetate Odessos, desi in realitate aceasta era mai la sud, la bulgari, probabil Varna.



Richelieu - nepotul celui pe care il stiti voi - ajunge general in armata Rusiei si guvernator al Odessei. El aduce arhitecti francezi si planteaza copaci, dand un aer boem noului oras. (1794)



      Dupa Moscova si Sankt Petersburg, Odesssa ajunge al 3-lea oras al Rusiei - capitala de sud a Rusiei, porto franco.



       12 colonade grecesti se afla langa Palatul Vorontsov, unul din guvernatorii Odessei. In 1917, palatul este ocupat de comunisti.


     Ca sa ajungi spre Treptele Potemkin, treci mai departe pe Podul Soacrei - Sabaneev Bridge.


      O multime de lacate au incatusat iubiri si alte juraminte pe marginile acestuia.



      Catedrala Uspenskaia, una dintre bisericile Odessei, a fost construita dupa planurile arhitecturale ale unui roman. La aceasta biserica s-au casatorit, dupa ce au mituit un preot rus, Carol al II-lea si Zizi Lambrino. Ei au locuit la Hotel Bristol, unul dintre cele mai scumpe si luxoase din oras (deh, ca pentru un rege).
       


      Palatul Sahului este una dintre cele mai frumoase cladiri de pe malul marii.




       Dupa ce a apartinut unor nobili polonezi, palatul a fost inchiriat unui arab din Persia, capatand denumirea de Palatul Sahului (Mohammad Ali Shah Qajar).


      Monumentul portocalei, numit si Monumentul mitei, aduce aminte de cele doua carute cu portocale cu care a fost mituit Tarul Rusiei pentru a pastra subventiile pentru Odessa.



      Odessa imi pare, totusi, foarte prafuita. Bucurestiul este momentan mult mai aerisit decat ea.



      Odesssa a fost pe  01 aprilie capitala a rasului,  gazduind Festivalul Umorului - Humorina. Un carnaval, parasutisti, concerte... toate au fost prilej de rasete. Eu una nu as rade de parasutisti, totusi. Noi am ajuns la spartul targului, dupa ce odesenii s-au spart de ras.



      Treptele Potemkin - una din intrarile de pe mare in oras - numite si Primorsky, Bulevardul Scarilor, Scarile Gigant sau Scarile Richelieu (in partea de sus troneaza statuia acestuia), nu iti iau prea mult timp si nici un efort imposibil sa le cobori.




      Daca nu vrei sa urci inapoi cele aproape 200 de trepte, poti lua trenuletul cu cremaliera sa te duca sus cu doar doua hrivne (10 hrivne - 1 euro).




      In 1925, pe aceste scari s-au nascut cateva celebre scene din filmul Crucisatorul Potemkin - film mut, emblema de top in cinematografia universala. Scena treptelor a fost preluata de-a lungul timpului in numeroase alte filme.



      In portul Odessei nu mai este traficul de marfuri din perioada interbelica, perioada de glorie a orasului.




      Daca la Kiev este statuia Mamei Rusia, la Odessa este a fiului.




             Vechiul far este acum mai mult admirat pe timp de zi, dacat cautat pe timp de noapte.




      Statuia Nevestei marinarului priveste spre largul marii.




      Numeroase tipuri de ancore isi odihnesc acum ghearele pe mal.




      Doua marinarese se odihnesc si ele pe acelasi mal, dar cu siguranta cu mult mai putine valuri plutite in timp.




      Mi-a parut rau ca nu am putut vizita Muzeul Marinei. Momentan este inchis, dupa ce a ars. Dar se pot vizita celelate muzee ale Odesei.



      Unul dintre cele mai controversate filme recente este Odessa al lui Florin Iepan despre incidentul din 1941 ordonat de Ion Antonescu. Masacrul ar fi fost ordonat ca represalii in urma bombardarii Comandamentului militar roman de la Odessa. Numarul mortilor ramane, totusi, o enigma.
      Tot din perioada celui de-al doilea razboi Mondial are amintiri despre Odessa si Neagu Djuvara, ranit in apropierea orasului. O lectura interesanta o gasiti in Historia. Si inca una in Evenimentul Zilei.

Cum se manifesta sentimentul religios pe front? Aţi avut vreun moment...?
Cu toţii, chiar şi cei care mai uitaseră de Dumnezeu, ne rugam. Când eşti acolo şi ai teama cuibărită în burtă, te rogi la Dumnezeu de o sută de ori. „Fereşte-mă, Doamne, de nenorocire!“ E clar că îţi revine frica de Dumnezeu. Toţi ne făceam cruce.

     Cand aveti vreme si interes pentru o lectura mai lunga, va recomand si ce a scris Paul Goma.


      Revenind la pace si la cultura, una dintre cladirile emblematice ale Odessei este cea a Operei. Replica a celei din Viena, ca si cea din Iasi, cladirea operei a fost construita prin aprox. 1803, cu finantare de la stat. Ea se afla pozitionata pe un teren care azi se scufunda din cauza marii. In anii '60 este restaurata prima oara in 60-63, turnandu-i-se sticla in fundatie.


      Portile Centrale se mai numesc si Portile Engleze, iar scarile interioare se numesc Scarile Franceze. Sub aceste scari a fost ingropata o lada in 1884 cu o sticla de vin si o paine (sa fie de bun augur). In 2007 au fost scoase si inlocuite. Nu stiu cine a baut vinul (daca l-a baut deja).



      Cladirea nu are incalzire cetrala. Incalzirea se facea cu aburi uscati din podea. Candelabrul a fost construit de mesterii odesiti din cartuse si cristal domnesc (clestar).

      In timpul razboiului Opera nu si-a incetat activitatea (se tineau spectacole). Opera din Odessa a fost salvata de la distrugere de un roman.


       Intre personalitatile care au urcat pe scena operei din Odessa se numara Ceaikovski, Rachmaninoff - dintre dirijori (compozitori), Enrico Carusso - celebrul tenor, Isadora Duncan - dansatoare, una dintre sotiile lui Serghei Esenin.



      Seara ma bucur de Traviata. Din pacate, sala nu este plina, iar unii dintre spectatori se comporta ca la cinema.




       Totusi, admir opera ca arta a respiratiei - ce melodios poate fi inspirul si expirul!




         Tapiteria, acum purpurie, era la origini bleu, insa a ars.
 


       Ca si in Florenta, am gasit un restaurant (mai boutique, asa - genul pentru cunoscatori) numit Kompot. Ghiciti care era produsul de baza al lor! Unul din compoturile pe care nu le mai incercasem pana acum a fost cel de prune uscate.
      Caut de acasa denumirile catorva feluri de mancare in urcaineana ciorba de legume  = Овочевийсуп; ciuperci = гриби.




      Sambata, Odessa este destul de animata. Avem parte si de un soare prietenos.



      Strada Derybasivska (denumirea amintind de Jose de Ribas - 1789) este strada pietonala a Odessei (partial pietonala).
      Puskin, in exilul din 1823-1824 spunea despre Odessa ca "Aerul e umplut cu toata Europa!"



      O motocicleta verde ma tenteaza sa ii sar in sa (sau macar in atas).



      Una dintre vizitele mai speciale din Odessa a fost cea din catacombe.



            Intrarea in catacombe este la vreo 20 de km de Odessa, desi ele se intind aproape in tot subsolul orasului.



        Grupuri de scolari ucrainieni sunt adusi (este sambata) sa li se vorbeasca despre istoria orasului.
 

      Din catacombe s-au luat materialele de constructie pentru constructia Odesei - piatra alba, poroasa, ca pe fundul mari.



        In catacombe au stat o suta si ceva de partizani si de aici s-ar fi dinamitat si cladirea Armatei Romane in 1941. Azi, numeroasele iesiri din catacombe din oras au fost acoperite.




     Se intind pe trei nivele, pana la 60 de m sub nivelul marii. Inca nu au fost cartografiate in intregime si risti cu succes sa te pierzi in cei aproape 2500 de km daca nu pastrezi cararea luminata. Sunt cele mai mai catacombe cunoscute din lume.




       Ni se prezinta pe rand dormitorul barbatilor (niste paie puse peste o ridicatura de roca), dormitorul femeilor (asemenea), bucataria, scoala, spitalul, "biroul" de control, etc.



       Una din devizele partizanilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial, inscriptionata pe pereti, era "Sange pentru sange, moarte pentru moarte!"



       Femeile ieseau uneori sa faca aprovizionarea cu mancare si puteau fi usor recunoascute de catre nazisti deoarece hainele le miroseau a umed (mucegai). Riscau sa fie urmarite si cuibul de partizani descoperit. Ceea ce s-a si intamplat in cele din urma.



           In timpul razboiului, 73 de zile orasul a fost blocat. Localnicii primeau apa si paine pe cartela.



      E usor sa fii visator si sa inventezi povesti parcurgand catacombele, insa esti cu adevarat departe de realitatea nu tocmai fascinanta a partizanilor.




      Cred, totusi, ca partizanii anticomunisti romanai de dupa razboi din apropierea Fagarasului au fost totusi favorizati de peisaj. Mi se pare mult mai trista viata de cartita decat cea de caprioara.




       Ni se spune ca este foarte greu sa intri in catacombe ca turist daca nu iti faci o rezervare in prealabil. Nu stiu daca sa ii cred sau sa o iau ca pe o grandomanie a la rousse.




       Nu stiu daca obiectele din catacombe si-au avut viata aici la momentul faptelor sau au fost apoi achizitionate ca decor.




         Plimbarea prin catacombe nu dureaza mai mult de jumatate de ora (se viziteaza o infima parte a lor).




      Catacombele imi aduc aminte de Muzeul Comunismului din apropiere de Budapesta (amenajat la lumina zilei si nu in subteran). Tocmai am aflat zilele acestea ca in Romania unii parlamentari au respins infiintarea unui Muzeul al Comunismului in Bucuresti.




       Ma amuza poza de grup a pustanilor si imi aduce aminte de inrolarile de noi pionieri din frageda varsta scolara.




           Una din pasiunile mele in calatorii este si explorarea pietelor.




            O plimbare prin Privoz imi atrage vazul, dar mai ales mirosul (cel putin piata de peste).




            Pe tarabe intalnesc pesti pe care pana acum nu i-am intalnit decat in enciclopedii sau prin muzee.




      O data ce am iesit din piata de peste, am dat iama in magazinele cu bomboane. Sunt cateva sute de feluri din care cu greu vei alege. Conditia este ca din fiecare fel sa cumperi cel putin 100 de grame, asa ca nu mi-a mers incercarea cu cate o bombona din fiecare.




      Tramvaiele din Odessa imi aduc aminte de primele tramvaie pe care le tin eu minte (de la inceputul anilor '80). Cam asa era tramvaiul 5 care - inainte de a se construi blocurile in cartierul Aviatiei, unde mamaie avea casa (pe la betoniera din Herastrau) - avea capatul pe la actuala statie de metrou Aurel Vlaicu (pe vremuri  - Gara Herastrau).




      O formatie gen Gogol Bordelo face reclama unui magazin de pantofi intr-un mall. ;) Eu ma bucur de ei cu chef (de la bomboane:) ).




        Cea mai renumita plaja a Odessei este Arcadia, un fel de Satul de Vacanta din Mamaia.




      Artisti de tot felul fac atmosfera (chitaristi, acordeonisti, organisti).




      Cu Alina - partenera mea de calatorie - fac o plimbare cu tramvaiul. Biletul il luam de la taxatoare, din tramvai (1.5 hrivne - adica vreo 40 de bani).



           Mergem pana la capat, fara sa realizam pe ce lume suntem. :)




      Cred ca Alina s-a cam suparat pentru ca ne-a luat ceva de mers pe jos pana in centru. Taxatoarea a fost tare binevoitoare la capat de linie sa ne indrume catre locul cautat, insa in afara de fifteen minutes nu a stiu sa ne spuna mai mult in alta limba decat a ei. Era vorba de timpul pana in centru. (Ne-a luat cam juma' de ora, deci nu cred ca stia nici 15 ce inseamna :) ). Oricum, experienta a fost pozitiva, observand si alte laturi/parti (mai putin dezvoltate si turistice) ale Odessei. Ce nu vreau sa uit este o privire discreta a unui calator, auzindu-ne vorbind romaneste, care ne-a confirmat ca trebuia sa coboram cu trei statii mai devreme. Pacat ca este o rusine (pentru unii) in Odessa sa stii limba romana.




      A te plimba calare - pe cal, nu pe motocicleta - este ceva absolut normal in Odessa.




      Seara, ne rasfatam la un restaurant traditional ucrainean. Alina isi ia o supa crema de ciuperci si somon cu legume la gratar, iar eu incerc borsul de ciuperci (ce s-ar bucura mama sa ma vada acum mancand ciorba, acra, dupa ce ani de zile i-am facut mofturi si o puneam sa imi faca separat supa, dulce :() si taiteii de casa cu branza la cuptor. Din partea casei - Ucrainei - ni se aduce o votca si o patratica de paine.




            Imi place Odessa! Am ocarat-o eu un pic dupa prima vizita, insa acum as mai merge, ca si la Istanbul.




      Ce m-a uimit a fost ca seara se cam lua curentul (si ma aflam pe Deribasovska), insa majoritatea magazinelor aveau generator propriu.




         O trupa de tineri gen hare krishna trec pe langa noi. Nu pot sa nu ma gandesc la Boy George. :)




            Mai iau o lingura de bors si ma bucur de apus.



      In Ucraina, cam tot ceea ce este gruzin (din Georgia) este de calitate. Aprecierea se aplica foarte bine si in cazul vinurilor. Pe seara, aleg un pahar de Alazanckaia Dolina - demidulce (dupa multa vreme un alt vin decat sec sau semi sec), mieros, cu gust de strugure pocnit de copt, un vin din care mie imi venea sa musc, cu gandul la fragii pe care ii percepeam in gust. Cristi imi zice ca il gasesc intr-o alta varianta la Real.


      Hmm! Conchid iar ca cu un vin bun, timpul trece mai repede, mai bine, pozitiv.




            Parasesc Odessa (oras in care au respirat si Ilf si Petrov) devreme, duminica. :(  Nu stim cat avem de stat in vama si nu e vreme de riscat.



         Trecem iara pe langa Nistru, prin sate cu multi romani.

        Candva, pepenii nu se vindeau la bucată, ci cu roaba; roşiile şi alte legume, cu lădiţa locuitorilor Bugeacului (numele dat ţinutului sudic al Basarabiei de către tătari, şi care însemna "loc neumblat").




            Oprim - cu bucurie pentru mine - la Cetatea Alba, ridicata de mult (:) ) de greci.




      Genovezii au obtinut drept de comert de la tatari. Apoi, Stefan cel Mare o intareste pe timpul ocupatiei moldovenesti. :)


      Ecaterina cea Mare cucereste Odessa si Cetatea Alba de la turci. Cetatea Alba a fost raia din 1484, de la cucerirea ei de catre turci.




Traversarea acestei mici mări, Limanul Nistrului, având o lăţime între 8-10 km, a durat cca. 20 de minute

Există şi un roman care se referă la viaţa oraşului Cetatea Albă. Autorul lui este cunoscutul Radu Tudoran, care l-a conceput în anul 1940 şi l-a intitulat "Un port la Răsărit". Cartea a fost pusă la index în perioada 1944-1989 din motive pe care oricine le intuieşte (se vorbea favorabil de ofiţerii ţarişti din oraş care-şi găsiseră refugiul aici, de balurile dansante care se ţineau iarna, de bogăţia pieţelor, de prietenia dintre multele etnii, de frumuseţea Nistrului, de cântece ca: "Nistrule, rău blestemat, iubirea mi-ai înecat...").





      Cetatea este una dintre cele mai mari pe care le-am vazut, insa tot la nivel de ruina.




      Costa 20 de hrivne intrarea, dar nu vad nimic facut cu banii respectivi.




      Nu vei primi absolut nicio informatie cu privire la faptul ca cetatea a apartinut pe vremuri romanilor (Stefan cel Mare).




      Ma aventurez intr-o plimbare pe o potecuta din zid si ma bucur de Nistrul ca o mare vazut printre creneluri.




      Tot felul de suveniruri ca la Bran gasesti si aici.




      In curtea cetatii poti sa te prostesti si sa tragi cu arcul in baloane.




      Nu te cocota pe ziduri daca ai rau de inaltime. Nu este balustrada si la un moment poteca se ingusteaza grav.




      Imi imaginez un pic si cazacii calare.




      Imi place, totusi, ca zidurile nu sunt tocmai gri, iar iarba deja verde le mai inveseleste.



      De la Cetatea Alba imi raman ultimile imagini calde din Ucraina. Pe drum incepe iara ploaia.




      Zatoka o notez ca viitore destinatie. Este un orasel (poate cam mult zis) asemanator Vamii Vechi (de pe vremuri). este situata intre Nistru si mare si iti poti alege apa in care sa te balacesti.




      Pacat ca pe aceste locuri Regina Maria nu si-a insemnat trecerea ca si la Balcik.




      Pentru plecarile voastre pe aceste locuri va recomand spre documentare urmatorul blog: Romani de langa noi.

   
       Ma bucur la vederea motociclistilor de la poarta cetatii si ma intreb cand voi incaleca si eu pe-o sa...

Muntii Cernei + Muntii Mehedinti = Herculane

$
0
0
      Asa imi era de dor sa vad verde in fata ochilor (si nu ma refer aici la stele verzi)... Dupa doua hotarari si o anulare, venite de la Marius (initiatorul plimbarii, al hotararilor si al anularii), Baile Herculane iese pana la urma castigatoare ca destinatie pentru vacanta de Paste.


      Dupa ce Ovidiu nu ma crede cand ii spun ca au inflorit salcamii, natura ii dovedeste pe drum de cateva ori ca procesul atractiei albinelor a inceput.
     Cu muzica chill, aleasa de Marius, avem fundalul sonor pentru culorile si miresmele de primavara raspandite in peisaje de rapita, liliac, orz, salcami...


         Este Vinerea mare si e zi de post, iar Ovidiu aminteste de cel "infricosat", inspirat din romanul "Iubire magica" al lui Vasile Voiculescu.

        Un cal paste pe un camp de coada soricelului. Mi-l imaginez intr-un camp de coada calului. :).

        In explozia asta de verde ma mai intreb cand infloreste si arborele cotit.


      Seara punem cortul la Dumbrava, la 12 km de Baile Herculane spre Baia de Arama, insa a doua zi trebuie sa ne mutam pe malul celalat al Cernei, de la poale de Muntii Mehedinti la poale de Muntii Cernei. Motivul este unul al educatiei (sau al lipsei ei): anul trecut tiganii au facut taraboi si pentru a nu mai putea campa si anul acesta, atunci nu mai are nimeni voie sa campeze.


      Podul este rupt din cauza raft-istilor ce l-au agatat cu o saptamana in urma si ofera ceva senzatii cu adrenalina la traversarea Cernei.


      Ovidiu - maestru intr-ale bucatariei - experimenteaza mielul la groapa.


      Procesul a fost asa: s-a sapat o groapa cu cazmaua de acasa (detaliile organizarii nu au scapat); s-a facut un foc; s-a produs jar; s-a aruncat jarul in groapa.


     Mielul a fost pus intr-o oala de lut (udata inainte), acoperita cu o folie de aluminiu si asezata cu iubire in groapa. (Iubirea a fost unul din ingredientele esentiale ale acestei retete).


      Evident, spunem si rugaciunea, o data cu investmantarea mielului cu verdeturi. :) Groapa se acopera si o lasam in tihna vreo 8-9 ore. Thea aminteste de obiceiurile de gatit din Insula Pastelui: mancarea e invelita in frunze de palmier si pusa la groapa cu jar.


       Cate-cate-cate unul trecem podul inainte si inapoi.


        Vremea este minunata si noi facem o plimbare. Dupa intalnirea istorica dintre Thea si Claudia (doua dintre cele mai ambitioase alpiniste pe care le cunosc), luam calea Vanturatorii.


          Urcusul este lent pentru mine si incantarea rara in peisajul de verde proaspat explodat din coaja.


      Cate o soparla iese si ea sa isi incalzeasca pielea la soarele de mai.


      Cascada Vanturatoarea ma uimeste.


          Dansul pe care il face apa cu rafalele de vant bland ii reconfirma numele binemeritat..


            Un dus natural iti racoreste pielea in primavara cu iz de vara.


      Amicii isi pasesc pasii cu grija si pasiune pe stanca.


     Eu fotografiez, citesc (o cartea savuroasa a lui Vintila Mihailescu - Socio hai-hui) si ma mir de minunile naturii.


            Un fluture ma fenteaza pana il fentez si eu si il captez in nemurire cu aparatul foto.


            Muntii Cernei admira cu prietenie Muntii Mehedinti.


         Alpinistele au si ele momentele de repaos.


            Cum pe Thea o vad cam de doua ori pe an si cum se adunase ceva dor de la 1 decembrie, avem discutii despre vrute si nevrute, cum ar fi si glanda pineala.


      Satul se pregateste de Inviere.


        Ignoram puterea arzatoare a Soarelui si ne indreptam catre corturi prin padurea umbrita.


      Pinul negru de Banat ne priveste de pe culme, cu umbrela deschisa ce imi aduce aminte de acaciile din Amboseli.


           Intr-o pauza de pascut, o vacuta ne priveste cum ar privi fi-su la poarta noua.


      O imbratisez pe Thea si o las sa plece in Univers. Inca o data ma invita cu ea in Nepal si eu inca o data dau aripi dorintei//sperantei. Pana vin baietii de la catarat, beau o bere la Dumbrava, delectandu-ma cu Vintila Mihailescu. La o masa de langa mine, trei doamne amintesc despre vopsitul oualor cu foi de ceapa.


      Ma amuza, dar ma si umple de nostalgie gestul lor de a lasa "o depesa" la pensiune celei de-a patra doamne care le va cauta, probabil, mai tarziu. In zona nu este semnal pentru apeluri telefonice si astfel ne intoarcem la baza transmiterii scrise a mesajelor, in stil telegrafic :)


      Intre timp, mielul s-a incalzit. Ovidiu ii roaga frumos pe doi domni sa se dea jos de pe oala noastra. Tocmai vroiau sa faca focul peste ea.


      Seara ne uneste pe toti in jurul mesei asternute pe iarba. Bunatati adunate de prin gradini din Teleorman ori de pe la Chiselet se astern pe pajiste banateana.


            Drobul si pasca pregatite de mine acasa mai ca au rol de petitori.


             Duminica incepe cu ciocnit de oua si cu Christos a inviat!



              Dupa care o pornim la pas pe unul din cele mai frumoase trasee pe care le-am facut candva.


      De pe malul drept al Cernei urmam marcajul  pe punct rosu + punct galben, ca doua oua ciocnite pe trunchiurile copacilor, indreptandu-ne catre Dobraia - Prisacina - Inelet.


      Cerul se mira prin nori, ridicand din cand in cand, in gand, din spranceana.


      Copacii imi nasc povesti, asa cum am mai patit in Muntii Coziei, ai Buzaului ori in Buila. Scoarte vechi par ca ar fi lasate pe timp de zi de niste batrani intelepti, pentru ca in noapte ei sa se retraga inapoi in taina lor. Cum ar fi ca in loc de cosciuge sa fim ingropati in astfel de haine? Si cum ar fi ca in primavara sa inmugurim o data cu copacii? O vorba din batrani spune ca "fiecare om isi are bradul sau!". In loc de a lua bradul la locul de veci, mi-as transforma bradul in loc de somn vesnic. Sau un fag!

 

      Cucii canta de cu zori si pana-n seara. Adesea, glasul lor face duet cu cate o talanga agatata la gatul vreunei vite ce paste in sfanta zi de Paste.


      Vio a fost prin locurile acestea si in toamna. Acum are in rucsac dulciuri pentru copiii de pe aici. Intru cu ea in batatura uneia dintre case si tatal este bucuros cand primeste bunatarile pentru fii sai.


      Ne revigoram cu apa din jgheabul de la Cracul Teiului. O fi stangul sau dreptul?


      Umbra fagilor ne face tare bine. Iubim si soarele, insa racoarea padurii ei ne pregateste pentru alte pajisti insorite.


        Un ram de cires face rama Arjanei.


      Vio este pasionata de flori si imi arata in iarba o orhidee. Imi aduce aminte de un blog de unde pot invata florile muntilor.


      Ciubotica cucului nu o gasesc, insa. Poate cucul e incaltat cu ele.


        Ne apropiem de Dobraia.


          O parte din mine ii invidiaza pe oamenii care locuiesc prin locurile astea.


      Daca "Vesnicia s-a nascut la sat", atunci aici mi-as dori-o.


         Ultimile dulciuri se impart copiilor veniti la slujba de la bisericuta din Dobraia.


          In schimb, femeile ne dau oua inrosite cu foi de ceapa. Or fi oua de gainuse de munte? :)


      Domnii ofera, in schimb, "un paharel de tuica". Sunt si eu invitata, dar refuz pentru ca imi este deja destul de cald.


     Mai prind cateva firimituri de Paste pentru a doua zi.


      Privesc cerul si vad ca portile ii sunt deschise. Mesajul tainic de la sora mea chiar pe drum l-am citit.


            O (alta) soparla isi face curaj sa shimbe pietrele de pe o margine a potecii pe cealalta.


      Salutam biciclistii parcati la umbra si plecam catre Inelet.


      Aflu ca acelasi preot tine slujbele la ambele biserici, insa in fiecare an schimba ordinea intre ele. Vio spera sa prindem slujba la Inelet, insa nu il depasim pe preot si ajungem dupa ora 3 pm


          O "iguana" autohtona" ne priveste pitita sub un gard.


     Adesea, pe pajisti, intalnesc tufe de bulgarasi. Florile acestea intotdeauna le-am asocitat cu Pastele, intalnindu-le pe epitaful din ziua de Prohod.


      Oprim pe drum si la scoala, o casuta cocotata retras pe margine de drum, intre copaci.


      Imi revin in amintire gandurile mele de a fi profesoara de geografie intr-o astfel de scoala si mai ales orele pe care le-as fi facut in aer liber, o enciclopedie pe viu standu-mi la dispozitie ca material didactic.


          O masa intinsa pe care stau intr-un castron ca in cuib ouale vopsite ne invita parca sa ne asezam.


        Caii ne intampina adesea, desi nu este Pastele lor.


      Un mar ma opreste cu mirosul florilor cum rar mi s-a mai intamplat.


      Oale vopsite in coaja de ceapa nu au coaja mai tare. Se sparg tot la aflarea vestii ca "Christos a Inviat!".


         O sanie asteaptsa retrasa rostul din iarna.


      Un popas la umbra este oricand bine venit. Ma gandesc cum s-a format termenul de "popas". Daca stii, lumineaza-ma!


      Papadiile din drum si musetelul imi devin cercei.


      Vantul mangaie frunzele de nuc.


      Prisacina spala pietrele in mersul ei.


      Pe drum ne intalnim din sens invers si cu Ioan Stoenica. Astept cu nerabdare sa vad ce a vazut el in Muntii Cernei!


      Alti batrani si-au abandonat pana spre seara suba de lemn.


        Vio ne invita sa gustam din mierea ursului.


      O codobatura se avanta in zbor sugubat printre frunze.


           Fotografiile astea mie imi aduc aminte de cantecul lui Liviu Vasilica. :) Si nu l-as certa asa: "Fir-ai tu sa fii de murg"!


      Norii se mai intuneca, dar doar pasager.


      Admir zapezile de pe Godeanu, de unde si Cerna isi face drum.


          La Inelet, liliacul este treaz peste somnul vesnic din cimitir. Nu imi place denumirea lui latina si ma intreb de ce nu au gasi un nume mai frumos (Syringa vulgaris).


      Lemnul din poarta imi aduce un gand cu Brancusi.


 Facem un ultim popas inainte de a cobori pe scarile de lemn sprijinite in piatra.


      Muntii Godeanu imi arunca o ultima invitatie.


      Citesc acasa ca si altii s-au speriat de scarile de lemn.


      Avantajul e ca le cobori cu spatele si te uiti in sus.


      Gandul locului ma duce un pic si pe la Meteore.


     Seara, constat cum ca cucul nu se culca o data cu gainile, ci ii canta intruna. Un fluturas de seara zboara paralel cu inotul obletilor din Cerna. Calin aminteste de Capodopera de pe Cerna. :) ("Mai veniti aici la Herculane // Sa fiti o saptamana imparati!".


      Luni, niste nori ne hotarasc plecarea. Inainte de asta, insa, refac un traseu la care mi-a ramas mintea//sufletul acum 12 ani, cand am fost in practica cu facultatea in Domogled.


      Ii las pe Claudia, Marius si Ovidiu la catarat si imi iau desaga in spinare catre stana si moara de apa.


      Am avut cateva tentatii (de teama) de a ma intoarce la ei, insa pana la urma curajul a biruit.


      Cu un ciomag "mangaie" o piatra din doua. Sper ca vibratiile transmise sa fie simtite de vipere si sa se fereasca din calea mea.


      Trec de vreo zece ori peste apa Tesnei si ma mir de frumusetea cheilor.


      O moara se odihneste pe malul drept.


      Ajung si la stana, unde un caine flocos ma intampina din poarta.


      Maria, ciobanita, imi da sa gust din urda (cremoasa cum ii zice ea), cas si telemea. Ii spun ca m-am temut de ursi (dupa experienta solitara de anul trecut din Postavaru) si imi spune: " La noi nu sunt lighioane.. e ursi... doara nu suntem la Brasov!". Comparatia e facuta fara ca eu sa dau glas amintirii mele. :)


      Ca sa fie mai simplu, cumpar cate putin din tot.


      Daca ai drum prin Cheile Tesnei, te poti aproviziona de la stana de la inceput de mai (sau chiar de la 23 aprilie - inceperea transhumantei) si pana in septembrie, poate chiar octombrie.


      Sunt la stana, dar nu vad oile. Ele stau la umbra.


      Doar doua capre ling un drob de sare.


      Se spune ca Domogled inseamna "muntele de pe care iti vezi casa". Dar daca ai casa pe Domogled?


      Imi iau ramas bun, imi recuperez ciomagul si o iau la vale - Valea Tesnei.


      De cu dimineata, Marius, Ovidiu si Claudia s-au trezit si au mers la cloaca. Eu nu am miscat din post... adica cort. Acolo au avut surpriza sa dea si peste doi chinezi.


      Iata unde a ajuns chinezu'! Si imi vine in minte melodia lui Andries, de data asta (La Hoezu // Unde n-a ajuns chinezu!) Adevarul e ca Horezu e cam in drum spre Herculane (daca vii din China) si nu prea il cred ca nu au dat si pe acolo...


      Iara trec luntre si punte... De fapt numai punte.


      Din Herculane nu am facut mai mult de o o ora jumatate pana la stana.


      Acum imi pare rau ca drumul nu a fost mai lung.


      Un serpisor nu intelege semnalele ciomagului meu si imi iese in cale, pe poteca. Tresar un pic, dar vad ca nu are corn. Adopta tactica strutului si isi ascunde capul, lasand la vedere, sa ma sperie, numai coada.


      Ii salut si pe ai mei cataratori si cobor mai la vale.


     Picioarele mi le racoresc in apa rece si ma intristez la gandul reintoarcerii la oras.


 Nu stiu daca sa imi promit sau nu ca voi reveni la toamna.

Cu coada ochiului, observ pe drum o invitatie la Castrul Roman Hinova. Asa - motiv de revenire (nu ca nu as fi avut deja destule)!


    Zilele acestea mi-au ramas la suflet ca si cele din alte primaveri:

Paste la poale de Retezat

Paste in Ceahlau

Rimetea

Casa de Piatra

Mallorca - intre verde si albastru

$
0
0
      Ma apropii de Mallorca cu mare curiozitate - ca de fiecare nou loc, de altfel, insa pentru insula asta aveam o atractie aparte. Se cuibarise in mintea mea de cativa ani dorinta nu numai de a pasi pe plajele-i cu nisip ca din clepsidra, ci si de a ii privi valurile albastre sau azurii de la inaltimile montane.


      Din avion, peisajul este arid, dar adesea inveselit de siluete de chiparosi ori de maslini minioni ca niste ciuperci, cum imi par de dupa aripile avionului. Piatra - dovada arhaicului - si fanul - pruncul verii - se inrudesc in peisaj. Am lasat acasa pruncia ceaiului in florile de tei, dar gasesc aici mirosul verii condimentat cu iz mediteranean.


      Mallorca a fost binecuvantata, asadar, in cei cam 100 km/75 km de inaltimile montane si de valurile marii, deopotriva. Contrastul verde - arid are albastru in toate limitele: cer decorat cu nori timizi si marea ce tiveste limbile indraznete de pamant si promontorii.


      Eol doarme. Morile de vant stau nemiscate ca niste statui. Problemele lui Don Quijote sunt oare rezolvate? Zeul-Soare troneaza. Morile de vant sunt asezate in zone de campie si pana prin secolul XIX au tot muncit sa macine cereale, praf de pusca sau bulgari de pamant. In 1947 un inginer olandez inventeaza o pompa pentru extragerea apei de la 14 m adancime si repune morile la treaba.


      Insula Mallorca (Majorca) face parte din Arhipelagul Insulelor Baleare impreuna cu Minorca, Ibiza si Formentera - cea mai hippie dintre ele. Numele Mallorcai se trage de la romani - Major (insula cea mare). Capitala insulei - ca si a Comunitatii Autonome a Insulelor Baleare - este Palma de Mallorca. Regiunea are steag si imn propriu, iar limba oficiala (dialectul local) este cel catalan.


    Adesea, placutele de informare sunt bilingve (spaniola//castellano si catalana), aparind inca din aeroport.
Limba (dialectul) mallorcheza are 12 vocale.
     Palma de Mallorca e asezata in partea sudica a insulei, iar daca iti intinzi un pic gatul (un pic mai mult), peste mare vezi Algeria.


      Cum adesea este linistita si primitoare in leaganul valurilor sale, Mediterana este o prietena de nadejde in majoritatea zilelor de vara.
      Prin Palma au trecut pe rand romanii (de prin 123 i. Chr), vandalii, bizantinii si maurii care au botezat-o Medina Mallorca. Prin 1229 insula este eliberata de sub arabi si devine un important nod comercial.


       La Seu - Catedrala din Palma - construita intre 1229 - 1601, a fost decorata si de Gaudi la inceput de secol XX. Candelabrul si decoratiile de fier forjat, atat din catedrala, cat si din cartierele marginase catedralei (balcoanele), ii apartin. Pentru vizita se platesc 6 euro, fiind deschisa de luni pana vineri intre 10-17, iar sambata pana la ora 14. Duminica este inchisa vizitelor. Clopotnita cu 3 etaje este inca neterminata.


      In 1881, in urma unui cutremur rezista numai portile de lemn, fatada fiind distrusa. Se spune ca in catedrala sunt atatea mistere pe cate caramizi. La 21 decembrie, in timpul solstitiului de iarna, soarele traverseaza perfect cele doua roze de la capetele catedralei.


     Familia regala a Spaniei obisnuieste sa isi petreaca adesea vacantele in Mallorca. Cam impropriu spus ca o familie regala are vacanta. :) Daca regele isi indeplineste sarcinile regale la Palatul Almudaina (cu arhitectura araba), situat vis-a-vis de impunatoarea Catedrala, regina se balaceste in apele de langa Palma, unde este si un palat de "vacanta" - Palacio de Marivent.


      Pe langa Gaudi, un alt artist spaniol care isi leaga numele de Mallorca este si Juan MiroO fundatie pe numele sau si al sotiei functioneaza in Palma.


      Intre anii 1300 - 1600 in Mallorca se regasea cel mai mare cartier evreiesc de la acea vreme din Europa. Veniti de pe Muntele Sionului (acolo unde s-a pogorat Duhul Sfant), evreii s-au stabilit aici pana aproape de perioada sfarsitului Inchizitiei (aprox. secolulul XVII). Centrul istoric se intinde cam 1/3 km, in jurul Casa Major (Casei Regale).


      Plaza de Corta - Piata de Curte - prin 1264 era un guvern (foarte democrat) format din sase reprezentanti: 2 comercianti, 2 militari, 1 cavaler, ....


      Cateva acorduri de chitara ma poarta cateva secole in spate. Inchid ochii si imi imaginez exotismul combinatiei mauro-spanice. Ii deschid si tot asta vad.


       Unul dintre primii vizitatori ai insulei, transformat apoi cu pasiune intr-unul din primii ghizi, a fost ducele austriac Louis Salvador care soseste aici prin 1867. Puteti face un exercitiu de memorie (si de dictie, daca o faceti cu voce tare) repetandu-i intregul nume. :)


    Se spune ca cel mai bun vin al Mallorcai este Binissalem, din regiunea de la nord de Palma Santa Maria del Cami. Romanii au fost cei care au introdus cultura vitei de vie in Mallorca, insa maurii au continuat-o.


      O plimbare pana in Plaza de Espana ma trece pe rand prin cartierul evreiesc, gotic si apoi modern.


     Magazine cochete de suveniruri imi ispitesc pasii (sau portofelul). Heroes del Silencio sparg linistea discret si suav. Cred ca si asa m-a atras usa albastra larg deschisa.


        Elemente de arhitectura gaudiana imi amintesc de Barcelona.


   Cand mai vin prin Mallorca si cand o sa am ma mult timp, o sa bat si la poarta Castelului Bendinat sa vad ce e cu el. Este un castel misterios (de parca nu toate castelele au o farama de mister, macar). Primul proprietar ar fi fost regele spaniol ce a eliberat tinuturile de sub mauri. Ultimul proprietar a fost un (fost) ministru. Acum castelul ar fi de vanzare. Daca sunteti interesati sa il cumparati, mi-ar placea sa vin in vizita pe la voi.


      (Mi-a luat ceva pana am inteles enigma "yoginului" care levita in fotografia de mai jos.)


      Putine elemente sunt cel putin la fel de spaniole pe cat e flamenco-ul. Daca doina romaneasca tanguie sufletul taranului roman, in flamenco cuvintele vin din talpi, iar punctul se pune din calcai.

    
      Dupa ce cateva ramasite din ce era candva Gipsy Kings imi mangaie sufletul cu cantari cunoscute din copilarie cand erau la moda prin Romania, Victor Muro- un renumit coregraf si dansator isi incita dansatoarele sa isi scuture poalele rochiilor alaturi.


     O carafa de Sangria plina ochi cu felii de portocala ne sta alaturi.


            Carmen a lui Bizet ma fascineaza. Cei mai neasteptati dansatori au fost doi cai frumosi. :)


      In partea de nord a insulei, aproape de minunata asezare Valdemossa, isi au casele sezoniere si Claudia Schiffer, Michael Douglas si Catherine Zeeta Jones - care locuiesc acum in casa ducelui mai sus mentionat, in vila Son Marroig din Valldemossa, Schumacher.


     Punctul culminant pentur mine in Mallorca a fost de fapt combinatia de creste si sosea de pe Serra de Tramuntana ce se inalta pana la 1445 m alt.


     Daca nu as fi zarit marea peste culmi, as fi jurat - daca m-ai fi dus cu ochii inchisi - ca m-ai lasat pe undeva prin Fagaras sau prin Retezat.


    Peisajul si soseaua Tramuntanei sunt un rai pentru biciclisti si motociclisti. Pantele sunt destul de solicitante, iar peisajul te poate fura usor. Si cand ajung acasa aflu si cat de privilegiata am fost sa cunosc atractia numarul 1 a insulei.

     
      Pe coame de deal, pinii Mallorcai imi aduc aminte de Pinul Negru de Banat de pe Valea Cernei si nu sunt departe de adevar, doar e tot (sub)mediteranean.


      Daca ai mai mult timp si mobilitate, ti-ar placea sa bati si la portile Manastireii Lluc. Dese pelerinaje se fac aici pentru La Moreneta - statuia facatoare de minuni a Fecioarei.
Se poate innopta la Manastirea Lluc cu 9-12 euro sau vizita un Muzeu Ceramic
Corul de baieti este renumit in lume. Canta zilnic, dar nu in vacanta



  O alta manastire celebra din insula este Manastirea din Valdemossa care i-a gazduit in iarna 1838 - 1839 pe Frederich Chopin si pe George Sand.
 

      Drumul urmat spre Serra de Tramuntana a fost: Selva - Caimari - lluc - Fecioara din Lluc - Popaso de la Bella Dona. Si cand te gandesti ca drumul a fost construit de contrabandistii!


     Ar trebui sa te interesezi intre ce ore sa urci pe aici - daca te aventurezi cu masina - deoarece s-ar putea sa intalnesti convoiul de autocare ce coboara spre Inca.


     Inca este un oras situat in centrul insulei. Al treilea ca marime dupa Palma si Manacor (orasul de origine al lui Rafael Nadal), renumit pentru calitatea produselor din piele pe care le fabrica.


      Daca te nimeresti peaici joia, nu rata bazarul//targul saptamanal.


       Daca ai cu ce cara, poate te opresti in drum si la fabrica de ulei de la Caimari.



         Drumul se termina la Callobra. De aici ai cateva variante: fie te balacesti in peticul de apa unde te vei simti ca un pestisor in acvariu, fie vei merge plin de aventura prin Torentele Pareis.


      Ghici ce am facut eu!?! Am luat-o la pas(i) catre torente.


      In cativa kilometri patrati ai asa: mare, munte, desert. Ce mai vrei?


      Desertul, insa, e marginit de cel mai optimist verde.


      Un fir de apa se zbate sa macine, inca, peretii calcarosi.


    Nu am vazut capre negre (negre ca la noi), insa era caprele ce pasteau libere pe pajistile izolate.


       Daca ai noroc si nu vii cu masina ta, poti pleca mai departe cu catamaranul. Vei naviga in plin soare pana la Soller.


      De aici iti poti cumpara o palarie de paie sau poti vizita (gratuit) Muzeul Ceramicii lui Picasso din gara.


      Dintr-o mocanita admir doua statui care privesc neclipind, cu ochii in soare, de la un balcon.


     Leandrii roz, albi si in multe combinatii din acestea doua, precum si ciclamul bougainvileea(lor) coloreaza vesel totul in jur, de la autostrada si pana la balcoanele caselor din piatra (seaca).


      Mocanita nu are nas. Isi face loc pe sina ingusta si ne lasa in spatele catedralei.


      Pasii pe stradutele inguste ne sunt energizati de sucul de portocale proaspat stors, in fata noastra.


      Panala Palma mai avem demers vreo ora, de data aceasta cu trenul (de fapt un frate un pic mai mare, tot din lemn, al mocanitei).


      O pana de curent ne prilejuieste un popas mai lung si ne demonstreaza eficacitatea aburilor din trecut.


            Te incurajez sa incerci si agroturismul din insula.


    Din Manador, orasul din sud-estul insulei, este originar Rafael Nadal.


      Nu se poate sa nu descoperi malurile insulei si de pe mare. Mai mult sau mai putin comerciala, o calatorie cu catamaranul care te opreste in mijlocul marii si iti prilejuieste vesele balaceli nu poate fi refuzata.


      Minunile naturii din Mallorca pot fi vazute si din saua calului, mai ales in zona de est, prin imprejurimile Almeriei.


      In partea nordica se afla si Parcul National Cabrera, cu acces destul de limitat pentru turistii mai comozi. Aici s-a gandit Napoleon sa ii inchida pe vreo 9000 de prizonieri.


      Cum sunt o pofticioasa, chiar daca adesea cumpatata, nu am putut rezista atractiei ensaimadei. Simpla (llisa), cu dovleac (cabell d'angel), cu sobrassada (un salam neaos) sau cu turron (un fel de nuga), placinta-cozonac locala, dar pe care o poti intalni si in America de Sud sau in Filipine, este clar un deliciu de luat si acasa.


      Intre alte mancaruri specifice Mallorcai se numara jambonul (asemanator prosciuto-ului italian), camallot (un fel de toba din porc negru), paella (combinatii de fructe de mare, pui, etc. cu orez), tortilla (stiti voi mai bine ce este aceasta), pamboli - o paine fara sare, feliata si unsa cu ulei de masline, fracata apoi cu rosii coapte, gaspacho supa rece de rosi). Ca desert, servesti o ensalmada si bei un lichior de herbas (sec, demidulce sau dulce) - un lichior facut din vreo 25 de ierburi  (medicament :) ) sau de migdale. Am uitat sa iti spun despre Sangria. Mai jos iti transmit o reteta valoroasa: 1/2 l de vin rosu sec, 1/4 l suc de lamaie, 1/4 l brandy, lichior de frcte, 2-3 linguri de zahar. Poti citi mai departe?


     In Palma de Mallorca, cu fata catre mare se ridica statuia lui Emil Racovitza. In 1904, savantul roman studiaza pestera Cueva del Drach din estul insulei, descoperind un crustaceu, devenind astfel fascinat de domeniul vietii subterane. Asadar, intalnirea dintre Racovitza si Mallorca a dat nastere speologiei.


      Numeroase pesteri fac deliciul oricarui speolog ajuns prin zona: Coves de Campanet (39 47'32,57''N // 2 58.9'84'' E, la , NE de Inca; Pestera Dragonului (Cuevas del Drach); Pestera de Arta  - se poate ajunge si cu barca; Els Calderers de Sant Joan.


      Patrund si eu in intunericul iluminat electric al Pesterii Dragonului (imi place mai mult cum suna Del Drach - are mai mult mister). In pestera aceasta se afla cel mai mare lac subteran din Europa - Lacul Martel, numit dupa cel care l-a descoperit.


     Un concert ingenios de muzica clasica vine purt de o barca in linistea cavernei. Cele zece minute, desi comerciale, iti pot induce, totusi, o stare rara. Nu prea des ai ocazia sa auzi o vioara dialogand cu o pianina, pe o barca de pe un lac subteran.


        Dupa concert, poti lua loc in barca si sa plutesti - de data asta la propriu - pe lacul cu o apa clara.


      Ador plajele nesemnalizate. Si se pare ca si altii! :) Intre copii si mare este o intrecere de genul: "care pe care?"


      Pa plaja Playa de Parma - El Arenal s-au ridicat niste castele. Daca vi se par asemanatoare caselor din Strehaia, ei bine nu sunteti departe de stilul arhitectonic, mai ales ca din multitudinea de turnuri se aude o manea in limba romana.


      Pe aici am descoperit o noua moda: bautul din galeata. Daca la noi acasa bunele maniere iti recomanda sa nu bei din sticla, iata ca aici se poate si mai rau. Si ziu, dar mai ales seara, plajele sunt pline de gasti adunate in jurul galetii, acest element social care apropie oamenii. Galetile nu sunt goale, ci pline cu tot felul de licori cu multe grade (si asta nu din cauza soarelui).


      Un zid cu desene pacifiste ma face sa zambesc si sa mai zabovesc putin pe straduta ascunsa de primul rand de hoteluri.


      Sentimentul de pace l-am simtit in toata insula, desi este la fel de cosmopolita si boema ca si alte regiuni ale Spaniei pe care le-am strabatut (nu ca acelea nu ar fi fost la fel).
 

      Stiam ca Mallorca nu ma va dezamagi. Pentru mine a fost cea mai vie combinatie de culori, de sunete, de mirosuri, de ganduri nascute din coincidente eterne.


        O bere la apus, pe plaja, nu te va ajuta sa te desparti mai usor de insula.


       Daca ai frica de avion, sa ti ochii inchisi la aterizare caci avioanele aproape ce ating burtile intinse la soare.


            Pe langa berea San Miguel, iata ca mai este una speciala, mai de pe ici: Legado de Yuste - o bere nascuta intr-o veche abatie, scoasa de sub aripa sfanta si cazuta sub "aripa" Heinekel..


      Daca ati avut comentarii la Imnul salvamarului din Mamaia, stati linistiti ca se poate si mai rau: acesta este imnul Mallorcai (sper ca doar unul dintre ele, in varianta cea mai nefericita).


      Ultimile clipe le petrec pe terasa Las Tres Torres, la o halba de "cerveza fria" si la povesti cu Omar, venit tocmai de pe malul celalalt, din infratitul Maroc.


     Despartirea de Mallorca imi este ingreunata si de cel mai frumos apus de soare trait vreodata din avion. Cateva clipe am privit si eu de sus soarele.

Vidin - vlahii de la sud de Dunare

$
0
0
      Orice călătorie în vestul țării traversează, neîndoielnic, autostrada. Mai spuneam și cu alte ocazii că autostrada spre Pitești, deși nu este Autostrada Soarelui, e măcar a Florii Soarelui. La orizontul câmpului, Dealurile Subcarpatice par umbre tihnite. 


       Călătoria către Vidin (cunoscut și sub vechiul nume românesc Diiu), înainte de a traversă noul pod al înfrățirii româno-bulgare de peste Dunăre, traversează un strămoș de peste Olt, la Slatina.


      Podul acesta are ceva istorie: a fost început de Bibescu și a fost terminat de regele Carol I. Este al doilea pod de fier peste Dunăre, după cel de la Cernavodă.

         
         Un stol de cormorani îl traversează în zbor. Până la Dunăre, am traversat pe rând Argeșul, Vedea, Oltul, Oltetul și Jiul.
        Indicatorul către Curtile boierilor Jieni va fi luat  în seamă cu altă ocazie. Nici dulceața pepenilor de la  Dăbuleni înșirați pe ambele părți ale drumului nu este testată în acest itinerariu.


         Podul de la Vidin apare în zare ca o suita de corăbii întinsă pe 2 km. Când am trecut invers, de la Vidin la Calafat, prin 2009,  țin mine că am plătit o căruță de bani pentru ferryboat.


        Pe malul bulgăresc se vorbește româneșteși încă o română corectă gramatical și cu logică istorică. Cartierul Cumbair - numit de bulgari și Cartierul Vlah - numără aproximativ 4000 de români. Adesea, în vocabularul lui Ivan își fac loc cuvinte ca: "Mână!" (a merge înainte), "Iete!", "îndărăt", "eu gândesc că...", "mergem acolo pe picioare".


             Ivan Alexandrov este unul dintre reprezentanții Asociației Vlahilor din Vidin. Ivo Grigoriev - medic chirurg ce salvează vieți la Spitalul de Urgență - este președintele  Asociatiei Tinerilor Etnici Romani AVE din Bulgaria. El spune cât de greu este să îți păstrezi limba departe de țară.

Voi aminti doar interdicţia, spe­ci­fică Evului Me­diu, de a cânta cântece româ­neşti în public, la fes­tivaluri folclorice. Ori­ce vorbă românească este pro­hibită. Astăzi, într-o ţară membră a Uniunii Euro­pene! Sunt acceptate doar ins­trumentele, vocile nicio­dată! Faţă de această revol­tătoare discriminare, de care UE se preface că nu are cunoştinţă, acţiunile intole­rante ale primăriei din Vidin sunt mici înţepături ami­cale... Au venit oamenii pri­măriei şi ne-au azvârlit tabla din faţa asociaţiei, pe care era scris "Uniunea Etnicilor Români”, sub jus­tificarea că primarul Ghergo Ghergov nu poate tolera o inscrip­ţie românească, în centrul unui oraş bulgăresc.  


       În Vidin, un oraș nu foarte mare (al 19-lea al Bulgariei ca număr de locuitori), la ultimul recensământ s-au declarat 7 vlahi. Restul au fost încadrați la "alții" (drughi) pentru că pe listele recenzorilor etnia vlahă nu era menționată. Nu există școală și nici alt fel de instituții în limba română. Mulți dintre ei nu știu scrie și nici citi românește, dar vorbesc corect limba, cu multe regionalisme oltenești sau cu arhaisme. Între ei se numesc "rumâni", iar bulgarii le spun "vlahi" (în sensul de "bulgar păros"). Oricum, îl citează cu mândrie pe Nicolae Iorga care a spus că "Românitatea s-a născut la sud de Dunăre."


       Vidin a apărut pe locul vechii așezări celtice Dunonia, peste care s-a construit orașul român fortificat Bononia, important centru al provinciei Moesia Superior. În timpul lui Aurelian, Vidinul era în teritoriul Daciei Ripensis. Slavii au numit orașul Badin sau Bdin, din care a evoluat Vidin-ul de azi.


               Între secolele X-XIV turcii construiesc cetatea Baba Vida, azi fortăreața fiind principala atracție a orașului.


      În 1356, țarul bulgar, Ivan Alexandru a izolat Vidinul de monarhia bulgară, și l-a numit pe fiul său, Ivan Srațimir (1356-1396), conducător absolut al noului Țarat de Vidin. În 1365Țaratul de Vidin a fost ocupat de cruciații maghiari. În timpul stăpânirii maghiare, orașul a fost cunoscut sub numele de Bodony, dar ocupația a durat puțin timp, maghiarii fiind alungați de Vlaicu Vodă, vărul și cumnatul Țarului, care a ocupat Vidinul și a negociat cu maghiarii revenirea pe tron a lui Ivan Srațimir. În 1393întreaga Bulgarie, împreună cu regiunea înconjurătoare, a fost ocupată de Imperiul Otoman. Otomanii au cucerit apoi și despotatele DobrogeiPrilep și Velbajd. Independența Vidinului nu a fost de lungă durată. În 1396, Ivan Srațimir a trimis soldați pentru a lupta împotriva otomanilor. În urma înfrângerii în fața acestora la Nicopole, Vidin a căzut în cele din urmă în mâinile otomanilor conduși de Baiazid I, ca pedeapsă pentru rolul lor în desfășurarea ostilităților. La vest de Timoc, Constantin al II-lea, fiul lui Ivan Strațimir și al Anei, își păstrează stăpânirea până la moartea sa survenită în anul 1422, fiind sprijinit de Mircea cel Bătrân. L-a ajutat pe vărul său Frujin (fiul lui Ivan Șișman) în răscoala împotriva Imperiului Otoman.

(Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Vidin)


       Explicații istorice despre Vidin, foarte bine închegate, puteți citi în linkul de mai jos (treceți cu răbdare peste lunga introducere pentru că merită ce veți aflăa). O importantă viață culturală înflorește la Vidin cu ajutorul Teodorei Basarab - fiica lui Basarab I, căsătorită cu Țarul bulgar Ioan Alexandru. Părăsită de soț pentru o evreică din Târnovo, Teodora se călugărește sub numele de Teofana pentru a evita un război între români și bulgări. Țaratul se împarte între Târnovo și Vidin, unde ea se retrage.

"Pe domniţa Teodora Basarab, devenită mai apoi maica Teofana, o vedem ca pe o altă Ana lui Manole, pe care nu soţul, ci tatăl ei, o zideşte la temelia statului român."

Despre Teodora (Teofana) Basarab


          Este și o legenda  cum că ar fi fost trei surori: Vida, Kula și Gampa, Vida rămânând nemăritată, după numele ei fiind botezată și fortăreața.


          În curtea interioară a cetății și pe zidurile sale își expune lucrările artistul Aleksander Proinov. Lucrările sale își găsesc bine locul în acest cadru și invită la visare.


       O frumoasă sinagogă, a doua după cea din Sofia, a avut o viață scurtă spre începutul secolului XX. Azi ea nu este decât o ruină plină de tristețe.


       O mică plajă este folosită pentru bronzat de către localnici.


        Admir noul pod și de pe metereze și mă gândesc că "mii de ani i-au trebuit" omenirii să lege cele două maluri.


           Ascunsă discret - și greu de găsit dacă nu ai un ghid - este biserica Sf. Parascheva, o biserică îngropată asemeni unui bordei, ridicată (sau îngropată, în cazul de față) de către  Matei Basarab prin secolul XVII. Moaștele sfintei Parascheva ajung la Vidin în 1393, mutate de la Târnovo în urma ocupației turcești. În 1641 moaștele sunt aduse de Vasile Lupu de la Istanbul la Iași, unde sunt și azi, prilejuind pelerinajul din 14 octombrie la care participă pelerini din toată țara.


            Biserica a fost închisă până acum câțiva ani. Urmele frescei dovedesc că în trecut culorile bucurau zidurile. Acum au rămas doar umbrele vechilor picturi. Nu s-au făcut săpături arheologice pentru a se stabili vechimea bisericii.
            Nu a scăpat nici urgiei apelor Dunării, atunci când au inundat-o în 2006.


             Unul din personajele care s-au perindat pe la Vidin a fost și Osman Pasvantoglu - celebrul "pasă de Vidin". Un film cu "temutul tâlhar" este  Rapirea fecioarelor, unde rolul lui Pasvantoglu este interpretat magistral de George Constantin.
În secvențele de început ale filmului se specifică următoarele: „Începutul veacului al 19-lea... Cete de turci, conduse de temutul Pazvanoglu, pașă din Vidin, jefuiau sălbatic Țara Românească, fără să întîmpine nici o împotrivire din partea cîrmuirii fanariote.”.
         Pazvantolgu a incendiat Craiova în 1800 când din 7000 de case au scăpat doar 300. La 27 aprilie 1802, trupele de tâlhari ale lui Osman Pasvantoglu au prădat Mănăstirea Polovragi. Legenda spune că o comoară ascunsă de călugări s-ar găsi în albia Oltetului și azi. 


            Moscheea ar  în vârful minaretului nu o semilună, ci o inimă.


       O altă bisericuță veche și frumoasă este și Sf. Pantelimon ridicată de Vlaicu Vodă (sec. XII - XIII), mititică, pentru a se supune cerințelor turcești care prevedeau ca biserica să nu fie mai mare decât înălțimea unui spahiu călăre. De aceea două treimi se află sub pământ.


        Nu am  înțeles și nici nu am putut afla semnificația ouălelor de struț din biserici.


             De vânzare nu sunt lumânări, ci "lumini".
             Prin secolul XVII biserica a fost transformată în depozit.


             Un eveniment trist în istoria locurilor a fost în 1876 când a avut loc Răscoala Timoceană. Timp de trei zile, români, bulgari, sârbi, ruși și muntenegreni s-au răsculat împotriva ocupației turcești. Turcii au ars și jefuit 18 sate, din care paisprezece erau de români și patru de bulgari. Despre răscoală s-a scris mai mult în presa vremii din Paris decât în cea din Sofia.


            Primăria din Vidin este într-o clădire cu 15 etaje.


         Clădirile sunt asemănătoare celor de la Russe.


     Ivan ne repetă, de câte ori trecem pe lânga ea, că "aceasta este singura statuie a soldatului învingător, dar trist pentru că învinșii sunt frații lui".


         Catedrala Sf. Dumitru este a doua catedrală ca mărime din Bulgaria după cea din Sofia. Ea este construită peste un vechi cimitir.


       Sâmbătă dimineață, ca si la Odessa, vizitez piața locală.


        Înțeleg că tocmai se trece printr-o "criză a roșiilor", devenite obiect de contrabandă, pe malul românesc fiind mai ieftine. Iată cum am ajuns să vindem "castraveți" grădinarilor!


       Ivan ne povestește că în fiecare dimineață își face o turtă de kaceamak. Nu înțelegem despre ce e vorba până nu ne arată un pachet în piață - era vorba de mălai. Așa că în bulgăreste "o pui de kaceamak".


              Lângă târg este și o "farmacie cu buruieni" (plafar).
              Iarna, pe aceste locuri este "foc de frig".


         Muzeul de Istorie din Vidin este o veche Konaka, fosta "primărie"de pe vremea turcilor.


               La vreo 18 km de Belogradchik și 35 de km de Vidin este pestera Magura. Aflu despre ea la Muzeul de Istorie, din fotografiile desenelor rupestre. Lungă de 2,5 km, este ornamentată cu desene realizate cu guano (excremente de lilieci), reprezentând animale, plante, dansuri, etc.


           Bradul cazuteste cea mai mare stalagmită din Bulgaria (11 m înălțime și 6 grosime) .


        Capul de bour este evidențiat pe un sarcofag din secolele II-III. Vechea stemă a Moldovei a fost primul  motiv al unui timbru romanesc (1858).


       Ivan ne dă o temă de reflectare. Împăratul Traian este mai des amintit în istoria românilor sub aspect pozitiv, deși a jefuit, în loc de a îl  aminti pe Împăratul Aurelian pentru că a retras trupele romane din Dacia .


      Tot de la Ivan aflu că Împăratul Constantin cel Mare a reușit pentru o scurtă perioadă de timp să  construiasca un pod peste Dunăre la Sucidava (sat Celei - Corabia de azi), urma piciorului său păstrându-se și astăzi. Podul ar fi fost mai impozant decât cel al lui Apolodor din Damasc de la Drobeta.
   

      "Vidinul nu-i Berlinul!" spune o vorbă și asta pentru că aici sarcofage vechi stau sub soare și ploi, etalate privirilor și minților interesate,  nu sub cheie ca la Pergamon.


      Cavalerul trac, un sincretism între zeii români și credințele locale, balcanice, apare adesea în reprezentările de secol II-IV.  Pe criterii etnologice, Ion Ghinoiu îl identifică cu Sfântul Gheorghe.


     Muzeul de Artă oferă și el surprize. În interiorul său sunt expuse lucrări de Rembrandt, Goya, Delacroix și artistul bulgar  Ilia Petrov.


      O pictură din crâșma de la gară mă trimite cu gândul la Perinița.


              Pe câmpul unde în 1878 strămoșii plecau capetele turcilor, acum își înalță fruntea floarea soarelui.


       La Smârdan s-a ridicat un monument cu ajutorul asociației Vlahilor din Vidin. Smârdanul original se găsește acum pe hartă ca Inovo, însă numele îi este purtat de numeroase alte localități din România.


     "Atacul de la Smardan" l-a pictat în mai multe tablouri și Nicolae Grigorescu.


         O cruce de metal de 1,2 tone amintește de cei peste 16.000 de ostași ce au luptat la Smârdan. Carol Davila a fost medic de război, îngrijindu-i și pe români și pe turci. Este o propunere ca o stradă să îi poarte numele în Vidin.


         Un loc liniștit, dar plin de evenimente încărcate cu numeroase semnificații, este Albotina, o poiană la poale de stâncă cu chilii asemănătoare celor de la Ivanovo.


      Ivo povesteste despre Albotina, spunând că denumirea vine de la "un boț alb" - un colț de piatră alb. Chiliile de aici au fost săpate în piatră cam în aceeași vreme cu cele de la Ivanovo. Aici, la Albotina, era o mănăstire "de măicuți" (cum zice Ivo), unde și-a trăit ultimile clipe din viață și fata lui Basarab I, cea de care aminteam mai devreme - Teodora - Maica Teofana.


      "Horă morților se făcea și pe timpul tracilor și se făcea la 40 de zile după ce murea mortul. La 40 de zile se dezgropa și se făcea horă cu el." spune Ivo. Obiceiul s-ar mai păstra prin unele sate din Serbia. În locul mortului, este îmbrăcat cineva cu hainele mortului și dansează ca și cum ar fi mortul.

 
La Albotina, în a doua zi de Paști se juca aceasta hora - manifestare sui generis. Hramul vechii mănăstiri era tot de Învierea Domnului. Venea fiecare sat cu fanfara lui. Erau 8-9 fanfare și cântau ce îi plăcea mortului cândva.


       Se mai spune că cine doarme noaptea dintre prima și a doua zi de Paști în acest loc, se vindecă de orice boală ar suferi. La fel, în a doua zi de Paști este  ziua Frasinelului - o plantă frumos mirositoare - iar dacă vei culege această plantă de ziua ei, te vei vindeca de ce ai suferi.


       Pereții vechilor chilii sunt înnegriți din ordinul vechii securități bulgare, prin anii '80, când aici au fost arse cauciucuri pentru a șterge și ultimele urme de pictură rupestre. Viața de sihăstrie de aici s-a asemănat cu cea din Muntii Buzaului.


„Cuvântul vlah, în sine, nu este cuvânt rău. Ceva mai mult, acest cuvânt, ştim noi, are o bază istorică mai veche, dar aparţine istoriei. Noi între noi niciodată nu ne-am denumit vlahi precum niciodată la Dii nu zicem Vidin. Fac o analogie între cei doi termeni pentru că există terminologie specific românească, noi ne denumim rumâni şi e normal şi firesc pentru că asta este şi transcripţia veche care era de Rumânia. Unii susţin că ideea de vlah ar fi o idee care ar reprezenta rădăcina noastră. O fi şi aşa, dar până la sfârşit nu au dreptate pentru că rădăcina noastră e rădăcina
românească, aşa cum ne ştim noi, cum noi ne zicem între noi. Vlahi ne-au denumit alţii”. 

citat dintr-un interviu realizat cu Ivo Gheorghiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria AVE, n. 1969 în Rabova, informaţie din 28.06.2009
(sursa: http://www.etnosfera.ro/pdf/2011/1/04.pdf)


          Și-a lăsat urmele (de scoici) pe aici și vechea Mare Sarmatică.


      De la Albotina trecem un deal și ajungem la Fundeni. Nicicând nu am găsit mai nimerit acest toponim. Satul Fundeni mai este locuit de 7 oameni și cu greu l-am fi găsit dacă nu am fi fost îndrumați.


Este posibil să fie cel mai sărac sat din UE. O pensie e de 150 de leva (75 euro) - poate nici atât. O femeie singură, rămasă fără soț și fără copii (unul mort și celălalt plecat la un oraș) își așteaptă sfârșitul.
 "Poate să îți moară mamă, să îți moară tatăl, dar să îți moară copilul... așa ceva e cel mai crud. Să fac pomană? Cu ce când eu nu am ce pune în oală?" Eu mă întreb și cui ar putea împărți în pustietatea de acum... Un adânc sentiment de tristețe îți lasă în suflet întâlnirea cu un astfel de om.


      Satul Rabova se afla la vreo 30 km de Dunăre. Ar mai fi un sat cu acest nume în Macedonia. Rabova ar însemna "lumea rară". Aici îl întâlnim pe Filip, tatăl lui Ivo. Învingând o boală adesea mortală, ne primește în curtea sa cu sirop de vișine și cu salata de castraveți și brânză de oaie.  


        Românii din Vidin și din satele din împrejurimi sunt dornici de oaspeți și când se pornesc să îți povestească una-alta, cu greu îi oprești.
 
        Părăsesc cu gânduri de revenire ținuturile Vidinului și păstrez cu drag în memorie întâlnirile prilejuite de această călătorie.


      Un ultim popas îl facem pe drum la Maglavit, în apropiere de Calafat. Locul devine unul de pelerinaj după ce Petrache Lupu - un cioban sărac - l-a văzut de trei ori pe Dumnezeu. Piatra de temelie a mănăstirii Maglavit se pune la 14 septembrie 1938. În vremea lui Becali se termină și acoperișul. Fiul cel mic al lui Petrache Lupu a fost botezat de către Carol al II-lea, reprezentat de către un general.


 Toponimia Maglavitului ar însemna loc cețos, lipsit de vizibilitateși ca urmare corăbiile se împotmoleau din cauza ceții în apele Dunării sau poate însemna și multe vite.


     Un indicator te duce către salcia martoră a întâlnirilor lui Petrache Lupu cu Dumnezeu. Salcia, însă, este un plop.


        Tufe de cânepa mărginesc drumul.


       Maglavitul se mai umple de lume la Sf. Mărie Mică - 14 septembrie, dar nu ca pe vremuri, de când a rămas și vorba "e lume ca la Maglavit", pe când se strângeau și 1 milion de oameni. 

Sibiu - Artmania 2013

$
0
0
     Cum poate un weekend incepe mai bine daca nu incepe de vineri?


      Dupa un drum lejer pe autostrada spre Pitesti, luam calea Transfagarasanului. Imi era dor de un drum cu motocicleta, iar ocazia celul mai frumos festival transilvanean - Artmania de la Sibiu - a prilejuit o calatorie pe cel mai inalt drum din Carpatii Romanesti (sau Alpii Transilvaniei, cum sunt numiti de francezi).


     La barajul de la Vidrarul ma mir iara de curajul (sau inconstienta) unora de a face bungee jumping de la acest nivel.


           Vremea este si ea in ton cu asteptarile. Un soare bland intra pe traseu.


      La Conacul Ursului ma bucur de o revedere dupa ani cu Relu, iar o mamaliga aburinda ne da noi forte de drum.


      Popasul de mamaliga (2 lei portia) ne aduce si vestea ilara (sau nu) cum ca la Balea s-a deschis shaormerie. Initial am crezut ca e o gluma - la misto, dar din mersul rotilor am vazut ca e pe bune.

   
 Branza de burduf de la stana atasata mamaligii depaseste, insa, orice shaorma in poftele noastre. (Multumim, Relu!) Joaca cu o catelusa - pui de ciobanesc ne face popasul si mai vioi. Jasmine roade tot ce prinde si ar roade si degetele noastre, daca am lasa-o.


      Regasesc Sibiul cufundat in poezie. Il simt ca pe o tacere pe pietre si umbre de timp incarcate, intr-un apus peste oras resemnat, o liniste caramizie peste acoperisuri transcendente, in soapte de pasari crepusculare, cu un noapte buna ciripit din cioc. Asa am (re)simtit Sibiul.
 Gazde mi-au fost cei de acum trei ani: Hostel Felinarul, cu o atmosfera la fel de boema.


        Nume mari ale rock-ului gothic au avut putine minute de desfasurare.


           Haggard sunt primii care isi dezvaluie dialogul dintre arcus si coardele viorilor.


      Nici nu ma dezmeticesc bine ca au si terminat concertul.


      Minutele de incantare sunt zgarcite.


      Sharon - Whitin Temptation - de al carei glas si atitudine m-am indragostit prima oara cand a cantat in Sibiu (la Artmania 2007), o Sharon desculta la acea vreme, e acum incaltata, ar ridica glasul de soprana mai sus de nivelul Turnului dintre Piata Mare si Piata Mica.


     Sambata nu am avut stare. O escapada la Paltinis via Rasinari se lasa cu gust de kurtos la poale de telescaun si de afine in coama de deal.


       Costa doar 8 lei sa iti faci toana de urcat + coborat cu telescaunul.


      Cam greu sa pun in cuvinte minutele de relaxare cu prieteni minunati!


      O plimbare desculta pe iarba uscata nu ma duce cu gandul la capuse (intalnite in urmatoarea calatorie, din episodul urmator).


      Nu am Nikon (inca), ar Canon-ul meu brav prinde toti nikonistii in cadru.


        Pana la Sibiu, oprim si la Muzeul Satului (cel mai fain din tara, in viziunea mea).


      Vad si eu pentru prima oara cum se naste pasla din clabuci.


        Muzeul are invitati mesteri din Calarasi, Mehedinti si Bihor.


          Nu gasesc pe nimeni din Chiselet.


         Niste opinci ne provoaca o discutie despre obiele.


          Labirintul provizoriu ma amuza extrem.


      Versuri populare, culese din ramuri si insirate in fata noastra ma duc cu ganduri la bunici de mult plecati din lumea asta...


     Culori si ore de munca impodobesc frumos muzeul.


      Incerc sa imi aduc aminte de la orele de geografie daca am mai intalnit clasificarea de "minisat". Nu gasesc!


     O intalnire de poveste am avut cu un mester opincar din Valcea.


     Cum imi plac povestile, ma asez si ascult rabdatoare cuvintele mesterului.


      Baiul sau e ca nu are cui sa lase mai departe "secretul" opincilor.


     Imi arata si niste opinci facuti din cauciuc de camera de roata de camion, de laVictoria.


      Si ma asigura ca purtatorii de opinci au folosit pentru prima oara lanturile antiderapante.


      Ce am gasit nou in muzeu au fost tarlalele celor de la Facultatea de la Agricultura cu diverse culturi. Vad si eu, printre altele, cum arata inul. ;)


    Pe nepusa masa, toaca de pune pe batut.


      Oare vrea sa ucida diavolii din picturile naive de pe gard?


      Revederea, dar mai ales reauzirea celor de la Orphaned Land are un singur cusur: este prea scurta.


      Un Yossi 100% zambaret isi trimite acordurile chitarii in eterul Sibiului. Kobi ne (re)asigura ca el nu este Jesus, desi seamana cu el.


      Dupa ce in 2009, cand Lacrimosa au cantat prima oara la Artmania a fost insotita permanent de ploaie, incat organizatorii au rezolvat de la inceput problema, ridicand scena intr-un mare cort, acum vremea a fost superba. Pana cand a inceput Lacrimosa si norii s-au dezlantuit.


           Multi nu se mira, dar eu da, de cum ploua la Lacrimosa.


     Desi i-am (re)asteptat cu nerabdare, tremuratul ce m-a imbratisat cu ploaia peste tricou (deja ud) dupa a doua melodie ma trimite direct la un dus fierbinte si apoi in pat.


      Duminica, lungim drumul catre casa pe langa Brasov.


     Drumul pe Cheia si Ciucasul la orizont incheie o calatorie motociclistica intr-un mod perfect.


     Un popas de pepene ne prilejuieste o discutie despre urmatoarea calatorie.

Giumalau-Rarau

$
0
0
      Un apus, intr-o seara de marti, ne prinde in drum spre Buzau, de la Bucuresti.


      Destinatia e mult mai indepartata: ne trebuiesc vreo sapte ore ca sa ajungem sa intindem cortul intr-un mijloc de noapte la Pojorata, undeva prin Bucovina, pe unul din drumurile ce leaga Campulung Moldovenesc de Muntii Giumalau si Rarau.


      Cortul il punem in campingul aflat la cateva sute de metri de Cabana // Hotel Rarau. Este vorba de cladirea masiva, ca un bloc, si nu de vechea cabana, acum sub forma de gramada de lemne.


      Luna ne priveste ca o felie de pepene... galben


        Partenerii mei de calatorie - Raluca si Marius - au ca principala preocupare si motiv de deplasare catararea // climbing-ul, insa eu visez mai mult la misticismul Bucovinei. Cu alte cuvinte, ei vor fi cu capul in nori la propriu, iar eu la figurat.


       Raluca isi aminteste de copilaria din Bucovina. Printre altele, ne spune ca sfecla nu lipsea din viata bucovinenilor nici din "elementele combustibile", aducand vorba despre samahoanca - tuica de sfecla.


       Eu imi amintesc de culorile toamnei din Bucovina si de gustul afinatei si al placintelor aburinde, nezgarcite in branza.



       Pietrele Doamneiansamblu de turnuri din calcare mezozoice încrustate cu corali si amoniți - sunt prilej de incantare... si de catarare.


    Dar Pietrele Doamnei sunt si subiect de legenda. Se spune ca ascund comoara de la curtea lui Petru Rares, pitita aici pe cand tatarii ii cautau prin vale.


      Comorile pe care le intalnesc eu acum sunt la vedere, in culorile florilor si in paduri.

 

      Ploaia este si ea din alta lume, insa tot uda. Te poti, insa, adaposti adesea in incaperile incropite de stanci.

   
      Muntii Rarau nu sunt inalti, dar au personalitate. Valea Bistritei se intinde supusa la picioarele lor.


            Poti ajunge in Rarau pe trei directii: prin Pojorata (cel mai bun/nou drum, asfaltat), prin Chiril sau prin Campulung.


        Incercam si drumul spre Chiril, cu un peisaj cum rar ai ocazia, fara semnal telefonic, dar conectat total la Univers. Drumul e "varza" (sau "curechi", cum s-ar zice in limbaj local), dar nu te grabeste nimeni.


    Mergem cumva pe Drumul Tatarilor, cum se mai numesc rutele de la Vatra Dornei spre Giumalu si Rarau.


     Regasesc Vatra Dornei dupa aproape zece ani, ca pe un Herculane din nordul tarii, unde urmele aceleiasi dominatii austro-ungare se mai pastreaza in anumite detalii din peisajul cel putin arhitectural.


      Este ziua de Sfanta Marie Mare. Dupa ce trecem de Cheile Zugrenilor, pe drumul de intoarcere de la Vatra Dornei, se face drumul de la Vatra Dornei spre Rarau prin Chiril. Nu putem sa nu oprim la Manastirea (pana acum cativa ani doar Schit) Rarau.


      Masinilie sunt oprite la un kilometru distanta de manastire. Oale numeroase cu sarmele, tavi cu pahare cu vin si platouri cu felii de cozonac orneaza marginile drumului.


      Cunosteam atat darnicia, cat si priceperea moldovencelor//bucovinencelor (pentru cine nu accepta sinonimul) si nu putem sa nu spunem si noi "Bogdaproste" pentru doua sarmele, o felie de cozonac si un pahar cu vin.


      La manastire e zi de Hram. Sarbatoarea e astfel si mai mare. Credinciosii trec pe sub icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria. Legendele despre aceasta sunt destul de cunoscute in lumea crestina.


      Pentru ziua urmatoare nu pot sa nu fac un plan de cunoastere a imprejurimilor. O am deja aliata pe Alina, dornica si ea de aventura.


            Giumalaul e peste deal sau peste drum si vreau sa ii cunosc ospitalitatea.

 
         Ca sa ajungi din Rarau in Giumalau, mai intai iti trebuie ceva rabdare ca sa mergi cativa kilometri buni pe sosea, la vale, dupa marcaj, pentru ca pe acolo trece, apoi sa intri in padure, inarmat cu un ciomag, dupa ce te opresti cateva clipe sa admiri de sus Pojorata si ciobanii de la stana cum cosesc iarba.


          Cam de 3-4 ore ai nevoie sa ajungi pe Varful Giumalau.


         Nu poti sa nu te opresti sa nu (re)admiri Pietrele Doamnei din departare.


         Nu ii dau de veste Alinei cand aud diferite sunete din ascunzisuri. Nici macar atunci cand, culegand afine, tufele se misca, fara a-si lua zborul vreun corb.


         Ma bucur totusi ca nu sunt singura si incurajez sosirea pe varf. Urcusul devine destul de abrupt prin jnepenis, dar nu facem cale-ntoarsa.


             Plecam pe soare, dar ajungem intr-o ceata deasa.


           Aproape ca nu vedem varful, dar intuim ca ar fi marcat de crucea inaltata pe platou.


           Fabricile de lapte//ciocolata pasc in liniste si voie buna.


            Dupa ce salutam varful, mai avem de coborat jumatate de ora pana la cabana.


      Cabanierii nu sunt acasa, insa Coco ne primeste cu un ceai cum rar am savurat. (Doar la Salas si la Barcaciu m-am mai bucurat asa de un ceai!)


          Un hutul sta priponit in poarta cabanei si nu se sinchiseste de noi. O eloliana danseaza cu vantul timid.


       Coboram spre Valea Bistritei, insa se face tarziu. Ziua este destul de obosita si incearca sa isi inchida pleoapele.


       Coboram spre Valea Bistritei, mergem kilometri buni pe jos, insa inainte de dimineata noptii ajungem cu un mic ajutor la cort.


    Dupa ce am aflat si de prezenta ursilor din zona si dupa zgomotele infioratoare care ne-au trezit cu o noapte in urma, revenim la camping, dupa ce ne mutasem cortul in padure.


      Ziua de ramas bun o petrecem prin Rarau. Bucovina este intr-adevar iarba, lemn cer, liniste si chioet, interjectii pastorale rasunand peste Popii Raraului (si asta nu e o metafora, ci e pe bune). Se adevereste astfel ca ei sunt urmasii cezilor bolohoveni.


      Pasunile Bucovinei behaie, caraie, falfaie si te privesc cu ochi mici. Nu am gasit compozitiile lui Ciprian Porumbescu "Pe Giumalau si pe Rarau", dar cred ca asa suna, cum e natura. Am citit, insa, Mitologicale - poezia lui Mihai Eminescu - si ii dau dreptate.


      Aici am auzit si am inteles ce inseamna mugur de fluier de la stana din vale.


 Asa cum piatra invinge rodul Mamei Gea, asa si sunetul din lemn cioplit invinge linistea.


     Nu am vazut cocosul de munte, dar sunt sigura ca l-am auzit.


    Culorile, aerul, soaptele Bucovinei se regasesc poetic in orice cotlon, acum ca si atunci.


    Lasam Bucovina in urma, salutam si Calimaniul si ne promitem sa il vom vizita si pe el curand si mai poposim o noapte la draga mea Mura.


Alpii - o experienta valdeza la inaltime

$
0
0
    E dimineata cand avionul din flota Lufthansa isi intinde aripile catre Frankfurt. Miroase a paine calda si gandul meu ajunge la chiparosii pe care i-am lasat cu dor in Toscana. Alpii, insa, ma vor primi cu paduri bogate de larice.


      Schimb avionul cu destinatia Torino si o cafea imi deschide ochii mari, sa incapa in ei maiestuozitatea Matterhonului. Il revad dupa sapte ani, de data asta eu fiind mai sus decat el.


     Aeroportul din Torino ne intampina cu miros puternic de espresso - cel adevarat. Un localnic cu infatisare de Al Bano ne starneste zambete indraznete. Aproape doua ore ni se infatiseaza in cale orasele si satuce, pe Valle Orco, de la Torino pana in  Ceresole Reale.
(orarul autobuzelor de la Torino si pana in zona Ceresole: www.vigobus.it/autolinee.php)


         Refugiul Fonti Minerali - denumire pe care o are de la izvorul cu apa ca la Tusnad (cu un puternic iz de FE) adapostit in interiorul sau - ne este prima gazda in Alpii Italieni.


     Ospitalitatea italiana ni se pune pe masa cu branza de tot felul, care mai de care mai incitanta a simturilor gustative... sau poftative. Cea mai in varsta are deja un an si patru luni si o cheama Toma.


      Un vin alb, o infuzie de menta cu coada soricelului si un manunchi de grisine ne ureaza si ele un Bun Venit in stil italiano vero.


           Privirea ni se inalta catre Grande Paradiso, in cautare de capre Ibex.


    O plimbare de seara ne duce pe Colle
 del
 Nivolet, in Parco
 Nazionale
 Gran
 Paradiso
,
 urcand serpuit pe Strada 
Reale 
di
 Caccia, catre lacurile Ceresole, Serru si Anielli. Potecuta pe care o vedem adesea insotind soseaua este drumul regelui Vittor Emanuel care prin anii '20 (adica acum vreo suta de ani) obisnuia sa vaneze prin padurile inca foarte putin cunoscute (de catre oameni)  la vremea aceea.


     In anii '30 ai secolului trecut s-a construit barajul.


      Un singur locuitor a rezistat si nu a iesit din casa atunci cand casele au fost demolate. Acea casa este azi muzeu.


     La 2640 m intram in refugiul Citta di Chivas. Primeste regulat turisti din mai si pana prin septembrie. In rest, este inconjurat de zapada, dar usa se poate deschide la fel de primitor.


         Doua lacuri glaciare isi inchid geana in ceasul serii.


          O creasta ca o creasta de punker se ascunde timid intre nori.


      Cabanierul este un italian ca in legende. Da mana cu noi toti si stie cate ceva despre tara fiecaruia. Imi da la schimb un zambet larg cand ii spun ca sunt din Romania. Stie ca suntem frati - latini.


         In refugiu se serveste cina. Miroase a spaghete bolognese.


         Turme de oi se retrag si ele la culcare. Marmotele fluiera cu ecou. Pesemne ca isi spun "Noapte buna!".


     Parcul Gran Paradiso se inalta pana la 4061 m (din ce inteleg este primul varf peste 4000 de m totalmente italian).


      Daca ai drum vreodata prin acest parc si ai si un catel, va trebui sa alegi intre cele doua: cainilor nu le este permis accesul. :(


      Seara, asezonat in farfurie gasesc niste bobite, oaecum iuti. Cred mai intai ca este piper, insa simt boaba ca pe o afina. Aveam sa aflu in traseul de a doua zi ca am mancat fructe de ienupar, atunci cand Andrea ne-a pus sa gustam din poteca boabele misterioase.


     Traseul pe care il facem joi este Ceresole Reale - Pialpetta, un traseu de 15 km si 6 ore si jumatate (oficial si tin sa spun ca duratele estimate sunt foarte corecte), care urca 1170 m si coboara apoi 1610 m. Ghidul GTA (Grande Traversata delle Alpi) unde traseul apare cu numarul 29 mentioneaza ca nu avem nicio sursa de apa in traseu.


          Cateva capsoare movulii imi provoaca mila pasilor. Sunt branduse - crocus.


         Un balma (adica un salas) era candva la 1922 m. Acum adaposteste buruienile si amintirile din trecut.


          Imi creez povesti cu cei care au stat acolo si aud inca talangile tacute.


         Marmotele fluiera hotarat. Oare dau de veste sa se ascunda ciocolata? Ciocolata, insa, e la mine in rucsac.


      Vacutele pasc nesinchisite de trecerea noastra. Sunt vaci pentru carne si nu pentru lapte, de aceea sunt lasate singure.


       Afinele - mirthilius - si zmeura, mai rar murele, ne incetinesc adesea pasii.


       (Ma bate un gand cu o intrebare mai mult retorica: istoria curativa a plantelor medicinale nu tine oare de autosugestia primului pacient care a incercat planta respectiva pentru o anume boala, influentand astfel autosugestia urmatorilor pacienti?)


         Andrea ne atrage atentia la asemanarea dintre Gentiana si Veratro (care este o planta otravitoare). Gentiana - in stanga fotografiei - are frunzele una in continuarea celeilalte; Veratro are frunzele asezate intermediar.


     Rododendronul se numeste local Ferugini datorita culorii ruginii a frunzelor. Suntem asigurati ca din florile sale se face cea mai buna miere, iar eu ma gandesc ca nu pot crede pe cuvant, ci pe incercate. Cu alta ocazie!


         Petice de zapada mai stau inca inca in versanti sau in circurile glaciare.


          Alb-rosu este combinatia de culori ce semnaleaza traseele GTA.


       Un brau de nori ascunde discret culmea montana.


           Stana Afumanova se afla la 2223 m si nu aflu nimic despre eal. Imaginatia, insa, lucreaza mai departe.


    Numerosi ometto - momai - stau cuminti pe marginea potecii.


     Din padure, de unde pornim pe traseu, si pana pe culmile alpine ne urmaresc, de peste vale, peisajul Parcului Gran Paradiso si varfurile vestice ale Levannei si Vanoisei.


            Iarna, in zona se fac catarari pe gheata.


       Citind despre Ceresole, aflu ca francezii, italienii si spaniolii au avut ceva de impartit pe aici prin secolul XVI in Batalia de la Ceresole.


           Ceresole Reale este o zona destul de accesibila, unde nu prea ai cum sa te plictiseti nici intr-o saptamana.


       Inclusiv iarna sunt numeroase trasee alpine deschise.


      Ultimile 20 de minute pana pe varf sunt destul de solicitante fizic.


      Ajuns pe Colle della Crocetta, oriunde te-ai uita, un sentiment de bucurie iti umple sufletul.


       Un steag alb, al Savoiei - asemanator cu steagul Sfantului Gheorghe, imbratiseaza cateva pietre. Savoia a apartinut Italiei pana in 1860.


     Fortele ni le refacem cu sandvisul cu parmezan, prosciuto si rucola, toate imbracate in ciabbata, combinatia perfecta de proteine, carbohidrati si lipide. Am avut si un desert: ciocolata.


     Privind de sus, nu simt efortul depus pentru a ajunge aici.


           Colle della Crocetta este punctul cel mai inalt al acestei zile, dar si al acestei calatorii: 2641 m.


     Coboram spre Valea Mare // Val Grande, privind catre Uia di Ciamarella, reper pentru Valea Lanzo. Varful este numit de localnici Clepsidra datorita aspectului sau.


     O pata mica, galbena din iarba ma duce cu gandul la Papucul Doamnei din Retezat.


      Alte vechi salase/stane sunt lasate pustii in coborarea noastra. Acoperisurile din piatra artistic fasonata le camufleaza perfect.


        Eriophorum - o floare alba, firava, cu aspect de bumbac ce creste in zone umede (mlastini) se intinde ca o campie ninsa.


        Unul dintre partenerii de calatorie merge foarte incet si ca atare plimbarea se prelungeste cu vreo doua ore mai mult decat era stabilit. Pe mine nu ma deranjeaza si ma bucur ca pot savura mai abitir natura din jur.


          Vremea ne-a promis ploaie, dar nu a fost foarte hotarata in privinta asta si scapam uscati din tura.


         Ma uimeste perfecta imbinare a pietrei cu lemnul, sub forma de adapost.


        Un ultim popas ne opreste la panorama catre Valli di Lanzo.


          O garofita singuratica imi aminteste de data asta de Piatra Craiului.


            Hortensii, muscate, echinacea, craite sunt intre primele ale toamnei.


      Gustul de zmeura, afine, alune, coacaze si merisoare il intalnim la fiecare pas... sau la fiecare intindere de mana in afara potecii.


       Ceresole este o localitate de munte, insa pe mine toponimia ma duce cu gandul la cereale - zeita Ceres. O sa studiez problema!


     Avem stabilita o vizita la o fabrica de branza. Aceasta se dovedeste a fi mai degraba o ferma de capre. :) Frumoasa asociere (sinonimizare)!


        Si aici degutam o Toma, de data asta mai tanara, din aprilie.


     Mananc foarte rar carne, dar nu rezist sa (de)gust salami di turda - e un salam facut din carne cruda de vaca batrana (vaca a menopauza, incerca sa glumeasca italianul). Gustul e asemanator cu carnatii romanesti de Craciun, cu mult usturoi si condimente.


      Ma gandesc ca daca vaca e batrana, clar nu e nebuna, ci cu oarece intelepciune.


     La ferma de capre sunt si cativa tapi (ispasitori?). Nu identific capra vecinului.


     La cina - la Rifugio Les Montagnards - avem parte de alte surprize: frunze de salvie pane (am promis ca voi incerca sa fac si eu, dar dupa ce gasesc frunzele), pandispan cu fistic, mere, piersici si stafide, paste cu afine (o minunatie!), prossciuto cu castane si miere. Toate sunt imprietenite cu o carafa de vin rosu de Ceresole, cu tonuri discrete. O portie de panecota incheie seara perfect.


       Am vizitat de nenumarate ori salinele si ocnele din Romania, dar intr-o mina de talc nu am intrat niciodata pana acum.


     Scopriminiera era o mina de a doua generatie, din punctul de vedere al utilajelor utilizate.  Daca in anii '30 aici lucrau 300 de oameni, acum aceeasi munca o fac 35 de oameni.


      Oricum, mare parte din mina este acum turistica. Intrarea costa 25 de euro.
      O masa de pranz foarte italiana o luam la Granjo Novo Agriturismo.


       Rutele montane pe care le-am urmat timp de doua zile sunt parti ale GTA (Grande Traversata delle Alpi), insumand cam 330 de km, de la Geneva pana in Savoya. Traseul tine vreo 6 zile in Italia si 22 de zile in total, fiind suprapus pe o bucata din drumul lui Hannibal. Iau traseul ca pe o alternativa la Camino - pana la urma, orice drum este o autocunoastere.


     Dupa o noapte la Foresteria di Massello, in care am fost privilegiati in a degusta si vinul Ramie (un vin care se produce din trei culturi montane diferite de struguri si care se comercializeaza nu in mai mult de 6000 de sticele/an in Japonia si America, in mare parte), urmam sambata o parte din drumul Glorioasei intoarceri valdeze.


      Luam telescaunul din Prali catre cele 13 lacuri. Urcam din doua bucati, de la 1455 m pana la 2440m. Ma uimeste cum sunt urcate bicicletele.


           De pe platoul celor 13 lacuri ai o vedere impresionanta catre Monte Rosa.


       Valdezii sunt singurii protestanti din Italia. Ei au religie si cultura diferite. Limba lor este un diaclect al Langue D'Oc.


         Cel care i-a persecutat pe valdezi a fost Vittorio Amedeo al II-lea.


           Muntii au glas de talanga.


            Paraiele au aceeasi limba ca acasa.


          Torre Pelice este considerat incepand cu secolul XIX centrul principal al Valei Valdeze. Pana la Edictul regelui Carol Albert din 1848, populatia valdeza a fost obligata sa isi ascunda traiul in munti.


       Astazi, in oras sunt deschise o biserica, un liceu, un Muzeul al Istoriei Valdeze si unul Etnografic.


       Biserica (cladirea) valdeza e foarte simpla, austera, fara fresce sau statui. Are doar un citat din Biblie pe fronton. Pe fatada celei in care am intrat scrie: "Dio e amore!"


      Ideologia valdeza a inceput in secolul XII (1170 aprox. sub indrumarea lui Peter Waldo (care a renuntat la bogatie si tinea predici crestine) ca o miscare crestina in Franta, la Lyon. Valdezii au inceput a fi persecutati de catre Imperiul Romano-Catolic (doar nu era ca si Biserica Catolica sa renunte la bunurile ei si sa propovaduiasca filantropia) prin 1215. In secolul XVII avea sa inceapa exodul lor, inclusiv in Lumea Noua. Azi mai sunt aproape 3000 de valdezi in Italia, iar 2000 traiesc in Argentina, SUA si Uruguay. Valdezii sunt uneori confundati cu catharii.


      Oliver Cronwell i-a ajutat pe valdezi dupa ce au fost "macelariti" in mare parte in Masacrul din Piemont, eveniment care i-a inspirat un poem si lui John Milton (cel cu Paradisul Pierdut).


      Valdezii sunt integrati cu protestantii adesea, insa in sec. XII incepe istoria valdezilor, pe cand in sec. XVI incepe istoria protestantilor.


      Azi 96% din italieni sunt catolici; sub 1% sunt valdezi.


      Exista o biserica valdeza si la Roma, la 5 minute de San Piedro, in Piazza Cavour, in cartierul Prati.



       Asadar, la nici cinci minute de piata San Piedro, biserica aceasta isi duce treaiul sau.

 
     Ideiile valdezilor au influentat si Reforma lui  Luther. Din 1848, valdezii au drepturi politice


 Limba principala era franceza. Valdeziana este asemanatoare cu siciliana de azi.

 

     (Cineva a carat o sticla de Ramie pana pe varf si acum ne bucuram de surpriza. Vinul montan s-a intors la munte.)


       In secolul XVII valdezii incep sa construiasca biserici. In Prali se pastreaza singura biserica originala valdeza care a rezistat in timp, o vreme fiind transformata in biserica catolica.



     Catharii nu sunt valdezii: cultor lor se aseamana celui al calvinistilor.


        Este ea mai renumita "diaspora church".


    Din 1962 si femeile sunt pastori.


      Papadiile isi ridica fruntile, asemeni surorilor mai mari ale Soarelui.


      Drumul coboara serpuit, adesea neintuindu-se capatul.


        Un vechi cadran solar este acum discret pastrat in umbra unui zid.


        Stradute serpuind in piatra impanzesc oraselul.


    Dupa Glorioasa intoarcere, valdezii au facut un juramant de unitate. Monunemntul care aminteste de acest juramant al intoarcerii se numeste Sibaud.


Pe monument sta deviza Lux Luce in Tenebris, ceea ce am citit si la intrarea in mina de calc.


    Din Bobbio Pelice avem de mers vreo 9 km (in jumatate de ora) pana la refugiul Barbara.


Dupa dimineata trezita in cantec de cocos, urmatoarea va fi in suierat de marmote.


    In apropiere se afla si un punct de heliport in caz de urgente pe munte.


    Cativa pasi imi fac despartirea de Alpi si mai grea.


   Verdele ce inseala inceputul de toamna imi imbratiseza ultimile peisaje montane.


      Stancile stau mandre in cadlarile de nori.


      Doua ore prin Torino ne readuc in viata urbana. Ne luam ramas bun de la Italia cu o gelatto si un espresso (cum altfel?).
 


(Grazie a Turismo Torino!)

Conace - ruine cu istorii

$
0
0
  Nu se poate da timpul inapoi, dar totusi cu un fel de masina a timpului si niste locuri cu istorii pierdute in vreme am contrazis, oarecum, prima supozitie. Destinatia (finala) este Conacul Bellu de la Urlati.


  Pornesc cu ceva emotii pentru ca aparatul foto nu se deschide (nu fac contact bateriile cu capetele lipite cu superglue) si nici eu nu am o stare prea buna, dar rezolv ambele rautati cu o cola. Mi se confirma inca o data ca nimic nu e mai rau decat ea si de aia le transforma pe cele rele in bune.


  E o zi de toamna perfecta, griul urban fiind inlocuit din mers cu cel provincial si anesteziat cu rosul perfect, ca intr-o imparatie a lobodei.


      Gandurile plecarii ne duc si la Odette si de la ea la toate generatiile de stafii mai mult sau mai putin bantuitoare.


      Adrian ne surprinde cu un dreapta dupa Puchenii Mari, cu gand de a opri in poarta fostului conac al lui Costache Cantacuzino.


     Dar o alta cladire ce zace pe marginea stanga a drumului ne opreste curiosi.


     Nu am gasit informatii on-line despre aceasta (sau nu am stiut cum sa caut), insa am obtinut cateva de la o localnica curioasa de curiozitatea noastra.


     "Asta a fost a unui om bogat. Apoi, pe timpul lui Dej, se uita un politai la TV si cu el tot satul."


     "Aici a fost gradinita. Mai-nainte, in partea asta erau vaci..."


     Singurul nume ca fiind al unui proprietar a fost cel al lui Ciocardel, insa mai in urma de atat nu a stiu a imi spune.


     Dupa '89 cladirea a avut soarta casei vaduvei din Zorba Grecu. Fiecare, cu mic cu mare, a luat ce a putut.


     M-a surprins ca a ramas intreg stalpul de lemn crestat de la balustrada scarilor.


     Un desen rupestru incearca, parca, sa mai sperie cu uratenia sa pe cine ar mai indrazni sa supere deja incercatele ziduri.


     Inainte de a ne intoarce la masina, ii confirmam doamnei ca "nu suntem de pe aici". "Ti-am zis eu!", intareste cu hotarare banuiala vocea fetei ce o insotea.


     Domnul Busulescu (re)clipeste din semnalizare dupa aplicarea metodei romanesti.


     Mai mergem cativa km si ajungem si la Conacul lui Costache Cantacuzino... sau la ce a mai ramas din el.
Povestea lui (foarte trista) aveam sa o aflu dupa ce l-am vazut la fata locului.


      Nu putem sa ne apropiem prea mult pentru ca spiritul omului cu coasa (nu, nu e cine credeti voi) ne interzice sa calcam proprietatea.


      Intentionam, insa, o revenire dupa obtinerea permisiunii de la cine trebuie.


        Trecem drumul si dam ocol bisericii de la inceputul secolului XVIII ridicata de Mihail Cantacuzino.


    Care toaca o fi pentru babele surde?


      Zidurile de piatra poarta, parca, pacatele ce le-a auzit la spovedaniile de-a lungul vremii.


      Detaliile arhitecturale ii dezvaluie o tinerete eleganta.


      Frescele mai pastreaza o parte din culorile asezate in scene biblice si pilde menite sa potenteze avantul la savarzirea pacatelor.


      Tragem poarta dupa noi si plecam atemporal spre Dealurile Subcarpatice.


     O mare urma de indoiala am avut ca vom ajunge pe toate rotile pe malul celalalt si mai ales m-am indoit ca vom ajunge uscati (si asta nu ca m-as fi temut de ploaie).


     Cu incredere ca stie soferul ce face, am tras aer in piept si am rasuflat usurata cand m-am vazut pe malul celalalt al Teleajenului.


     Mai avem de traversat Valea Calugarasca, apoi avem cativa km pe drumul national pana la Urlati.


    Nu oprim la nicio crama de pe Drumul Vinului pentru a nu il priva pe sofer de degustarile la care noi ceilalti am fi fost supusi.


      Conacul de la Urlati a fost salvat "de negura vremii", functionand in anii comunismului ca si Muzeu Etnologic.


    Acoperisul de sindrila este un caz fericit al vietii de apoi a lemnului (de dupa taiere).


    Ne amuza posturile sexy ale ciobanitelor ori ale tarancilor torcand cu poalele ridicate peste genunchi regizate de Alexandru Bellu.


   Dupa ce aruncam cateva priviri din foisorul de la intrare catre dealurile Buzaului si printre fotografiile lui Alexandru Bellu, mai facem cativa pasi pana la conacul propriu-zis.


     Locul ma intoarce in timp la vizitele de la Buftea de la Domeniul Stirbey, inainte de a deveni atat de cunoscut si de comercializat (cu vreo zece ani in urma).


      Vizita in interior dureaza vreo jumatate de ora, cu povesti spuse de Doamna Elena si savurate cuvant cu cuvant de noi.

     Va las sa le descoperiti singuri, intr-o vizita la fata locului. :)


     Beciul a fost cel care ne-a fascinat pe toti prin "vechiturile" cu valoare etnografica ce le adaposteste.


    Suntem indemnati sa luam si calea catre Sangeru pentru a vedea si Muzeul Satesc de acolo... ceea ce vom si face.


   Ne mai invartim cateva minute, cautam si catacombele ori "pesterile" din padurea inconjuratoare si ne minunam de tainele locului.


    (Ma intreb daca vasul din care mananca/se adapa calul a aparut deja sau va apare prin vreo poezie populara).


    Ma declar deja in asentiment cu soferul cand vad ca directia este INAINTE, indiferent de starea drumului. :)


       Instinctul ne duce, insa, pe drumul cel bun.


    Numai ca, oprind sa fotografiem crucile de piatra insirate adesea pe marginea drumului, si masinii i se pune cruce. Bateria este incinsa si refuzul de a mai porni este, probabil, ca urmare a chinurilor la care a fost supusa.


     Adrian are parte de prieteni saritori si, pana vin ei cu o noua baterie, ne goneste pe noi sa vedem cat mai e lumina Muzeul Satesc.


     Mai este o ora de lumina si tot atat pana cand muzeul se inchide.


    Satul este deja obosit si majoritatea caselor si-au tras deja obloanele.


     Verdele naturii din jurul crucilor s-a identificat, adesea, cu albul calcarului sanctificat.


     De unde a ramas masina in coma si pana la Muzeul Satesc mai avem cam un kilometru de mers.


     Observ cu coada ochiului (drept) o biserica de lemn, insa nu se poate sa o vizitam (este pe o proprietate inchisa) - nu mai functioneaza...


     Muzeul este o casa veche de la inceputul secolului XVII si are cateva carti vechi, elemente de costum popular, icoane si alte obiecte religioase.


  Pentru cateva luni adaposteste si o colectie de pipe (dupa ce l-am citit pe Oisteanu am inteles si pentru ce fel de "tutun" erau folosite de catre boieri).


     Numeroase alte casute -  candva vii - isi duc traiul de pe urma.


    In mintea mea se tes povestile lor.


    Peste drum de Muzeul Satesc este Casa Lucian Avramescu (poetul) care adaposteste monumente de piatra - Muzeul Pietrei.


   Ghid il avem chiar pe domnul Avramescu care ne spune ca a vrut sa demonstreze cu acest muzeu"ca nu suntem numai o civilizatie a lemnului in care sfarsim, ci si a pietrei).


  In interior ne sunt prezentate caricaturi si icoane in stil bizantin ale fratelui sau Marian Avramescu,


    Dupa care ne mutam in curte si ne invartim printre rasnite din diferite zone si secole.

   Una din dorintele poetului e sa reuseasca sa aduca aici si cateva lucrari ale lui George Apostu de la Paris.


       Seara ne goneste la masinuta vindecata.



    Evident, deja punem la cale alte plimbari asemanatoare, mai ales ca ne-au mai ramas cateva propuneri din aceasta neindeplinite.

Conace - ruine cu istorii (2)

$
0
0
Cum iarna nu se lasa inca sosita, profitam de inca o iesire mai pe langa casa.


Stiam ca nu ne vom indeparta prea mult de Bucuresti, dar nu imi fusese dezvaluita destinatia, vruta a fi surpriza. Tot ce stiam era ca va fi in acelasi ton cu cea precedenta, poate cu o baterie a masinii mai odihnita si fara surprize neplacute.


Luam drumul spre Buzau, dar aveam sa facem repede dreapta spre Hagiesti, dupa ce intram in judetul Ialomita.


Nu se foloseste nicio harta, traseul fiind atent memorat.


Locul in care oprim este deopotriva trist si imbietor.


Despre Marghiloman, la al carui conac oprim intai, nu imi mai aminteam decat de celebra cafea cu coniac ce ii poarta numele, el insusi mare bautor de cafea.


Intram si ma minunez cum din interior conacul pare mai mare decat din exterior.


Admir ogivele gotice si incerc sa mi le imaginez in perioada lor de tinerete.


Culori din vechile fresce stau sterse si stirbite pe peretii conacului.


Si cu toate astea, monumentul este inscris in lista Monumentelor Istorice la categoria A...


Asezat pe Valea Mostistei, Conacul Marghiloman a fost adus in forma de acum de catre mesteri italieni.


Nu a scapat atacurilor germane din primul razboi mondial si nici de tranformarea in CAP, soarta pe care au avut-o numeroase alte cladiri de genul sau.


E un frig cumplit, compensat de un albastru-senin ce da bine la poza.


Conacul pare ca doarme un somn in acelasi veci ca adormitii din cimitirul curtii bisericii.


Cu emotie si cu un pic de teama am urcat la balconul - pridvor cu vedere spre campurile si baltile tihnite.


Daca nu ti-as fi spus, nu ai fi ghicit anotimpul din imagini.


Coboram si in vechile pivnite ale caror caramizi in arcade imi aduc aminte de cele de la Cotroceni.


Se pare ca am fost inspirata sa iau in excursie si frontala.


Martora traiului conacului  i-a fost Biserica Sf. Nicolae, ctitorie a lui Radu Dudescu (1703). In biserica se gaseste mormantul lui Grigore Mihai Sutu Voievod.


Este o biserica fara turle, dar elementele de arhitectura romaneasca ii dezvaluie un trecut semet.


Sunt niste vesti ce anunta o reconditionare a bisericii.


La o plimbare viitoare vom ajunge - poate - si la Conacul Marghiloman din Buzau - Vila Albatros.


Schimbam judetul si ajungem in Calarasi, la biserica ruinata de pe mosia Gerassy, din comuna Fundeni - sat Frunzanesti.


Ca si in cazul conacului Marghiloman, aveam sa aflu povestea locului abia acasa.


Aflu, astfel, ca biserica a fost ridicata de Gherase, asa cum se numeste si strada din spatele blocului unde am copilarit. Desi am prins in picioare si casele de dinante de demolare, nu imi aduc aminte de conacul de care se aminteste in istoria de mai sus.


Citesc si tot citesc si ma opresc la niste fotografii din iarna. Nu prididesc sa ma tot mir de cate minunatii mai are tara asta si sunt lasate de izbeliste!


Sap mai adanc si aflu ca inainte de biserica mosia apartinea lui Mihai Cioranul, fiind utilizata mai mult ca domeniu de vanatoare.


Crucea a apus de mult de pe turla.


Mai aflu, insa, ca biserica nu a fost nicicand sfintita si ca nu s-au inaltat slave Cerului din ea.


Sunt multe locuri in care tacerea spune cele mai triste povesti.


Asa este si acesta unde si vantul sufla in soapta printre crengile stejarului desfrunzite de sute de toamne.


Momantul familiei Gherase/Gerassy a fost profanat.


Se spune ca pana nu demult osemintele erau imprastiate printre gunoaiele din jur.


(Desi initial nu am introdus fotografia de mai jos in poveste, am revenit la ea din urmatorul motiv: citesc in cartea din 1915 lui Gh. F. Ciausanu - Superstitiile poporului roman in asemanare cu ale altor popoare vechi si noi o nota la capitolul "Sufletele mortilor si cinstirea lor". Acolo spune asa:

<>. La cei vechi, simbolul mortii era o facla intoarsa. Asa vedem simbolizata moartea pe vechile morminte.>>


Asa am vazut si noi pe acest vechi mormant. O explicatie am gasit si referitor la facliile de la mormantul lui Eminescu.

Iesim pe sub clopotnita ce nu mai are nici scara si ne continuam plimbarea.


Urmatorul popas este la Manastirea Plataresti - Calarasi.


Manastirea a fost ridicata de Matei Basarab si sotia sa Elina (1642) si inchinata Sfantului Mercurie - sfant razboinic -  ca multumire pentru victoria capatata dupa lupta cu tatarii.
.

Alături de Mănăstirea Arnota, e singura mănăstire ctitorită de Matei Basarab în care s-a mai păstrat pictura murală originală din secolul al XVII-lea.[2]
 (sursa: wikipedia)


In perioadele 1836 - 1844, 1866 - ? si 1947 - 1960 functioneaza aici o inchisoare de femei, iar pana in 1989 ca spital de neuropsihiatrie.


In 1915 manastirea este declarata de catre Regele Ferdinand, prin decret regal, monument istoric. Dupa care, in timpul primului razboi mondial, trupele bulgare si germane o transforma in depozit.


In 1930 Miron Cristea infiinteaza aici atelierele de lumanari ale Patriarhiei.


Nu am reusit sa deschidem poarta din prima incercare si, dupa cateva batai, o calugarita ne asigura ca este deschisa oricand si oricui.


Dupa cateva cuvinte despre istoricul manastirii, "evadam" intre zidurile fostei inchisori de unde, probabil, altii (altele) ar fi evadat in sens invers.


Adrian cauta intrarea catre beciuri, dar este zidita sau blocata cumva.


Lasam in urma si acest loc incarcat de trecut si observ ca ne apropiem tot mai mult de Chiseletul meu drag.


Trecem prin Vasilati (o veche comuna pe unde ultima oara am trecut pe vremea cand calatoream cu trenul de la Bucuresti la Oltenita... in alt regim), traversam soseaua dintre Oltenita si Bucuresti si schimbam iar judetul.


Urmatoarea surpriza este Conacul Udriste Nasturel, una dintre cele mai vechi cladiri civile din Tara Romaneasca (de secol XVII).


Ramanem cumva in familie caci Udriste Nasturel era cumnat cu Matei Basarab.


Vrut candva a fi transformat in Muzeul Boierului Roman, proiectul se pare ca a fost abandonat.


Cateva obiecte etnografice se lasa admirate in calea naturii.


Biserica ma surprinde cu chipurile (sfintilor) lui Adam si al Evei.


Animale fioroase (leul, elefantul - vai, ce m-am speriat!) s-au transpus pe zidurile pridvorului


Iara, un chip rar intalnit pe frescele bisericilor este cel al Celui Vechi de Zile.


Insusi Paul de Alep i-a trecut inaintea noastra pragul (bine, poate avea alt prag la vreme aia) care se incumeta a afirma ca poate "doar in Francia" se va mai gasi un asa palat.


Cladirea priveste catre Valea Argesului si mai departe.


Starea in care se afla este destul de buna, dupa numeroase renovari, ajungand acum la un pret de vanzare de 2.000.000 euro (un chilipir!).


Arhitectura asemanatoare cu cea din Toscana ii dezvaluie originea constructorilor.


Recunosc ca a fost renovata cu gust si regret ca nu am apucat sa o vizitez cand inca mai adapostea elemente din epoca.


Zidurile groase fac fata mai abitir vanturilor ce nu mai au in cale vechile paduri.


Se lasa seara (a cata oara peste conac) si noi dam o fuga si la Chiselet, ca tot suntem in zona.


Prindem un apus din mers...


...dupa care o perdea de fulgi de nea se trage ca o cortina peste ziua plina.



Viewing all 68 articles
Browse latest View live